Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Kruklandii

W Kruklandii

Patrycja_KG_Lu 17:10, 14 wrz 2025

Co do jagodowych to się wypowiem. Jeśli chodzi o borówki to u nas hitem smaku i wielkości jest Chandler do bezpośredniego spożycia. Zauważyłam w mojej różnorodności odmian borówek, że niektóre odmiany dojrzewają stopniowo, a inne mają bardziej tak, że jest jeden główny zbiór z krzaka co jest wygodniejsze do robienia przetworów/mrożenia. Mój plan ogólnie jest taki by mieć 3 odmiany po 1 krzaku, każda z innym okresem dojrzenia by mieć na bieżące jedzenie plus reszta krzaków jednej odmiany by skumulować zbiory w jednym terminie dla wygody zbierania i stania w kuchni. Mam posadzonych 8 borówek i 5 jagód kamczackich, 1 jeżynę (bo za tymi średnio przepadamy). Truskawek mam 2 odmiany powtarzające i 4 odmiany zwykłe. Mogę podesłać Ci w przyszłym roku tylko musiałabyś się przypomnieć zanim poucinam wąsy.
Juzia 17:55, 14 wrz 2025

UlaB napisał(a)
Juzia, u mnie na dzialce w tym roku zaowocowal chyba tylko chandler (chyba to byla ta odmiana, sprawdze) - reszta zrzucila kwiaty a mam czesc z Twojej listy. Wez to pod uwage. W tych okolicach moze sie to pewnie powtarzac.

Zapiszę sobie i ja tego Chestera do poczytania.

Dużo osób poleca Chandlera. Kupię na 100%

Juzia 17:56, 14 wrz 2025

Kordina napisał(a)

Rum z rumakiem, a konia z koniakiem

Tak też można
Hahahaha!
Juzia 17:59, 14 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Co do jagodowych to się wypowiem. Jeśli chodzi o borówki to u nas hitem smaku i wielkości jest Chandler do bezpośredniego spożycia. Zauważyłam w mojej różnorodności odmian borówek, że niektóre odmiany dojrzewają stopniowo, a inne mają bardziej tak, że jest jeden główny zbiór z krzaka co jest wygodniejsze do robienia przetworów/mrożenia. Mój plan ogólnie jest taki by mieć 3 odmiany po 1 krzaku, każda z innym okresem dojrzenia by mieć na bieżące jedzenie plus reszta krzaków jednej odmiany by skumulować zbiory w jednym terminie dla wygody zbierania i stania w kuchni. Mam posadzonych 8 borówek i 5 jagód kamczackich, 1 jeżynę (bo za tymi średnio przepadamy). Truskawek mam 2 odmiany powtarzające i 4 odmiany zwykłe. Mogę podesłać Ci w przyszłym roku tylko musiałabyś się przypomnieć zanim poucinam wąsy.

A do przetworów co polecasz? W sensie... jaką borówkę?

To u nas kamczackie mniej lubiane niż jeżyny

Jak nie zapomnę z tymi truskawkami to się zgłoszę Ja osobiście do jedzenia wolę poziomki.... ale dżemy truskawkowe są niezastąpione

Patrycja_KG_Lu 18:56, 14 wrz 2025

U nas dziś królowały truskawki świeże do śniadania. Robiłam tego gigantycznego naleśnika z piekarnika - Dutch Baby i na wierzch podobnie jak u autorki banany i truskawki. Nadal mi owocują dwie odmiany sukcesywnie.

Nie mam jeszcze super porównania, bo tylko 3 krzaki borówki mam starsze, a reszta to młode nasadzenia, więc ilość zbiorów z nich nie powala jakoś bardzo. W tym roku Bluecrop w miarę owocował w skumulowanym terminie. Dużo pochlebnych opinii słyszałam o Bonusie, ale w tym roku na krzaku tylko kilka owoców było.

Ania/Karo często mieszała truskawki i jagody kamczackie w przetworach. Mnie w moich krzakach denerwuje to, że owoce strasznie pod liśćmi się ukrywają i ciężko się zbiera. Mam Zojkę i Wojtka.

