Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

07_Rene 16:33, 26 wrz 2015

Jana napisał(a)
Pierwsze zdjęcia są sprzed metamorfozy, 3 robione w maju już po, gdzieś na początku wątku dałam zdjęcie tych host w lecie i ich wielkość. Wiem,że agro jest zła ale tam mam wieczne błoto, rabata jest w cieniu więc mokro, psy uwielbiały się chować pod hostami, kamyki trochę to uporządkowały ale na wiosnę jest pusto, zastanawiam się, ile dać pomiędzy tymi hostami tulipanów? Mam jeszcze szafirki, około 50 sztuk, które od biedy mogą się znaleźć, co widzicie tam oczami Waszej wyobraźni? Liczę na Wasze sugestie

Jak tam masz cień to ja tam bardziej szafirki widzę niż tulipany. Ale pod agro nie będą się rozrastac. Potem hosty zasłonia ich brzydkie liście.
Jana 17:08, 26 wrz 2015

Marga napisał(a)
Ja wsadzanie cebul planuję na koniec października, a leje u mnie podobnie. Z domu nie da się wyjść
kiedyś sadziłam w listopadzie i też zakwitły, każdy termin jest dobry byleby nam pasował
Jana 17:10, 26 wrz 2015

07_Rene napisał(a)

Jak tam masz cień to ja tam bardziej szafirki widzę niż tulipany. Ale pod agro nie będą się rozrastac. Potem hosty zasłonia ich brzydkie liście.
zdecydowanie cień dlatego hosty dobrze rosną , muszę pomyśleć, dziękuję za sugestie, co dwie głowy to nie jedna
mira 18:38, 26 wrz 2015

Jana napisał(a)
Pierwsze zdjęcia są sprzed metamorfozy, 3 robione w maju już po, gdzieś na początku wątku dałam zdjęcie tych host w lecie i ich wielkość. Wiem,że agro jest zła ale tam mam wieczne błoto, rabata jest w cieniu więc mokro, psy uwielbiały się chować pod hostami, kamyki trochę to uporządkowały ale na wiosnę jest pusto, zastanawiam się, ile dać pomiędzy tymi hostami tulipanów? Mam jeszcze szafirki, około 50 sztuk, które od biedy mogą się znaleźć, co widzicie tam oczami Waszej wyobraźni? Liczę na Wasze sugestie

Ponieważ hosty szybko startują to dałabym tam bardzo wczesne cebulki tylko nie wiem co z tym cieniem jak bardzo jest tam mroczno - bo wszystkie cebulowe lubią raczej słoneczko i nie taplanie w wodzie, musisz to ocenić sama - ja tam widzę krokusy wielkokwiatowe no ale jak tam wogóle słonka nie ma to nie - no i co ze śniegiem np. z dachu

pozdrawiam
Milka 19:41, 26 wrz 2015

Jana napisał(a)
u mnie tak leje, że trzymam go w wiadrze, liczę, że jutro będzie lepiej , cebule też jeszcze nie wsadziłam

A u mnie nadal sucho, podlewanie juz mnie totalnie zniechecilo.
Jana 21:38, 26 wrz 2015

mira napisał(a)

Ponieważ hosty szybko startują to dałabym tam bardzo wczesne cebulki tylko nie wiem co z tym cieniem jak bardzo jest tam mroczno - bo wszystkie cebulowe lubią raczej słoneczko i nie taplanie w wodzie, musisz to ocenić sama - ja tam widzę krokusy wielkokwiatowe no ale jak tam wogóle słonka nie ma to nie - no i co ze śniegiem np. z dachu

pozdrawiam
to strona zachodnia, głównie w cieniu, tzw. Przedogródek, ponieważ tam jest cień z uwagi na bliskość domu to hosty moim zdaniem później startują, tak mi się wydaje, zamieściłam ich zdjęcie z połowy maja. Faktycznie jest tam dużo śniegu, ale np. Hosty dają radę. Krokusy wolę w bardziej naturalistycznym otoczeniu, będę je sadziła w trawie tak jak lubię. Raczej tulipany lub szafirki. Teraz mam dylemat , bo które się przebiją przez te kamyki? Agro usunę, ale kamyki zostawię z uwagi na psy
Jana 21:39, 26 wrz 2015

Milka napisał(a)

A u mnie nadal sucho, podlewanie juz mnie totalnie zniechecilo.
ja się teraz zamienię, bo leje wciąż od kilku dni i mam dość
mira 23:31, 26 wrz 2015

to ja bym dosadziła host, a psy na te kamyki się nie pokładają? to wtedy Ci te cebulowe może poniszczą - sorki że tak ale piszę co pomyślałam
Jana 01:24, 27 wrz 2015

mira napisał(a)
to ja bym dosadziła host, a psy na te kamyki się nie pokładają? to wtedy Ci te cebulowe może poniszczą - sorki że tak ale piszę co pomyślałam
w tym roku dosadziłam jeszcze niedaleko tej rabaty 3 hosty (z kłączy), na razie są małe. Natomiast konkretnie na tej rabacie nie jestem w stanie dosadzić więcej host gdyż te, które tam rosną w lecie prawie całkowicie ją wypełniają.Przesadziłam je jedynie na wiosnę by były centralnie na tej rabacie. Wiosną jest tam jednak trochę pusto i zwyczajnie smutno. Cebulki zamierzam upchać pomiędzy tymi hostami. Psy o dziwo nie lubią tych kamyków i darowały sobie wylegiwanie pod hostami, przeniosły się z kolei pod moje tuje gdzie w lecie wykopują mi blisko półmetrowe doły, które muszą ciągle zasypywać dobrze, że napisałaś co myślałaś, na to liczę bo niedługo muszę coś w końcu wasadzić i ciągle kombinuję.
anabuko1 10:50, 27 wrz 2015

Obejrzałam stronkę po stronce twojego ątku- działeczki.
Pięknie masz
Piękne hosty, które i ja lubię WAW!!Hosty co mają kilkadziesiąt lat!!Szczęściara z ciebie,że ma takie okazy
A tulipanowo , jest na wiosnę bardzo I jeszcze nowych tyle zakupionych
Warzywka swoje najbardziej cieszą. a u ciebie widać dorobne
Piękne róże, hortensje, mieczykowe kolorki ładne- też je sadzę
Oj w całości ślicznie- umm miodzio
I kiciusia fajniusiego w roślinkach widziała.Ja mam kotkę