Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 09:13, 15 wrz 2018

Rabata nr 2, czyli taka najbardziej widoczna i jednocześnie chciałabym się w subtelny sposób odgrodzić od sąsiedniej działki płotu nie będzie, ale taki lamelowy na metr byłby mile widziany, no ale cóż koncepcji brak ,mam Danica które chciałam tam posadzić, ale nie wiem czy wszystkie 6 czy np 3. Część rabaty jest zasypana żwirem i nie wiem kiedy będę miała do niej całkowity dostęp,więc do obsadzenia jest połowa.
Tu bym chciała rozplenice dać i Sundae fraise. Ale ile traw gdzie co i jak to nie wiem. Mam też 6 Red Baron,ale nie wiem na którą rabatę byłoby najlepiej ja dać
sarenka 09:18, 15 wrz 2018

I ostatnia,pod domem, najwezsza, ale mała hortensja się zmieści. Nie może być nic co boi się wilgoci bo zima spada śnieg ( teraz nie będzie spadał na rabatę) żurawki dawały radę choć obrywaly porządnie. Trawom może być tu za mokro na wiosnę. Nie wiem co można byłoby tu posadzić do hortensji. Zdaje sobie sprawę,że na wiosnę będzie łyso. z wiosennych cche dać tu jak co roku tulipany, czosnki. Coś od strony podjazdu czyli i od drugiej strony fajnie byłoby dać - ale nie wiem co,tu myślę,że trawy dałyby sobie radę.myslalam,żeby pierwsza hortensje posadzić dopiero pół metra od początku.
zoja 09:20, 15 wrz 2018

A co jest na tej sasiedniej dzialce? Tej gdzie plotu nie bedzie?
I ciekawi mnie czy slowa: subtelnie odgrodzic oznaczaja zasloniecie zeby nie byc widocznym czy tylko narysowanie granicy?
sarenka 09:24, 15 wrz 2018

Teraz pięknie proszę o pomoc. Pewnie ta rabata pod domem najslabszym pomysłem jest,ale zastanawiam się co innego będzie fajnie wyglądało latem i na jesieni i nie wiem
sarenka 09:31, 15 wrz 2018

zoja napisał(a)
A co jest na tej sasiedniej dzialce? Tej gdzie plotu nie bedzie?
I ciekawi mnie czy slowa: subtelnie odgrodzic oznaczaja zasloniecie zeby nie byc widocznym czy tylko narysowanie granicy?

Rodzina ema nie mam nic przeciwko tylko chce żeby moja była oddzielona bo u nas więcej kwiatów,roślin itp,więcej jest zrobione na działce
Toszka 09:46, 15 wrz 2018

Tuje w żywopłocie to nie rośliny bazowe...to ściany "domu". Wiem, ze masz młode i jeszcze tego nie widzisz, ale masz wyobraźnię i nie zawahaj się jej użyć

Roślina bazowa jest jak element architektoniczny...wspólny mianownik dla całości ogrodu...jak motyw w muzyce przewijający się od początku do końca

Reszta, to ozdobniki...zapychacze czaso-przestrzeni

Hortensje zbyt krótko kwitną...a zimą -prawdę powiedziawszy - zupełnie nie zdobią.

Dodatkowo niezwykle ważny jest element estetyczny widziany z okna. Może latem nie przywiązujemy uwagi do tego szczegółu, ale zimą i wiosną taki widok z okna niezwykle cieszy...i napawa optymistyczną energią.

Dlatego tak ważne jest zaplanowanie rabat na 4 pory roku. I ważne są elementy zimozielone. Żywopłot tego nie zastąpi.
Czy rabatę nr2 widzisz z okna?

Tawuły japońskie ja bym dała pod dom. Nawet jeśli śnieg spadnie i je połamie to nic się nie stanie...ja swoje co wiosnę ścinam nisko na 5-10cm i odradzają się jak Fenix. Czym starsza tawuła tym mocniej odbija.

Tuje Danica wcale nie są miniaturkami. Dość szybko potrafią mieć metr średnicy. I trzeba je w związku z tym systematycznie strzyc, aby utrzymać zaplanowany gabaryt.
Dodatkowo tuje nie lubią dotyku, bo błyskawicznie w tym miejscu zamierają. I niestety, to nie bukszpan lub cis, że w dwa sezony zabudują dziurę.
Dlatego proponuję nie dawać ich w środek rabaty, a jedynie dać po bokach...lub w rogach rabaty.

