Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Brzozowadzie... 21:51, 21 wrz 2018

Toszka napisał(a)
Wacku, dorzuć jeszcze mączki bazaltowej (może być granulowana).

Toszko, wytłumacz mi proszę różnicę między dolomitem a mączką bazaltową. Czy można je stosować zamiennie? Przepraszam, Ewo, że u Ciebie, ale jak Toszka tu zagląda, to trzeba łapać i pytać
Brzozowadzie... 21:54, 21 wrz 2018

Ewo, mam też do Ciebie małe pytanko Nie wiem, czy pamiętasz, mam pnącą różę That's Jazz. Do tego roku zachowywała się przyzwoicie i trzymała piękny pokrój, a tej jesieni wypuściła niemal trzymetrowe baty Co powinnam z nimi zrobić? Najchętniej bym je wycięła ale boję się zaszkodzić, lubię ją bardzo, jest taka elegancka. Mam też wrażenie, że tej jesieni dużo słabiej kwitnie, po obfitym lecie.
Zaznaczam, że zasilałam obornikiem, jak co roku. Będę Ci bardzo wdzięczna za radę
Toszka 22:25, 21 wrz 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Toszko, wytłumacz mi proszę różnicę między dolomitem a mączką bazaltową. Czy można je stosować zamiennie? Przepraszam, Ewo, że u Ciebie, ale jak Toszka tu zagląda, to trzeba łapać i pytać

Mniej więcej taka jak pomiędzy cukrem a solą

Mączka bazaltowa uzyskiwana jest ze skały wulkanicznej.
Głównym składnikiem mączki bazaltowej jest krzemionka. Duża zawartość kwasu krzemowego uzdrawia glebę, a w konsekwencji rośliny - wzmacnia je, uodparniając na choroby oraz zabezpieczając przed atakami szkodników. Pozostałe składniki to: tlenek glinu, żelaza, magnezu, wapnia, sodu, potasu, manganu, tytanu, fosfor, trójtlenek siarki, niewielkie ilości mikroelementów: boru, chromu, miedzi, cynku, molibdenu, niklu, kobaltu
i jodu.

Dolomit uzyskuje się ze skały dolomitowej, czyli monomineralnej węglanowej skały osadowej. To skała wapniowo-magnezowa.
Brzozowadzie... 13:50, 22 wrz 2018

Toszka napisał(a)

Mniej więcej taka jak pomiędzy cukrem a solą

Mączka bazaltowa uzyskiwana jest ze skały wulkanicznej.
Głównym składnikiem mączki bazaltowej jest krzemionka. Duża zawartość kwasu krzemowego uzdrawia glebę, a w konsekwencji rośliny - wzmacnia je, uodparniając na choroby oraz zabezpieczając przed atakami szkodników. Pozostałe składniki to: tlenek glinu, żelaza, magnezu, wapnia, sodu, potasu, manganu, tytanu, fosfor, trójtlenek siarki, niewielkie ilości mikroelementów: boru, chromu, miedzi, cynku, molibdenu, niklu, kobaltu
i jodu.

Dolomit uzyskuje się ze skały dolomitowej, czyli monomineralnej węglanowej skały osadowej. To skała wapniowo-magnezowa.

To napisz jeszcze proszę, po co w takim razie dolomit? Bo jeśli mączka to sól, więc dolomit jak cukier - trucizna?? A w wielu miejscach zaleca się dodawanie dolomitu.
Toszka 19:13, 22 wrz 2018

Dolomit to przede wszystkim dawca magnezu, a przy okazji stabilizator ph.
Zalecane jest zwłaszcza przy roślinach zasadolubnych o zwiększonym zapotrzebowaniu na magnez.
jest jeszcze jeden aspekt - dolomit kupisz wszędzie. O mączkę trzeba się wystarać.
Dla mnie sól to trucizna i gorycz...
a eM bez niej by chyba umarł
lojalna_ 11:37, 24 wrz 2018

Anda napisał(a)

Dosadzilam trochę czosnków i anemony zeszłej jesieni. Na razie musi to wystarczyć. Tulipany same się mnożą, więc nic dosadzać nie muszę

U mnie niestety wybory tulipanowe nie trafne ...zaś muszy dokupić czarne królowe bo te zanikają ciągle i reszta jakoś mało widoczna była w tym roku . Zagapulam się z cebula mi niewiele kupiłam w tym roku ale jeszcze mam nadzieje jest czas by coś fajnego znalezc.
Anda 14:24, 26 wrz 2018

Bardzo fajna dyskusja się rozwinęła podczas mojej nieobecności. Chyba będę częściej tak się wyłączać

Poczytałam trochę na ten temat i wyczytałam, że mączka bazaltowa ma pH 6,5, a mączka z diabazu ma pH 13.
Mączki granitowe są bardzo rzadkie.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:27, 26 wrz 2018

mira napisał(a)
Ewo chciałam Ci coś o różach napisać ale już mi wyleciało jak o kompoście poczytałam hehe bo teraz u mnie nie róże priorytetem a wysuszona ziemia.
Cały sezon róże podlewałam konewką dostawały po 5 litrów wody nie wiem czy to nie za mało. Jak leję z węża to nie wiem ile się leje.
Róż mam mało ale kilka takich samych no i zapach to priorytet choć Leonardo wybaczam brak zapachu.

5 L na różę w te upały letnie to za mało. Lepiej lać rzadziej, ale tak ze 30 L. Leoś byłby perfekcyjną różą gdyby miał zapach
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:32, 26 wrz 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ewo, mam też do Ciebie małe pytanko Nie wiem, czy pamiętasz, mam pnącą różę That's Jazz. Do tego roku zachowywała się przyzwoicie i trzymała piękny pokrój, a tej jesieni wypuściła niemal trzymetrowe baty Co powinnam z nimi zrobić? Najchętniej bym je wycięła ale boję się zaszkodzić, lubię ją bardzo, jest taka elegancka. Mam też wrażenie, że tej jesieni dużo słabiej kwitnie, po obfitym lecie.
Zaznaczam, że zasilałam obornikiem, jak co roku. Będę Ci bardzo wdzięczna za radę

Obornikiem nie musisz zasilać co roku. Co dwa wystarczy. Obornik jest tak bogaty w pożywienie, że nie trzeba częściej. Kompost możesz dawać co roku

Te baty najlepiej przygiąć poziomo / poprowadzić poziomo jak się da. Wtedy w przyszłym roku róża będzie miała mnóstwo kwiatów.
Róże to takie stworzenia, które zawsze chcą kwitnąć w najwyższym punkcie. Jeśli nie będą wiedzieć, który punkt jest najwyższy, to zakwitną na prawie całej gałęzi

Anda 14:33, 26 wrz 2018

lojalna_ napisał(a)

U mnie niestety wybory tulipanowe nie trafne ...zaś muszy dokupić czarne królowe bo te zanikają ciągle i reszta jakoś mało widoczna była w tym roku . Zagapulam się z cebula mi niewiele kupiłam w tym roku ale jeszcze mam nadzieje jest czas by coś fajnego znalezc.

Na pewno znajdziesz fajne odmiany. Jeszcze nie jest za późno

A narcyzy lubisz? Bo te raczej pozostają na rabatach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies