Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 20:45, 18 wrz 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ewcia piękne zdjęcia różyczek i jakie zdrowe
Widac, ze wprawna ręka je prowadzi Też bym się tej jeżówce nie oparła

Trochę doświadczenia z różami juz mam
Dobrze, że wiem, że nie tylko ja taka „słaba” i się jeżówkom oprzeć nie mogę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Waclaw 21:35, 18 wrz 2018

Anda napisał(a)
Poppy, santolina mi sie podoba, tylko ona troche za wysoka dla mnie. Ta niebieskawa jest super. Szkoda, ze kwitnie na zolto.
To juz bardzo dobrze, ze ziemia nie peka. U mnie w ogrodzie co roku wszystkie rabaty pokrywam kompostem. Jako mulcz i jako poprawiacz gleby. Ziemia tez juz nie peka.

Widze w wielu watkach pierwsze zakupy cebulowe. W tym roku jakos nie mam ochoty na sadzenie kolejnych cebulek. Za to mam wielkie plany na wszelakie wysiewy. Mam juz nawet liste na chyba 25 pozycji kwiatuchow do wysiewu. Gdzie ja to pomieszcze?

Dzisiaj nosiłem kompost na rabatę i właśnie zastanawiałem się nad sprawą którą poruszyłaś:
Aby kwiaty dobrze kwitły to ziemię należy uzupełniać a to kompostem a to obornikiem, wiórkami rogowymi itd, itp. Przecież ta ziemia na rabacie za kilka lat urośnie do nieba. Zdaję sobie sprawę, że same nawozy sztuczne nie wystarczą ale co z tym nadmiarem ziemi?
Porównuję dwie swoje rabaty:
jedną założyłem w tym roku: ziemia wymieniona na kompost i przerobiony obornik - rośliny rosną do nieba.
Druga rabata zasilana jedynie nawozami, te same kwiaty, z tych samych rozsad - o wiele mniej okazałe.
Wniosek jeden: kompost i obornik co roku. Lecz czy ziemię po kilku latach ubierać?
Anda 21:42, 18 wrz 2018

Waclaw napisał(a)

Dzisiaj nosiłem kompost na rabatę i właśnie zastanawiałem się nad sprawą którą poruszyłaś:
Aby kwiaty dobrze kwitły to ziemię należy uzupełniać a to kompostem a to obornikiem, wiórkami rogowymi itd, itp. Przecież ta ziemia na rabacie za kilka lat urośnie do nieba. Zdaję sobie sprawę, że same nawozy sztuczne nie wystarczą ale co z tym nadmiarem ziemi?
Porównuję dwie swoje rabaty:
jedną założyłem w tym roku: ziemia wymieniona na kompost i przerobiony obornik - rośliny rosną do nieba.
Druga rabata zasilana jedynie nawozami, te same kwiaty, z tych samych rozsad - o wiele mniej okazałe.
Wniosek jeden: kompost i obornik co roku. Lecz czy ziemię po kilku latach ubierać?

Nie wiem, jak to się dzieje, ale ziemi tak naprawdę nie przybywa i jest raczej na tym samym poziomie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gosialuk 21:42, 18 wrz 2018

Była już o tym mowa na forum. Toszka pisała, że kompost ulega wchłonięciu i wcale nie trzeba gleby ubierać. Nie pamiętam tylko, w którym wątku o tym przeczytałam. Sama niestety nie mam jeszcze takich doświadczeń.
Anda 21:42, 18 wrz 2018

gosika67 napisał(a)
Ewka zawsze czytam z przyjemnością i ze skupieniem to co piszesz, dziękuję Ci za to.
Mam kilka róż w donicach, już kiedyś o nie pytałam ale zawsze wracam i posiłkuję się Twoim doświadczeniem.Pozdrawiam.

Dziękuję, cieszę sie, że się moje wpisy przydają
BKosimkArt 06:50, 19 wrz 2018

Pięknościowe kadry, jak nikt potrafisz pokazać piękno róż
Bylica się tak rozłazi?? Myślałam że te kopułki zostaną takie fajne... a lawenda i mnie jakoś rozczarowuje, ale przesadziłam w inne miejsce bardziej nasłonecznione, zobaczymy...
Monia81 08:56, 19 wrz 2018

Ewuś pozdrawiam z wielką przyjemnością pooglądałam fotki, cudnie u Ciebie te róże kwitną i pokazują swoje piękno... czytam, że o cebulowych nie myślisz, ja jakoś też nie, posadzę to wszystko co wykopałam, mam jeszcze parę poprawek na wiosnę i nie chcę se utrudniać roboty...tylko na kwaśną zakupiłam parę paczek tulipanów botanicznych... a siewami to niezłą sobie listę przyszykowałaś buziaki... aaa i ta jeżówka wygląda ślicznie...
frezja 11:17, 19 wrz 2018

Anda napisał(a)

Nie wiem, jak to się dzieje, ale ziemi tak naprawdę nie przybywa i jest raczej na tym samym poziomie
U mnie przybywa rabaty jak wyniesione mam.
abiko 11:29, 19 wrz 2018

Obejrzałam fotki róż, to mogę o każdej porze
Wczoraj przycięłam baty angielkom, bo naprawdę były za długie.
DorKa 11:40, 19 wrz 2018

Jakie cudne te Twoje różyczki ciekawa jestem ile czasu minie zanim do nich dojrzeję w każdym razie jak już się to stanie to na pewno się do Ciebie zwrócę