Poziomki coś u mnie nie dają rady. Zanikają mi po roku, a truskawki mnożą się jak króliki.

Marcin89 19:10, 14 wrz 2025

U nas dziś królowały truskawki świeże do śniadania. Robiłam tego gigantycznego naleśnika z piekarnika - Dutch Baby i na wierzch podobnie jak u autorki banany i truskawki. Nadal mi owocują dwie odmiany sukcesywnie.

Nie mam jeszcze super porównania, bo tylko 3 krzaki borówki mam starsze, a reszta to młode nasadzenia, więc ilość zbiorów z nich nie powala jakoś bardzo. W tym roku Bluecrop w miarę owocował w skumulowanym terminie. Dużo pochlebnych opinii słyszałam o Bonusie, ale w tym roku na krzaku tylko kilka owoców było.

Ania/Karo często mieszała truskawki i jagody kamczackie w przetworach. Mnie w moich krzakach denerwuje to, że owoce strasznie pod liśćmi się ukrywają i ciężko się zbiera. Mam Zojkę i Wojtka.

Poziomki coś u mnie nie dają rady. Zanikają mi po roku, a truskawki mnożą się jak króliki.
Patrycja, a która odmiana borówki dojrzewa w jednym momencie, właśnie Bluecrop czy inna?

Juzia, też mam Chandlera i na tle innych borówek dobrze wypada. Owoce są duże, idealne do bezpośredniego spożycia, deserów i ciast. A na pewno i na przetwory się nada (mniej owoców, ale za to większych, co daje dobry wynik). Na liście polecanych mam też Bluecrop, Duke i Spartan
Patrycja_KG_Lu 19:23, 14 wrz 2025

Właśnie Bluecrop miała bardziej skumulowany zbiór. A Chandler dłużej w czasie rozłożony.
UlaB 20:21, 14 wrz 2025

Juziu, jak wroce to Ci napisze jakie mam odmiany na działce - mam 10 krzaków. Na pewno oprocz Chandlera mam Bluecrop, ale pozostalych nie pamietam. Bede dosadzac chyba wlasnie Chandlera. Jest bardzo duzy i rzeczywiscie ma rozlozony zbior. Ale ma tez wade - trudniej sie krzewi. Warto poszukac informacji jak go na początku przycinać i je zastosować.

Jagody kamczackie wyjadły mi w tym roku ptaki Mam 3 rozne krzaki, dobieralam wg zapylania. Tez sorawdze jakie gdy bede na dzialce.
Z truskawek nadal owocuje mi jedna odmiana - to chyba SanAndreas (w domu, w donicach) - mam zamiar je dokupić, bo jak na razie to wszystko wyjada nasz pies z poziomkami tez musimy sie z nią scigać poziomki na pewno bede wysiewac i dosadzac i w domu i na dzialce - rosną mi dobrze w obu miejscach.
Juzia 08:35, 15 wrz 2025

Chyba posadzę te wszystkie odmiany jakie mam zapisane i zobaczę jak to wyjdzie. Zawsze można dosadzić albo wymienić jakiś krzak jak nie będę zadowolona.

W przetworach to ja jeszcze zielona Jak będzie co zbierać to wtedy będę się interesować Wiem tylko, że lawenda do dżemów też się spoko sprawdza Albo płatki różane

Juzia 08:37, 15 wrz 2025

Marcin89 napisał(a)
Patrycja, a która odmiana borówki dojrzewa w jednym momencie, właśnie Bluecrop czy inna?

Juzia, też mam Chandlera i na tle innych borówek dobrze wypada. Owoce są duże, idealne do bezpośredniego spożycia, deserów i ciast. A na pewno i na przetwory się nada (mniej owoców, ale za to większych, co daje dobry wynik). Na liście polecanych mam też Bluecrop, Duke i Spartan

No właśnie.... czyli wszystkie odmiany, które mam zapisane ktoś poleca
To nie będę już wybierać tylko kupię po jednym krzaku z odmiany