Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

sylwia_slomc... 09:32, 23 sty 2017

Huśtawkę przesunęłabym w lewy górny róg tam gdzie rodki , azalie i dereń, piaskownicę dać między trzepakiem, a studnią dookoła leszczyny zrobiłabym rabatę i przy altanie też pociągnęłabym hosty dookoła. Wzdłuż chodnika też można by zrobić rabatę bo tak to widok z niego nieciekawy na trzepak i studnię
Anda 09:36, 23 sty 2017

Zimozielone o złotym lub srebrnym zabarwieniu to miałam na myśli różnego rodzaju iglaczki, np. Chamaecyparis pisifera 'Filifera Nana', 'Plumosa Nana', 'Compacta', Abies koreana 'Kohouts Icebreaker', cisy o żółtym zabarwieniu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:55, 23 sty 2017

Jana, takie cuś wymodziłam, wstępnie można się już do czegoś odnieść

Altana jest tam, gdzie już ją masz. Jest blisko schodów, czyli do kuchni blisko Latem w cieniu przy upałach to dobre miejsce. Przy ogrodzeniu macie tuje, więc jakaś osłona jest. Przy chodniku coś można posadzić i to też da dodatkową osłonę Poza tym do ulicy macie też trochę metrów.
Dużą tuje wyciepałam.

Nie wiem jak z budą dla psa. Czy ona musi być blisko domu?

Hostowisko powiększyłam. Można tam dosadzić paprocie, są też odmiany zimozielone podobno, gdzieś widziałam. Do tego koniecznie epimedium. Kwitnie w cieniu. Jest tutaj u mnie zimozielone, nie wiem jak u Ciebie.

Huśtawkę i piaskownicę przeniosłabym w jedno miejsce. Czy huśtawka mogłaby być też trzepakiem?

Studnia mogłaby wyglądać tak
http://www.gartenatelier.de/bauliche_elemente/brunnen.htm
albo i nawet tak
http://roeltec.de/product/brunnen/ Wtedy można by ją lepiej wyeksponować
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Filomena 10:27, 23 sty 2017

Ewy plan bardzo mi się podoba.
Do host dodałabym coś na rozjaśnienie cienistego zakątka- hortensje annabel np.?

W te trzy "cosie" to coś wąskiego kolumnowego np wiśnie amanogawa lub jakieś rajskie jabłonie ew. jakieś kolumnowe owocowe. Może też tam być wiąz holenderski Wredei , tak to ja widzę
pozdrawiam
Milka 12:28, 23 sty 2017

No no, naprawdę niezła rewolucja się szykuje
Jana 20:42, 23 sty 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)
Huśtawkę przesunęłabym w lewy górny róg tam gdzie rodki , azalie i dereń, piaskownicę dać między trzepakiem, a studnią dookoła leszczyny zrobiłabym rabatę i przy altanie też pociągnęłabym hosty dookoła. Wzdłuż chodnika też można by zrobić rabatę bo tak to widok z niego nieciekawy na trzepak i studnię
piaskownica zniknie bo teraz to już tylko psy z niej korzystają i wygrzewają się w lecie, trzepak też chcę usunąć może gdzieś zza dom go dam....czyli zostawiłabyś leszczynę i połaczyła ją z studnią jako jedną rabatę? huśtawkę też myślę przestawić wyżej
Jana 20:43, 23 sty 2017

Anda napisał(a)
Zimozielone o złotym lub srebrnym zabarwieniu to miałam na myśli różnego rodzaju iglaczki, np. Chamaecyparis pisifera 'Filifera Nana', 'Plumosa Nana', 'Compacta', Abies koreana 'Kohouts Icebreaker', cisy o żółtym zabarwieniu.
muszę sobie sprawdzić w Google bo żadnej nie znam ....
Jana 20:49, 23 sty 2017

Anda napisał(a)
Jana, takie cuś wymodziłam, wstępnie można się już do czegoś odnieść

Altana jest tam, gdzie już ją masz. Jest blisko schodów, czyli do kuchni blisko Latem w cieniu przy upałach to dobre miejsce. Przy ogrodzeniu macie tuje, więc jakaś osłona jest. Przy chodniku coś można posadzić i to też da dodatkową osłonę Poza tym do ulicy macie też trochę metrów.
Dużą tuje wyciepałam.

