Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

Anda 11:49, 05 paź 2018

Megi, to jeszcze zostala ta druga strona tarasu i domu. Mysle, ze moze tam byc analogicznie rowniez taka stopniowana skrzynia przy tarasie. Masz duzo cienia z tej strony? Planujesz tam cos specjalnego? Bo moze moglabys tam zrobic taki spokojny zakatek na upalne dni, z hostami, paprociami, klonami japonskimi, laweczka i stoliczkiem na kawke

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Toszka 12:04, 05 paź 2018

Ten betonowy płot można by zamaskować cisem. Zniknie industrialny element w ogrodzie, a miejsce nabierze miłej dla oka zieleni
sarenka 12:10, 05 paź 2018

Ewa, coś mój email mówił o tym zakątku za domem, ale starość nie radość i nie pamiętam. Wiem,że chce maliny pod płotem posadzić bo słonko od rana by było i wiatru tam za dużo nie ma. W sumie to ja w ogóle nie myślałam o tym czy coś tam będę sadzić. Zaraz zdjęcie zrobię i spróbuję dołączyć

Toszko- jaki cis? Jestem w trakcie malowania płotu lamelowego od jakichś 3 m-cy i jeszcze nie skończyłam. Połowa jest dopiero. Będzie szary i chciałam dać za tujami,żeby może trochę te chwasciszcza nie wlazily,ale czy to ma sens.moze dać to od wschodu na tlot sąsiada. Tylko lamlowy ma 180 cm wys a siatka na podmurówce 120-130 cm to sporo ponad siatkę by było.
sarenka 12:14, 05 paź 2018

I odwróciłam się w stronę domu:
Anda 12:37, 05 paź 2018

Tam gdzie ten stelaz od szklarni stoi, to chyba jest cien? Tam moglby byc ten zakatek cienisty na upalne dni. Co myslisz o tym pomysle?

Przy plocie maliny. Ale wiesz, ze maliny sie rozlaza? Moje wychodza rowniez w trawniku. Przy malinach juz raczej nic innego nie posadzisz.

Pomysl, co chcialabys miec z tej strony ogrodu. Czy rowniez rabaty przy tarasie?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 12:46, 05 paź 2018

Anda napisał(a)
Tam gdzie ten stelaz od szklarni stoi, to chyba jest cien? Tam moglby byc ten zakatek cienisty na upalne dni. Co myslisz o tym pomysle?

Przy plocie maliny. Ale wiesz, ze maliny sie rozlaza? Moje wychodza rowniez w trawniku. Przy malinach juz raczej nic innego nie posadzisz.

Pomysl, co chcialabys miec z tej strony ogrodu. Czy rowniez rabaty przy tarasie?

Dałaś mi do myślenia,bo w ogóle o tym fragmencie nie myślałam. tam faktycznie jest dużo cienia. To już wymaga dłuższego zastanowienia się em zapytam bo ja mam pustkę w głowie

Jeszcze mam kawałek ściany przy garażu od północy i tam jak będzie zrobiona opaska to myślałam,żeby posadzić funkie, ale to nie wiem kiedy. Zdjęcie zrobię jak że szkoły wracać będę z dziećmi

Maliny gdzieś muszą być bo dzieci bardzo lubią. Tam gdzie rosły wcześniej to nie był dobry pomysł bo rosły pod drutami, na których ptaki siadały,a jak siadały to się i na maliny załatwiały :/ najwyżej mąż krawężniki wbije i będą obrzeża miały.

Właśnie rysuje dla m projekt,żeby pokazać gdzie drzewa owocowe by poszły.

Jak myślisz, jakiej szerokości ta rabata przy trawniku mogłaby być? Chodnik taki jak szerokość skrzyni ( 125cm)
Za mała ta działkę mamy
Wiolka5_7 12:50, 05 paź 2018

No no widzę,że wielkie planowamie u ciebie Megi tyle postów,wiadomo,że cos sie dzieje....

Nie żałuj trawnika na rosliny.....ja sukcesywnie coraz bardziej uszczuplam jego powierzchnię...ostatnio jeszcze poszerzyłam te nowe rabaty,żeby trawnika było jak najmniej

Będę podgladac
Anda 12:52, 05 paź 2018

Rabata przy chodniku im szersza tym lepsza. 1,25 m to minimum, lepiej wiecej, to bedzie mozna zrobic ladniejsze nasadzenia kompozycyjne. 3 m byloby jednak juz za duzo ze wzgledu na proporcje
sarenka 12:53, 05 paź 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
No no widzę,że wielkie planowamie u ciebie Megi tyle postów,wiadomo,że cos sie dzieje....

Nie żałuj trawnika na rosliny.....ja sukcesywnie coraz bardziej uszczuplam jego powierzchnię...ostatnio jeszcze poszerzyłam te nowe rabaty,żeby trawnika było jak najmniej

Będę podgladac
Wiola,to nie mnie tylko tz trzeba przekonać tzn ja też jakieś tam obawy mam czy podołam, ale lubię pracować w ogrodzie,relaksuje mnie to i robię to z przyjemnością,więc zrobić dam radę w przyszłym roku, ale co na to mąż....
sarenka 12:58, 05 paź 2018

Anda napisał(a)
Rabata przy chodniku im szersza tym lepsza. 1,25 m to minimum, lepiej wiecej, to bedzie mozna zrobic ladniejsze nasadzenia kompozycyjne. 3 m byloby jednak juz za duzo ze wzgledu na proporcje

Czy ta rabata mogłaby być węższa wzdłuż krzewów owocowych,a potem dopiero się powiększyć tam gdzie kończy się chodnik?. To pewnie w sumie byłoby jakieś 125-150 cm. Musiałabym to odmierzyć na trawie bo może 2m by bardziej pasowało.
W ten prostokąt trawnika co zostanie poszłyby drzewa owocowe.

Tyle rabaty,tyle traw można byłoby posadzić trzeba zacząć urabiać M.