Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Juzia 21:17, 22 lis 2024

olciamanolcia napisał(a)

I że zimne na zimne pomaga i robi ciepłe?

Aż spróbuję

Przecież odmrożenie to jak oparzenie

Tylko nie przegnij
Juzia 21:24, 22 lis 2024

Alija napisał(a)
Ja co prawda zdecydowane ciepłolubna jestem, ale zainteresowałaś mnie tym chodzeniem po śniegu. W sumie,
jak się zmarznie od śniegu, to potem w domku od razu cieplutko. Może spróbuję, ale na razie u nas nie ma śniegu.

Możesz zacząć już po trawie
Patrycja_KG_Lu 09:11, 23 lis 2024

Juzia napisał(a)

Mi zawsze wmawiali, że z mokrą głową się nie wychodzi, że bez czapki zimą się nie chodzi, że w nogi nie mozna marznąć, że po popiciu wodą owoców boli brzuch... i takie inne głupoty.
Robiłam wszystko czego mi zabraniali Żyję, nie choruję, brzuch nie boli

Przypomniała mi się historia, którą kiedyś usłyszałam.
- Mamo, dlaczego zanim włożysz kaczkę do gęsiarki przed jej uduszeniem to odcinasz kuper i szyję?
- Tak zawsze robiła moja mama, a Twoja babcia, taka tradycja.
- Babciu, dlaczego zanim włożysz kaczkę do gęsiarki przed jej uduszeniem to odcinasz kuper i szyję?
- Tak zawsze robiła moja mama, a Twoja prababcia, nie wiem dlaczego.
- Prababciu, dlaczego zanim włożysz kaczkę do gęsiarki przed jej uduszeniem to odcinasz kuper i szyję?
- A bo ta cholera dziodek kupił mi toki mały gornek, że inako się nie zmieści bez odcinonia.

W rodzinie męża jest wielopokoleniowy strach przed zjedzeniem czegoś ze skórką. Skóra ta ma się przykleić w żołądku i może spowodować mocne bóle brzucha, a nawet śmierć. U mnie w rodzinie jest wręcz na odwrót - najlepsze części np. jabłka to te tuż pod skórką, a babcia moja zajadała się z zachwytem pestkami z jabłek niemal co wieczór w myśl angielskiego powiedzenia "An apple a day keeps a doctor away".
Patrycja_KG_Lu 09:16, 23 lis 2024

Kordina napisał(a)

Uwielbiam dźwięk tego instrumentu - Hang Drum, myślałam kiedyś, że to jakiś folkowy starożytny, a się zdziwiłam, że skonstruował go Szwajcar ok roku 2000. W moich przepastnych folderach muzycznych mam zespół Hang Massive ale śpiewam sobie z:
https://www.youtube.com/watch?v=qew5Y_di1_M&list=PLvtdZzAq0ffMIUSAWznQgrB54Y4GGvNVz&index=31Ale uwielbiam Michała Lorenca muzykę filmową
instrument duduk
https://www.youtube.com/watch?v=g2yKBlrU7yg&list=PLvtdZzAq0ffMIUSAWznQgrB54Y4GGvNVz&index=39
gitarę Estassa Tonna i wiele, wiele innych
https://www.youtube.com/watch?v=e6hEvSvpx7M&list=PLvtdZzAq0ffMIUSAWznQgrB54Y4GGvNVz&index=12

Masz może kalimbę? Ja mam ochotę kupić. Wygląda na bardzo prostą w obsłudze i jej brzmienie mi się podoba.
Patrycja_KG_Lu 09:18, 23 lis 2024

olciamanolcia napisał(a)

I że zimne na zimne pomaga i robi ciepłe?

Aż spróbuję

Coś w tym jest, bo mamy stałą temperaturę w domu ustawioną. Jednego dnia stwierdziłam, że mi zimno, ubrałam się mocniej. Potem byłam w ogrodzie coś porobić, wracam do domu, a przy otwieraniu drzwi buchnęło ciepłem na mnie. Potem już do końca dnia oceniałam temperaturę w domu na wysoką.
Makao 10:33, 23 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Przypomniała mi się historia, którą kiedyś usłyszałam.
- Mamo, dlaczego zanim włożysz kaczkę do gęsiarki przed jej uduszeniem to odcinasz kuper i szyję?
- Tak zawsze robiła moja mama, a Twoja babcia, taka tradycja.
- Babciu, dlaczego zanim włożysz kaczkę do gęsiarki przed jej uduszeniem to odcinasz kuper i szyję?
- Tak zawsze robiła moja mama, a Twoja prababcia, nie wiem dlaczego.
- Prababciu, dlaczego zanim włożysz kaczkę do gęsiarki przed jej uduszeniem to odcinasz kuper i szyję?
- A bo ta cholera dziodek kupił mi toki mały gornek, że inako się nie zmieści bez odcinonia.

W rodzinie męża jest wielopokoleniowy strach przed zjedzeniem czegoś ze skórką. Skóra ta ma się przykleić w żołądku i może spowodować mocne bóle brzucha, a nawet śmierć. U mnie w rodzinie jest wręcz na odwrót - najlepsze części np. jabłka to te tuż pod skórką, a babcia moja zajadała się z zachwytem pestkami z jabłek niemal co wieczór w myśl angielskiego powiedzenia "An apple a day keeps a doctor away".

Hehe, słyszałam to ostatnio na tik toku chyba albo na fb. Racji w tym sporo i prawdopodobieństwa.
Kordina 16:57, 23 lis 2024

To jest moc programów, a programuje się nas w różnych wariantach i aspektach
ciekawe, że na rytuał voodoo zupełnie nie jesteśmy wrażliwi my - białasy.
Bardzo ciekawy temat z placebo i mniej oczywistym nocebo
Rojodziejowa 17:02, 23 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Masz może kalimbę? Ja mam ochotę kupić. Wygląda na bardzo prostą w obsłudze i jej brzmienie mi się podoba.

My mamy. To taki instrumencik, że jakby się tym nie bimbało, to brzmi przyjemnie
Kordina 17:06, 23 lis 2024

Mam i sobie brzdąkam czasami, przyjemny dźwięk dla uszu
Margo2 17:06, 28 lis 2024

Dziewczyny, my, a na pewno ja jestem rozgrzana przez mieszkanie w bloku. U mnie było zawsze gorąco. Tak nas kiedys chowano. Może trzeba wziąć przykład ze Skandynawii, gdzie od młodego zimny chów.
Ale ja nie umiem się przemóc, żeby to zrobić. Jestem ciepłolubna zdecydowanie. Jak leci zimna woda w prysznicu od razu piszczę w niebogłosy.