Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

Jana 19:37, 26 sty 2017

Anda napisał(a)

Czy myślałaś o czymś takim?

Projekt2

albo takim?

Projekt3

W pierwszym projekcie myślałam, aby z altany i chodnika wychodzić prosto na trawnik.

Projekt1

Po przesunięciu ogrodzenia będziesz mogła posadzić w tą powstały przerwę jakiś zadarniacz leśny, np. Vinca minor.

Przed tujami postanie szeroka rabata i hortensje będziesz mogła podsadzić bylinami i trawami.

Najpierw zdecyduj się na kształt rabat, a potem będzie można się zastanawiać nad ich obsadzeniem
jesteś niesamowita z ilością koncepcji ,,,,osobiście myślałam o czymś takim jak projekt nr 2 ale teraz to się już zastanawiam vinca minor aż musiałam wyczytać co to jest dziękuję
Jana 19:41, 26 sty 2017

zoja napisał(a)
Jestem patrzę, czytam...
rewolucję na wielką skalę chcesz zrobić

podoba mi się projekt Andy - ten nr 3

hmmm... nie wyłapałam kierunków świata na mapce, zastanawiam się czy jak wytniecie tą dużą tuję i leszczynę - czy nadal będzie cieniście?
pas 15 metrowej długości tuj to wschodnia część problemem nr 3 jest oczyszczalnia która ma mieścić się między altaną a tym coś nadal jak wytnę tuję to jest cień
Jana 19:42, 26 sty 2017

Anda napisał(a)
Zoja, z tego co pisała Jana wnioskuje, ze dom robi cień.
dokładnie leszczyna jest jeszcze w cieniu
Anda 19:43, 26 sty 2017

Jana, fajnie że się te projekty przydały Vinca minor to chyba pierwsza nazwa rośliny po łacinie jakiej się nauczyłam Rozrasta się bardzo ładnie. Biała ślicznie wygląda jak kwitnie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
olga80 19:45, 26 sty 2017

Jana rewolucja na całego się szykuje Czekam na wiosnę i relację zmian z Twojego ogrodu
Jana 19:49, 26 sty 2017

zoja napisał(a)
Anda dziękuję
jak dom robi cień, to dobrze dla Jany bo chyba lubi te swoje hosty

Jana u mnie krucho chyba z wyobraźnią przestrzenną dzisiaj - obracałam Twój narysowany plan względem zdjęć obrazujących i wyszło mi coś takiego jako widok od strony bramy:

było to dla mnie istotne z uwagi na to jak widać ogród i altanę od strony drogi - z tego co wywnioskowałam, dotychczas altana była osłonięta leszczyną.
Podumałam i doszłam do takich wniosków:
1. altanę 'wstawiłabym' w rabatę
2. zarysowałabym linię rabaty z tujami -wplatając w nią studnię
3. nie sadziłabym drzew - "coś" ponieważ zasłonią ogród
4. tu się zastanawiałam, ale na początku nie zamykałabym rabaty - nie odcinałabym nią kostki od trawnika - mniejszy szok, a zawsze można to zrobić

Tyle z moich przemyśleń.
Macham!
Zoju dziękuję za Twoje zdanie faktycznie planuję altanę wpleść w rabatę, chcę coś przed nią coś posadzić by się tak nie rzucała w oczy od strony drogi studnię chyba nie uda się wpleść w rabatę bo gdybym ja połaczyła z tujami to byłaby duża , bardzo duża rabata chociaż kto wie mam takie wrażenie, że bo hortki jeszcze małe i wydaje mi się duża odległość mam tam ok. 10 host faktycznie je lubię tylko nie wiem z czym je połączyć ? ładnie będzie w lecie ale przedogródek ma być ładny cały rok , macie jakieś pomysły? mysłałam by wsadzić tam też rodki ale to chyba trudne połączenie
Jana 20:22, 26 sty 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Jestem na bieżąco - nie pomogę. Planowanie przestrzenne to jest kosmos dla mnie (co widać).

Planik 1 wydaje mi się taki poprawny i prosty, czyli fajny. Tylko trzeba pamiętać o szerokości rabat. Z krzewami chyba tak do 3,5 m. maksymalnie.
dla mnie też zgadza się plan nr 1 chyba najbardziej prosty
Jana 20:26, 26 sty 2017

Rację ma Zoja aby w to "coś" nie sadzić dużych drzew bo optycznie zamknie to ogród tym bardziej, że w tym miejscu jest najniżej położona część ogrodu, który ma spadek, już szybciej jestem przekonana do tego by z lewej strony tam gdzie są jałowce i jest szer rabat 1 m wsadzić takie drzewa, np. rząd ammonagaw podsadzonych tulipanami (teraz tam są) lub kiedyś myślałam o jarzębinie jałowce stamtąd wylatują problemem jest tam tylko to, że w zimie są ta duże skarpy śniegu i nie wiem czy korzenie amonagaw by to wytrzymały
Jana 20:28, 26 sty 2017

AnnaCh napisał(a)
Jana, na szybko przeczytałam
Jak dla mnie to chyba też 1 Ewy fajnie by wyglądała. Choć przyznam, że 2 też bardzo mi się podoba, ale nie wiem czy chcesz nie mieć kawałka trawnika przy chodniku?
Fajne pomysły i rewolucja się szykuje
Kolejna osoba za pomysłem nr 1 dobrze byłoby mieć kawałek trawy przy chodniku bo inaczej moi będą psioczyć że coś ich "ogranicza"
Jana 20:36, 26 sty 2017

Milka napisał(a)

Ja jak coś chcę, to duma i dumam, przeglądam i nagle po tym wszystkim wpada mi coś i działam. Musi się Tobie podobac, bo to twój ogród
zgadza się Irenko mam już takie przemyślenia jeśli tuję wytnę to będzie mi w tamtej części brakować czegoś wysokiego co trochę otuli dom może z przyzwyczajenia tak mówię będzie "łyso", hosty nawet olbrzymie mogą być trochę za niskie ale sądzę, o czymś piętrowym przy czym najwyższe może najbliżej domu, potem kaskadowo aż do najniższego piętra, drzewa z kolei tam gdzie jałowce mogłabym też posadzić coś w miejsce dużych host np tam amonagawy (ale chyba one potrzebują słońca?) a hosty olbrzymie przesadzić przed altaną by ją trochę ukryć .....szkoda że nie ma wąskich drzew ładnych do cienia