Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

mira 11:32, 16 sty 2016

Jana napisał(a)
nigdy nie kupowałam przez internet bylin, zawsze wolałam je oglądnąć na żywo jednak w realu nie ma takiego dużego wyboru i dlatego chciałabym zamówić trochę przez internet. Czy ktoś mógłby mi polecić gdzie mogłabym znaleźć sprawdzonego sprzedawcę? (może być też na priv) będę wdzięczna szkółek jest dużo w internecie ale nie wiem jak wyglądają od nich roślinki (interesują mnie głównie byliny), nie chcę się naciąć już za pierwszym razem

To prawda jak się coś chce konkretego to nie ma w szkółkach takich które zwłaszcza na iglaki nastawione. Podam Ci choć ja na szczęście sporo się przemieszczam i zawsze mam czułki wyostrzone na dobre szkółki no i nie powie mkupiłam trochę i przewaga jest nad realem.
Np. u Szmitów wypasiona donica nawet za 15 zł to wielka kupa urośnie do rozmnożenia zaraz po sezonie a z netu czasem przyjdzie za 5 zeta ogonek jakiś i to jeszcze gnijący.
Ja mam sprawdzone kupowane wcześnie w lutym w takich woreczkach łubiny - trzeba się pobawić - w miarę szybko do donicy i super rośnie.

pozdrawiam
Anda 13:39, 16 sty 2016

Mam nadzieje, ze znajdziesz dobrego sprzedawcę Ja kupuje dużo przez neta ale tylko tutaj, wiec nic nie mogę polecić.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Jana 15:45, 16 sty 2016

jona napisał(a)

Wysłałam maila w tej sprawie, żeby nie robić reklamy na forum
Asiu dziękuję
Jana 15:49, 16 sty 2016

mira napisał(a)

To prawda jak się coś chce konkretego to nie ma w szkółkach takich które zwłaszcza na iglaki nastawione. Podam Ci choć ja na szczęście sporo się przemieszczam i zawsze mam czułki wyostrzone na dobre szkółki no i nie powie mkupiłam trochę i przewaga jest nad realem.
Np. u Szmitów wypasiona donica nawet za 15 zł to wielka kupa urośnie do rozmnożenia zaraz po sezonie a z netu czasem przyjdzie za 5 zeta ogonek jakiś i to jeszcze gnijący.
Ja mam sprawdzone kupowane wcześnie w lutym w takich woreczkach łubiny - trzeba się pobawić - w miarę szybko do donicy i super rośnie.

pozdrawiam
właśnie jeśli sadzonka duża to czasem warto zapłacić więcej skoro można podzielić wstyd przyznać ja z tych co kupowała lub wysiała nie umiem roślinek dzielić, to znaczy nigdy tego nie robiłam (przepraszam może raz lub dwa), w tym roku dopiero zacznę
Jana 15:58, 16 sty 2016

Anda napisał(a)
Mam nadzieje, ze znajdziesz dobrego sprzedawcę Ja kupuje dużo przez neta ale tylko tutaj, wiec nic nie mogę polecić.
Mój mnie nie dopuszcza do neta bo boi się, że zbankrutujemy to on zawsze zamawia przez Allegro bo wtedy wie co zamawiam te chłopy
Agania 19:42, 16 sty 2016

Ja też mam internet z doskoku i robię zakupy....jeszcze od tego nikt nie zbankrutował....ale muszę przyznać, że czasami przesadziłam z zakupami

Piękny masz ogród podzielony na gusta trzech ogrodniczek, ale tak jak podkreśliłaś...lepiej jak jest więcej rąk do pracy

Taras macie odjazdowy i dla tych widoków warto się poświęcić dla ogrodu, bo to namiętność wiecznie żywa i nigdy się nie nudzi
Jana 13:50, 17 sty 2016

Agania napisał(a)
Ja też mam internet z doskoku i robię zakupy....jeszcze od tego nikt nie zbankrutował....ale muszę przyznać, że czasami przesadziłam z zakupami

Piękny masz ogród podzielony na gusta trzech ogrodniczek, ale tak jak podkreśliłaś...lepiej jak jest więcej rąk do pracy

Taras macie odjazdowy i dla tych widoków warto się poświęcić dla ogrodu, bo to namiętność wiecznie żywa i nigdy się nie nudzi
Dziękuję co do zakupów to ja robię na raty, wtedy głowa tak Mojego nie boli jak to mówią czego oczy nie widzą tego sercu nie żal
anabuko1 19:20, 17 sty 2016

Warto kupować dużo sadzonki, w sprawdzonych szkółkach ( pomyłek mnie- a wiem to z własnego doświadczenia)i większe egzemplarze, bo faktycznie można je podzielić.
A takie pojedyncze dwa razy dłużej rosną
Ja też nie dzieliłam długo, nie umiałam, nie ryzykowałam.A teraz już od roku też wszystko co da się dzielę.
A to co większe wolę też kupić i i próbowałam dzielić.Na wiosnę zobaczę jak się sprawdziłam
Ja sama zakupy robiłam dużo w internecie. ale masz rację ratami, może lepiej.M jak nie widzie, to serce nie boli
mira 21:37, 17 sty 2016

Jana nie bój się dzielenia, to wręcz konieczne dla starszych bylin. Fakt że trzeba sobie poczytać bo jedne lepiej podzielić wczesną wiosną inne jesienią - generalnie te co kwitną późno warto jesienią po kwitnieniu.
Ja na wiosnę będę robić akcję dzielenia rozchodników, tawułek,host, traw no i kończyć przesadzanie to co zostawiłam na jesień.
jak masz wsparcie doświadczonej ogrodniczki teściowej to łatwo pójdzie.
pozdrawiam
Jana 18:33, 19 sty 2016

anabuko1 napisał(a)
Warto kupować dużo sadzonki, w sprawdzonych szkółkach ( pomyłek mnie- a wiem to z własnego doświadczenia)i większe egzemplarze, bo faktycznie można je podzielić.
A takie pojedyncze dwa razy dłużej rosną
Ja też nie dzieliłam długo, nie umiałam, nie ryzykowałam.A teraz już od roku też wszystko co da się dzielę.
A to co większe wolę też kupić i i próbowałam dzielić.Na wiosnę zobaczę jak się sprawdziłam
Ja sama zakupy robiłam dużo w internecie. ale masz rację ratami, może lepiej.M jak nie widzie, to serce nie boli
ja też dopiero w tym roku coś podzieliłam, nie wiem czy "fachowo " też czekam na efekt ( czy przeżyje)