Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sprzeczność w ogrodzie

Sprzeczność w ogrodzie

Jana 22:21, 25 sty 2016

Pierwsze zimowe fotki z wczoraj bo dziś już padał deszcz, a ja wzięłam urlop by pojeździć na nartach
Jana 22:22, 25 sty 2016

Jana 22:28, 25 sty 2016

Dzisiejsze pierwsze zakupy nasionkowe, resztę kupię w lutym
Jana 22:30, 25 sty 2016

I zdjęcie całkiem nieogrodowiskowe ale nie mogłam się oprzeć, jak widać nowa suczka chyba dobrze się u nas czuje, uwielbiam kiedy śpi na plecach
olga80 07:11, 26 sty 2016

Piękna zima byłą u Ciebie nasionka wróżą wiosnę a sunia faktycznie zabawnie śpi A jak idą przemyślenia rabaty proste , fale jak to widzisz ?
Jana 09:31, 26 sty 2016

olga80 napisał(a)
Piękna zima byłą u Ciebie nasionka wróżą wiosnę a sunia faktycznie zabawnie śpi A jak idą przemyślenia rabaty proste , fale jak to widzisz ?
dziś pada, z śniegu zrobił się lód. Rabaty chyba bardziej faliste, tak mi się wydaje bo u mnie ogród ma charakter wiejski, chciałabym tam dać rabaty bylinowe, angielskie rabaty to byłoby coś tam dalej jest warzywniak to chcę spróbować to jakoś połączyć...jeszcze nie wiem jak by miało ręce i nogi wydaje mi się, że jeśli nawet wsadzę te tuje to przed nimi musi coś być, tam jest wąsko i będzie jeszcze bardziej, może te fale optycznie sprawią, że będzie wyglądało szerzej, siedzę i myślę
anabuko1 14:44, 26 sty 2016

Zimowe fotki wciąż ładne.
Oj zaczynają się zakupy,,nasionek a potem cebulowych..Oj ta wiosna , będzie piękna
Jana 19:08, 26 sty 2016

anabuko1 napisał(a)
Zimowe fotki wciąż ładne.
Oj zaczynają się zakupy,,nasionek a potem cebulowych..Oj ta wiosna , będzie piękna
już rozglądam się za nasionkami bo u mnie wybór marny...choć w zeszlym toku kupiłam u mnie kłącza host, oj wtedy zaszalałam dziś kupiłam w B ciemiernika i nie wiem co z nim zrobić, bo do ziemi się nie nadaje bo ziemia zmrożona, ...na kwiatku pisze, że znosi mrozy do -10 , u mnie często jest więcej, zobaczymy co z niego będzie

anabuko1 19:24, 26 sty 2016

Jana napisał(a)
Ogród nie jest nowy ale chcę mu nadać nowy wymiar z Waszą pomocą....

Aby przybliżyć jego historię mogę powiedzieć, że był tworzony na początku przez teściową, która kocha kwiaty jednoroczne i wszelkiego rodzaju klombiki obsadzone symetrycznie kwiatami. Ja na początku nie ingerowałam w jej królestwo, zresztą nie znałam się na ogrodnictwie -mnie pochłonął bez reszty remont starego domu. Moja rola ograniczała się wtedy do posadzenia kilku drzewek i krzaczków by zaznaczyć swoją obecność w ogrodzie, nie muszę oczywiście mówić,że nasadzenia są bez logiki i zupełnie przypadkowe... Od kilku lat zainteresowałam się ogrodem, muszę przyznać z ręką na sercu, że pod wplywem teściowej.

Doceniam pracę jaką trzeba włożyć by coś urosło. Nie nazwę siebie ogrodnikiem bo daleko mi do tego, tak naprawdę dopiero się tego uczę. Dlaczego ten wątek? Od jakiegoś czasu bardzo powoli wprowadzam do ogrodu swoją wizję gdyż jest ona odmienna od wizji teściowej, dla przybliżenia ja lubię kwiaty posadzone w grupach, ona pojedyńczo, lubię byliny, ona jednoroczne, lubię krzewy, ona tylko kwiaty i to tylko wybrane. Chcę uszanować jej pracę w ogrodzie ale te klombiki....jak to pogodzić?

Mam nadzieję,że pomożecie i z Waszą pomocą uda się stworzyć wspólną naszą wizję. Chcę przestawić ogród na byliny, krzewy a zmniejszyć ilość kwiatów jednorocznych gdyż bardzo dużo pracuję i wiem,że w przyszłości to jedyne rozwiązanie

Masz rację!!I w pełni to rozumiem.
Ja chyba w 90 % mam byliny i krzewy.Trochę też
takich sadzę bulw jak mieczyki, dalie, eukomisy, i potem wykopuję,Ale dużo zapomniałam też wykopać, jak calle, i przepadły, bo nie przezimowały
Tylko uzupełnienia albo jakieś rabatki osadzam jednorocznymi( w większości do gruntu siane)
Ja też dużo pracuję , mam mało wolnego i muszę tak robić.a zresztą tak się to sprawdza
Gardener27 19:24, 26 sty 2016

Witam

Zima u Ciebie na całego U mnie 10 stopni na plusie w dzień i po śniegu zostało tylko wspomnienie Mam nadzieję że to już wiosna się zbliża

Piękny okaz ciemiernika kupiłaś Nawet nie wiedziałem że są w tym sklepie ale ostatnio jestem mocno zapracowany i z informacjami na bakier u mnie

Odradzam sadzenia do gruntu aż do wiosny Te sadzonki są pędzone w szklarniach i nie znają niskich temperatur
Przechowaj w chłodnym i jasnym miejscu W miarę możliwości hartuj
Moje ciemierniki zżółkły choć wciąż kwitną To chyba był zły pomysł z zakupem całej palety na początku stycznia ale co zrobić jak człowiek stęskniony za sezonem ogrodowym
Trzymam kciuki za Twój okaz
Serdecznie pozdrawiam