Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

waldek727 16:17, 20 paź 2018

Ale masz nauczycielkę.
Aż mnie samemu dreszczyk przeszedł po plecach.
Słuchaj się słuchaj. Dobrych rad od doświadczonych ogrodników nigdy nie jest za dużo. Podstawą każdego ogrodu powinna być dobra urodzajna i żyzna gleba. To od niej zaczyna się życie i w niej się kończy.
Tzw. zamknięty łańcuch pokarmowy.
sarenka 17:05, 20 paź 2018

waldek727 napisał(a)
Ale masz nauczycielkę.
Aż mnie samemu dreszczyk przeszedł po plecach.
Słuchaj się słuchaj. Dobrych rad od doświadczonych ogrodników nigdy nie jest za dużo. Podstawą każdego ogrodu powinna być dobra urodzajna i żyzna gleba. To od niej zaczyna się życie i w niej się kończy.
Tzw. zamknięty łańcuch pokarmowy.

Właśnie Waldku przed kilkoma minutami myślałam o o Tobie gdy sypałam mączkę bazaltowa na trawnik. Wysypalam też jeden worek ziemi ogrodowej, o której pisałam.i tak się zastanawiac zaczęłam czy nie za szybko się wzięłam? Czy ja dobrze to robię....muszę zerknąć do Ciebie w celu przypomnienia co pisałeś
Ogólnie to muszę poprawkę wygrabisnia po wertykulacji zrobić bo jednak co samemu to samemu no, ale to nie dziś. Po niedzieli
Chyba, że może Ty masz jeszcze pomysł co zrobić z ziemią zakupiona w workach. Jakoś sensownie zutylizować trzeba wydane pieniądze nsuczeke mam, a jakże
waldek727 20:46, 20 paź 2018

Jak ja nadaję na tych samych falach co Toszka, to co ja Ci sensowniejszego wymyślę. Gdy tylko nadarza mi się okazja zaprawiania dołków czy mulczowania rabat i trawnika to za każdym razem wprowadzam substancje czynne biologicznie, a więc kompost i obornik. Nie kaleczę gleby sztucznymi nawozami, jałową ziemią z marketów czy torfem.
Jak zrobisz tą zakupioną ziemią mulcz po wertykulacji trawnika, to zrób od razu dosiewkę trawy. Wiosną będziesz już miała ładny zielony dywanik.
sarenka 21:55, 20 paź 2018

O mulczowaniu nic w sumie nie wiem, poza tym co przed chwilą poczytałam, że są specjalne do tego kosiarki. Sypać tej ziemi w takim razie nie będę, może znajdzie się ktoś kto ją będzie chcial jak się do naszego kompostu nie dostanę to trzeba będzie kupić kilka worków i posypać trawnik tam, gdzy wertykulator za bardzo wyczyścił trawę od razu z nasionami trawy, choć w sumie idzie zima to już nic nie wzejdzie.

Szkoda, że ta mączka dziś całości nie podypslsm bo deszcz pada to by było ok.

Kiedyś chciałam sam trawnik mieć, na chwilę obecną mam go po kokardkę
sarenka 08:23, 21 paź 2018

Mam kolejne pytanie, jeśli będę chciała coś posadzić z nasion w domu to jakiej ziemi użyć. Czy ta w workach do rozsady również jest niedobra? W kompostowniki wysiewać?
sarenka 18:09, 22 paź 2018

Dziś niewiele, ale zawsze coś
Uporządkowałam dwie skrzynie,z trzecieej trzeba wyrwać co do wyrwania.
Mam około 300 litrów obornika( ugniecionego więc pewnie więcej). Trzeba będzie podzielić.
Mam nadzieję,że tego kompostu jutro mąż mi wybierze a resztę przerzuci i poleje mocznikiem.
Ja bym chciała w tym tygodniu przekopać ta ziemię w skrzyniach z obornikiem i kompostem,posadzić tulipany i zacząć zrywać darń. Nie wiem czy uda mi się zdobyć jeszcze drugie tyle obornika, to byłoby na rabatę o powierzchni około 22m2?( Jakieś 11x2) chtba że szerszą zrobimy. Jutro może z worek liści dębowych przyniosę, ale też się okaże to też by były do przekopania i mam też igliwie.
Tak myślałam,że darń bym zerwała, przekopalabym to z tym co mam a potem na wierzch dała ta darń odwróconą. Można tak ta darń położyć już na przekopana? Może na tą rabatę ta tuje Danica bym posadziła co mi jedna została, ale w którym ja miejscu dać.

AA, mam jeszcze mączkę i siarkę, tylko czy siarkę też pewnie sypnac?

Narazie nie będę wkopywana wzdłuż borówek, nie wyrobię się czasowo. Na wiosnę zostanie
Fajnie byłoby dołki pod drzewka owocowe przygotować a posadzić wiosną
sarenka 18:20, 22 paź 2018

Worki z obornikiem otworzyłam, on taki ciepły, może jeszcze dziury w workach pwonnam była zrobić? Wiadra odkrylam trochę
zoja 15:33, 25 paź 2018

uśmiech zostawiam

zamilkłaś - ryjesz w ziemi czy odpoczywasz?
ja zbieram siły na sobotę - może będzie ładniej niż dziś
Anda 15:36, 25 paź 2018

sarenka napisał(a)
Mam kolejne pytanie, jeśli będę chciała coś posadzić z nasion w domu to jakiej ziemi użyć. Czy ta w workach do rozsady również jest niedobra? W kompostowniki wysiewać?

Ja wysiewam w ziemie do wysiewow. Kupuje taka specjalna, z grysem, zeby byla przepuszczalna. Samemu tez mozna taka zrobic, ale akurat jestem wygodna i kupuje.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:40, 25 paź 2018

sarenka napisał(a)
Dziś niewiele, ale zawsze coś
Uporządkowałam dwie skrzynie,z trzecieej trzeba wyrwać co do wyrwania.
Mam około 300 litrów obornika( ugniecionego więc pewnie więcej). Trzeba będzie podzielić.
Mam nadzieję,że tego kompostu jutro mąż mi wybierze a resztę przerzuci i poleje mocznikiem.
Ja bym chciała w tym tygodniu przekopać ta ziemię w skrzyniach z obornikiem i kompostem,posadzić tulipany i zacząć zrywać darń. Nie wiem czy uda mi się zdobyć jeszcze drugie tyle obornika, to byłoby na rabatę o powierzchni około 22m2?( Jakieś 11x2) chtba że szerszą zrobimy. Jutro może z worek liści dębowych przyniosę, ale też się okaże to też by były do przekopania i mam też igliwie.
Tak myślałam,że darń bym zerwała, przekopalabym to z tym co mam a potem na wierzch dała ta darń odwróconą. Można tak ta darń położyć już na przekopana? Może na tą rabatę ta tuje Danica bym posadziła co mi jedna została, ale w którym ja miejscu dać.

AA, mam jeszcze mączkę i siarkę, tylko czy siarkę też pewnie sypnac?

Narazie nie będę wkopywana wzdłuż borówek, nie wyrobię się czasowo. Na wiosnę zostanie
Fajnie byłoby dołki pod drzewka owocowe przygotować a posadzić wiosną

Jak robilam rabaty to robilam tak, ze najpierw kladlam odwrocona darn, a na to dawalam reszte ziemi z dobrami.

Siarke daj tam, gdzie bedziesz sadzic kwasoluby.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies