Patrycja_KG_Lu
17:10, 14 wrz 2025

Co do jagodowych to się wypowiem. Jeśli chodzi o borówki to u nas hitem smaku i wielkości jest Chandler do bezpośredniego spożycia. Zauważyłam w mojej różnorodności odmian borówek, że niektóre odmiany dojrzewają stopniowo, a inne mają bardziej tak, że jest jeden główny zbiór z krzaka co jest wygodniejsze do robienia przetworów/mrożenia. Mój plan ogólnie jest taki by mieć 3 odmiany po 1 krzaku, każda z innym okresem dojrzenia by mieć na bieżące jedzenie plus reszta krzaków jednej odmiany by skumulować zbiory w jednym terminie dla wygody zbierania i stania w kuchni. Mam posadzonych 8 borówek i 5 jagód kamczackich, 1 jeżynę (bo za tymi średnio przepadamy). Truskawek mam 2 odmiany powtarzające i 4 odmiany zwykłe. Mogę podesłać Ci w przyszłym roku tylko musiałabyś się przypomnieć zanim poucinam wąsy.