Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

Jana 21:07, 23 sty 2017

Milka napisał(a)
No no, naprawdę niezła rewolucja się szykuje
Irenko najgorzej wymyśleć
Jana 21:15, 23 sty 2017

jeszcze muszę wtopić w to wszystko oczyszczalnię między to "coś" a altanę.....nie wiem jakie to ma wieko i czy można na tym coś posadzić?
zoja 23:51, 23 sty 2017

Jana jutro sie wczytam, bo dzis juz nie mam sily
Ale widze, ze dyskusja juz rozpoczeta
Anda 09:15, 24 sty 2017

Jana napisał(a)
rozumiem, że tą huśtawkę wtopiłabyś w rabatę? podobnie jak Ty myślałam by połaczyć różankę z pozostałą rabatą tam gdzie są teraz hortensje, i tą drugą różankę z altanką przy czym myślałam by pociągnąć linię łagodnie za altankę wzdłuż chodniki gdzie jest to "coś" i połączyć hortensjami .....tylko czy ta rabata nie będzie za szeroka koło tych tuj ? bo jak przesunę ogrodzenie to pomiędzy tujami a ogrodzeniem będzie z 1 m (tam jest cień więc nie wiem co tam urośnie), a przed tujami też chyba z metr....zastanawiałam się jak wtopić tę altanę w zieleń, może faktycznie przed nią od strony drogi wsadzić hosty tylko trochę niższe niz te przed domem, zastanawiałam się czy nie dać też jakiejś rośliny zadarniającej np. runianka, ale nie wiem czy tam urośnie....fajne pomysły na studnię zwłaszcza ta pierwsza bo boję się, że dzieci się potopią w niej....ja myślałam też, by kupić stary piaskowiec od szwagierki (taki sam kamień na elewacji) i obłożyć studnię np. w formie takiej kaskady, lub zostawić kręg i na wierzch dać taką misę jak ma Ana-art, jak będziesz widziała kiedyś inne pomysły chętnie oglądnę

Czy myślałaś o czymś takim?

Projekt2

albo takim?

Projekt3

W pierwszym projekcie myślałam, aby z altany i chodnika wychodzić prosto na trawnik.

Projekt1

Po przesunięciu ogrodzenia będziesz mogła posadzić w tą powstały przerwę jakiś zadarniacz leśny, np. Vinca minor.

Przed tujami postanie szeroka rabata i hortensje będziesz mogła podsadzić bylinami i trawami.

Najpierw zdecyduj się na kształt rabat, a potem będzie można się zastanawiać nad ich obsadzeniem
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
zoja 09:38, 24 sty 2017

Jestem patrzę, czytam...
rewolucję na wielką skalę chcesz zrobić

podoba mi się projekt Andy - ten nr 3

hmmm... nie wyłapałam kierunków świata na mapce, zastanawiam się czy jak wytniecie tą dużą tuję i leszczynę - czy nadal będzie cieniście?
Anda 09:50, 24 sty 2017

Zoja, z tego co pisała Jana wnioskuje, ze dom robi cień.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
zoja 10:08, 24 sty 2017

Anda dziękuję
jak dom robi cień, to dobrze dla Jany bo chyba lubi te swoje hosty

Jana u mnie krucho chyba z wyobraźnią przestrzenną dzisiaj - obracałam Twój narysowany plan względem zdjęć obrazujących i wyszło mi coś takiego jako widok od strony bramy:

było to dla mnie istotne z uwagi na to jak widać ogród i altanę od strony drogi - z tego co wywnioskowałam, dotychczas altana była osłonięta leszczyną.
Podumałam i doszłam do takich wniosków:
1. altanę 'wstawiłabym' w rabatę
2. zarysowałabym linię rabaty z tujami -wplatając w nią studnię
3. nie sadziłabym drzew - "coś" ponieważ zasłonią ogród
4. tu się zastanawiałam, ale na początku nie zamykałabym rabaty - nie odcinałabym nią kostki od trawnika - mniejszy szok, a zawsze można to zrobić

Tyle z moich przemyśleń.
Macham!
Pszczelarnia 10:55, 24 sty 2017

Jestem na bieżąco - nie pomogę. Planowanie przestrzenne to jest kosmos dla mnie (co widać).

Planik 1 wydaje mi się taki poprawny i prosty, czyli fajny. Tylko trzeba pamiętać o szerokości rabat. Z krzewami chyba tak do 3,5 m. maksymalnie.
AnnaCh 23:29, 24 sty 2017

Jana, na szybko przeczytałam
Jak dla mnie to chyba też 1 Ewy fajnie by wyglądała. Choć przyznam, że 2 też bardzo mi się podoba, ale nie wiem czy chcesz nie mieć kawałka trawnika przy chodniku?
Fajne pomysły i rewolucja się szykuje
Milka 14:55, 26 sty 2017

Jana napisał(a)
Irenko najgorzej wymyśleć

Ja jak coś chcę, to duma i dumam, przeglądam i nagle po tym wszystkim wpada mi coś i działam. Musi się Tobie podobac, bo to twój ogród