Nie wiem jak z budą dla psa. Czy ona musi być blisko domu?

Hostowisko powiększyłam. Można tam dosadzić paprocie, są też odmiany zimozielone podobno, gdzieś widziałam. Do tego koniecznie epimedium. Kwitnie w cieniu. Jest tutaj u mnie zimozielone, nie wiem jak u Ciebie.

Huśtawkę i piaskownicę przeniosłabym w jedno miejsce. Czy huśtawka mogłaby być też trzepakiem?

Studnia mogłaby wyglądać tak
http://www.gartenatelier.de/bauliche_elemente/brunnen.htm
albo i nawet tak
http://roeltec.de/product/brunnen/ Wtedy można by ją lepiej wyeksponować
buda dla psa jest blisko domu bo mojej teściowej jest do niej najbliżej, sama chętnie ją przeniosłabym albo chociąz ukryła ...Ewka piaskownicy nie będzie , jest przeznaczona do likwidacji...fajny pomysł połaczyć trzepak i huśtawkę, pomyślę o takim rozwiązaniu jak będę zmieniała ją bo i tak ma swoje lata..widzę, że jesteś też za tym by przenieść huśtawkę w tamto miejsce (Sylwia też była za taką opcją). Nie przyszło mi to do głowy
Jana 21:01, 23 sty 2017

rozumiem, że tą huśtawkę wtopiłabyś w rabatę? podobnie jak Ty myślałam by połaczyć różankę z pozostałą rabatą tam gdzie są teraz hortensje, i tą drugą różankę z altanką przy czym myślałam by pociągnąć linię łagodnie za altankę wzdłuż chodniki gdzie jest to "coś" i połączyć hortensjami .....tylko czy ta rabata nie będzie za szeroka koło tych tuj ? bo jak przesunę ogrodzenie to pomiędzy tujami a ogrodzeniem będzie z 1 m (tam jest cień więc nie wiem co tam urośnie), a przed tujami też chyba z metr....zastanawiałam się jak wtopić tę altanę w zieleń, może faktycznie przed nią od strony drogi wsadzić hosty tylko trochę niższe niz te przed domem, zastanawiałam się czy nie dać też jakiejś rośliny zadarniającej np. runianka, ale nie wiem czy tam urośnie....fajne pomysły na studnię zwłaszcza ta pierwsza bo boję się, że dzieci się potopią w niej....ja myślałam też, by kupić stary piaskowiec od szwagierki (taki sam kamień na elewacji) i obłożyć studnię np. w formie takiej kaskady, lub zostawić kręg i na wierzch dać taką misę jak ma Ana-art, jak będziesz widziała kiedyś inne pomysły chętnie oglądnę
Jana 21:07, 23 sty 2017

Filomena napisał(a)
Ewy plan bardzo mi się podoba.
Do host dodałabym coś na rozjaśnienie cienistego zakątka- hortensje annabel np.?

W te trzy "cosie" to coś wąskiego kolumnowego np wiśnie amanogawa lub jakieś rajskie jabłonie ew. jakieś kolumnowe owocowe. Może też tam być wiąz holenderski Wredei , tak to ja widzę
pozdrawiam
Filomeno witaj : i dziękuję za głos w dyskusji chętnie widzę inne spojrzenie niż moje mam hortensje annabel - pas koło studni i ta na różance, tylko czy one będa kwitły w cieniu? słońce dochodzi tylko do jednej hosty z brzegu koło różanki i ją słońce przypala, reszta roślin w cieniu bo dom zasłania tam gdzie to coś jest rochę słońca rano i pod wieczór, amonnagawa podoba mi się bo jest wąska tam nie ma za dużo jednak miejsca obawiam się, że 3 rajskie jabłonki by się nie zmieściły