Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

Jana 20:39, 26 sty 2017

Anda napisał(a)
Jana, fajnie że się te projekty przydały Vinca minor to chyba pierwsza nazwa rośliny po łacinie jakiej się nauczyłam Rozrasta się bardzo ładnie. Biała ślicznie wygląda jak kwitnie.
jak to mówią co dwie głowy to niejedna bardzo dziękuję teraz muszę wymyśleć jakieś ewentualne drzewa do cienia i coś co ładnie będzie wyglądać z hostami białego barwinka nie widziałam, mam dwa krzaczki niebieskiego też jest śliczny
Jana 20:41, 26 sty 2017

olga80 napisał(a)
Jana rewolucja na całego się szykuje Czekam na wiosnę i relację zmian z Twojego ogrodu
już myślę o tej rewolucji od dawna w pierwszej kolejności muszę pousuwać chyba 9 pni po starych drzewach, pan od kostki dziś umówiony będzie robił też ogrodzenie w czerwcu więc trochę czasu mam
Jana 20:45, 26 sty 2017

bardzo wszystkim dziękuję za pomysły i opinie ciężko coś wymyśleć jak teren trudny (glina, cień,oczyszczalnia ) znalazłam dziś nasiona facelii, może najpierw przekopię tam teren, posadzę to tam jako nawóz zielony? i tak w pierwszej kolejności będzie kopany teren pod oczyszczalnię, która będzie przed altaną teraz muszę znależć pomysły jak ją ukryć roślinami i co połączyć tzn. jakie rośliny z hostami (u mnie sprawdzony duet to hosty plus czarne tulipany) jeśli widziałyście coś takiego u kogoś będę wdzięczna za podpowiedź
Anda 22:31, 26 sty 2017

Jana napisał(a)
zgadza się Irenko mam już takie przemyślenia jeśli tuję wytnę to będzie mi w tamtej części brakować czegoś wysokiego co trochę otuli dom może z przyzwyczajenia tak mówię będzie "łyso", hosty nawet olbrzymie mogą być trochę za niskie ale sądzę, o czymś piętrowym przy czym najwyższe może najbliżej domu, potem kaskadowo aż do najniższego piętra, drzewa z kolei tam gdzie jałowce mogłabym też posadzić coś w miejsce dużych host np tam amonagawy (ale chyba one potrzebują słońca?) a hosty olbrzymie przesadzić przed altaną by ją trochę ukryć .....szkoda że nie ma wąskich drzew ładnych do cienia

Są, drzewa do cienia i nawet wąskie to np. klon kapadocki, klony palmowe, grab Albert Beeckman jest kolumnowy, grab Fastigiata też, buk Dawyck Gold, Dawyck Purple, Red Obelisk. Te drzewa mogą rosnąć w cieniu albo półcieniu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Jana 00:20, 27 sty 2017

Anda napisał(a)

Są, drzewa do cienia i nawet wąskie to np. klon kapadocki, klony palmowe, grab Albert Beeckman jest kolumnowy, grab Fastigiata też, buk Dawyck Gold, Dawyck Purple, Red Obelisk. Te drzewa mogą rosnąć w cieniu albo półcieniu.
wow, muszę poczytać o nich właśnie oglądnęłam Nową Maję w Ogrodzie i jestem zachwycona ogrodami angielskimi (zresztą od dawna), chciałabym zrobić coś w tym stylu ale nie umiem tak komponować jak oni roślin, szkoda.... Ewa jesteś kopalnią wiedzy czy te drzewa nie będą za bardzo formalne?
Anda 08:52, 27 sty 2017

Wg mnie te drzewa nie są zbyt formalne. Jeśli reszta nasadzeń będzie bardziej "angielska" to nie powinno być takiego wrażenia. Bardziej formalnie wyglądają drzewa i żywopłoty cięte w "ściany".
Zdecyduj się na kształt rabat, to wtedy łatwiej będzie planować nasadzenia A potem i tak będziesz zmieniać
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Milka 13:44, 27 sty 2017

Fajne drzewa Ewa zapodała, zwłaszcza że jak kolumnowe, to i można poszaleć, a klony zawsze pasują.
Jana 19:27, 27 sty 2017

Anda napisał(a)
Wg mnie te drzewa nie są zbyt formalne. Jeśli reszta nasadzeń będzie bardziej "angielska" to nie powinno być takiego wrażenia. Bardziej formalnie wyglądają drzewa i żywopłoty cięte w "ściany".
Zdecyduj się na kształt rabat, to wtedy łatwiej będzie planować nasadzenia A potem i tak będziesz zmieniać
mysle tez o wieloponiowych ale nie dlatego ze modne tylko bardziej pasuja do stylu ogrodu......rabata angielska to dla mnie rabata tajemnicza, pełna zakamarków, niespodzianek, pełna bylin.....to chyba problem w przedogródku bo taka rabata w zimie nie istnieje......ksztalt rabaty ostateczny bedzie uzalezniony od oczyszczalni ....
Jana 19:29, 27 sty 2017

Milka napisał(a)
Fajne drzewa Ewa zapodała, zwłaszcza że jak kolumnowe, to i można poszaleć, a klony zawsze pasują.
klon od dawna u mnie na liście kupię też tulipanowca
ryska 19:38, 27 sty 2017

Mam białego, fioletowego i niebieskiego barwinka. Mogę Ci ukopać i wysłać wiosną