I mam zastrzeżenia do rabaty nr1. Popatrz na rysunek...juz na nim widać, że jest źle wyważona. Wydaje mi się, że tak długi szpaler Limek w stosunku do Anabelek i traw jest nieproporcjonalny i przez to niepokojący...nie mający równego rytmu nasadzeń.
Proponuję dać sekwencję
5 anabelek
2 miskanty (a może rozplenice Hameln?)
4 limki
2 miskanty
4...i teraz zdecyduj czy znów Limki czy Anabelki. Jesli Anabelki to w pierwszej sekwencji daj tylko 4 a nie pięć. Utrzymasz lepsze proporcje na całej długości.

Rozchodnika na tej rabacie nie sadź, bo za dwa sezony nie będzie miał słońca
AnnaCh 10:36, 15 wrz 2018

Toszka, uwielbiam Cię czytać, tak mądrze zawsze mówisz
Zgadzam się w 100%, ten szpaler jakoś nie gra, ja bym dała anabelki, limki, anabelki.
Magda, anabelki na wiosnę sama łatwo pozyskasz z patyczków, to najłatwiej jak dla mnie rozmnażająca się hortensja. Obdarowałam już kilka koleżanek w pracy, wystarczy wiosną wsadzić patyczek do ziemi i podlewać. Możesz wsadzić już w miejsce docelowe, a dodatkowo gdzieś z boku.
sarenka 10:40, 15 wrz 2018

Tak, rozchodniki już wykreslilam
Limelight już zamówiłam,więc one będą na pewno,w sumie będę mieć 8 sztuk.
Anabelle spryskalam ostatnio topsinem i jutro jak nie będzie padać, nie wiem czy nie za duży odstęp czasowy od pierwszego psikania,ale robię na czuja.
Mam je i są ok, ale jakoś do mnie nie przemawiają jak Limelight. Narysuję to tak jak odpisałaś

Rabatę nr 2 widzę częściowo,nie widzę jej w całości z żadnego okna.
Danica już spore są,więc przyjmuje,że będą miały niedługo metr. W tym roku porządnie przyrosły.

Czyli dać 3 w tyle rabaty? Tzn w rogach i na środku? Pomiędzy nimi Sundae?

Kurcze, aż tak mocno Tawuły nie cielam jeszcze, pewnie jakieś 15 cm zostawiałam. Na wiosnę machnę mocniej.

Jakbyś zaproponowala, co dać pod dom? Narazie nie mam tu nic kupione, więc to nie jest powiedziane,że musi tam być. Czy posadzić je przed hirtensjami czy na brzegach

Mają tu sąsiedzi szpalery tuj, więc widze jak one wyglądają i szczerze to u niektórych to aż za dużo ich jest tuje, cisy. Fajnie zima wygląda, ale latem jak nie maja za bardzo kwitnących kwiatów to nie wygląda to już za ciekawie. Przynajmniej te co ja widzę być może kiedyś zmienię zdanie

Widok z okna - ten akurat mam na drzewka owocowe a w przyszłości drzewa owocowe- te będę widzieć z kuchni i salonu

Spróbuję to narysować
sarenka 10:45, 15 wrz 2018

AnnaCh napisał(a)
Toszka, uwielbiam Cię czytać, tak mądrze zawsze mówisz
Zgadzam się w 100%, ten szpaler jakoś nie gra, ja bym dała anabelki, limki, anabelki.
Magda, anabelki na wiosnę sama łatwo pozyskasz z patyczków, to najłatwiej jak dla mnie rozmnażająca się hortensja. Obdarowałam już kilka koleżanek w pracy, wystarczy wiosną wsadzić patyczek do ziemi i podlewać. Możesz wsadzić już w miejsce docelowe, a dodatkowo gdzieś z boku.

Aniu, część Anabelle mam własnie z patyczków, a trzy dostałam chyba Do tej pory Limelight mam tylko 1 kupiona a 3 z patyczków

Kurcze, no Limelight już opłacone i po niedzieli przyjadą. Anabelle do mnie za bardzo nie przemawiają choć są piękne.
AnnaCh 10:51, 15 wrz 2018

To zrób limki, anabell, limki.
Wiem, że to znowu przesadzanie, ale zrobisz raz i ładniej, a tak to później nie będziesz zadowolona. Wiem co mówię, robiłam tak jak mi serce dyktowało, a potem na to patrzyłąm i nie było dobrze. niektóre rabaty już przesadzałam 3 razy, a ciągle nie jestem zadowolona.
Żywopłoty bym na Twoim miejscu sadziła wszędzie. Też się przed nimi broniłam, a teraz uważam, że robią piękne tło i chronią od wiatrów, nasion z sąsiednich działek