Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

mira 21:45, 19 wrz 2018

Ewo chciałam Ci coś o różach napisać ale już mi wyleciało jak o kompoście poczytałam hehe bo teraz u mnie nie róże priorytetem a wysuszona ziemia.
Cały sezon róże podlewałam konewką dostawały po 5 litrów wody nie wiem czy to nie za mało. Jak leję z węża to nie wiem ile się leje.
Róż mam mało ale kilka takich samych no i zapach to priorytet choć Leonardo wybaczam brak zapachu.
frezja 13:39, 20 wrz 2018

Toszka napisał(a)
Winę za "nie ubywanie" kompostu może ponosić susza. Po prostu proces butwienia/kompostowania jest mocno hamowany.
Przy dostatecznej stałej wilgoci kompost pożerany jest przez glebę

To by się zgadzało
frezja 13:48, 20 wrz 2018

Ewa, fajnie u Ciebie nam się rozprawia

Toszko, piszesz o bazaltowej..właśnie sobie przypomniałam, że kupiłam jej sporo trzeba się brać za wprowadzenie jej na rabaty.
Teraz chwilowy odpoczynek od ogrodu. Jutro wyjeżdżam na magiczną wyspę kwiatową Mainau Ewa byłaś ?

Wacławie, tutaj masz szczegółowo o niej http://ekologiawogrodzie.pl/nawozy/nawozy-gotowe/maczka-bazaltowa/
MalgosiaW 14:37, 20 wrz 2018

Witaj. Dziękuję za odwiedziny Miło mi tym bardziej, że często (cichaczem) zaglądam do Twojego wątku. A Twoje porady zwykle czytam po kilka razy i robię sobie z nich notatki Dopiero uczę się pielęgnacji róż
Waclaw 16:10, 20 wrz 2018

frezja napisał(a)
Ewa, fajnie u Ciebie nam się rozprawia

Toszko, piszesz o bazaltowej..właśnie sobie przypomniałam, że kupiłam jej sporo trzeba się brać za wprowadzenie jej na rabaty.
Teraz chwilowy odpoczynek od ogrodu. Jutro wyjeżdżam na magiczną wyspę kwiatową Mainau Ewa byłaś ?

Wacławie, tutaj masz szczegółowo o niej http://ekologiawogrodzie.pl/nawozy/nawozy-gotowe/maczka-bazaltowa/

Dziękuję Ewo.
To takie miłe gdy sobie pomagamy
Basilikum 20:18, 20 wrz 2018

ale sie naczytalam, maczke i ja zakupilam i sypie po troche na kompost.
Nieczasowa jestem strasznie i ogrodlezy odlogiem
Toszka 20:38, 20 wrz 2018

Waclaw napisał(a)

Kupię i dosypię
Dziękuję za cenną ( jak zwykle radę)

ale, ale - na kompost w kompostowniku czy już z ziemią kompostową na grządkę?

Wacku, jak ci wygodniej. Mączka i w kompostowniku cenna i w ziemi na rabatach.

mira napisał(a)

A ja właśnie na etapie mączki jestem i ponoć miał lepszy.
Nie wiem tylko jakie grządki posypać - po warzywach - łatwo na ziemię dać kompost i mączkę i przegmyrać lekko - kiedy dać dolomit?

Gorzej z rabatami sypać pod rośliny?

Zacznę od dolomitu. Można go i na śnieg rzucić, a roztopy zrobią swoje.

Mączka w ziemi nie przemieszcza się. Ta granulowana wprawdzie wymyślona pod maszyny rolnicze, ale ma też swoje plusy - bardzo fajnie rozluźnia ziemię. I podobnie jak siarka granulowana "na dłużej starcza".
Miał natomiast ma zastosowanie prozdrowotne dla roslin - pył utrudnia życie szkodnikom.
Poppy 20:59, 20 wrz 2018

frezja napisał(a)

Ha,ha,haaaa dobrze by było. Podejrzewam, że ogród masz spory. Mój mały.

Syn mieszka blisko Londynu, to mi podrzuca

Jeszcze kilka lat wcześniej miałam tak jak Ty...no ciągle ubywało..mąż dowoził, dosypywał i wiecznie mało; co sezon po 18-20 worków ziemi ( no, nie wywrotki ) już winiłam za to orzech, że może korzenie itd. Znajomi nie wierzyli. Liczyłam skrupulatnie worki i pokazywałam.
Teraz od roku widzę, że nadmiar.. ) mam dość gęsto sadzone rośliny i to chyba jest z tym związane.

Nie wiem, czy spory, ale sadze, ze mniejszy niz Twoj Jakby co, to sie zglosze po odbior, skoro masz nadmiar w koncu
Tez mam gesto sadzone rosliny, to nie to.
Susza w tym roku byla mega, podlewalam, ale i tak niewiele to dalo, a kompostu i ziemi ubylo rownie mocno co w innych latach poprzednich U mnie Toszkowa teoria o suszy sie nie sprawdza wiec.
Poppy 21:10, 20 wrz 2018

Toszko, tez skorzystam z Twoich rad (bez pytania), wdzieczna jestem za rzucenie tematu, a ze akurat jesien, to czas do takich prac chyba najlepszy.
Troche sie naszukalam u siebie tej maczki, ale znalazlam: Volcanic Rock Dust Moze byc wulkaniczna? Sa w workach 20kg, wystarczy na jednorazowe uzycie?
W sprawie dolomitu dopytam jeszcze: nie mam kwasnej ziemi, hortensje ogrodowe u mnie dosc ciemnorozowe, czyli raczej blizej jej neutralnemu odczynowi. Dolomit nie zszkodzi w takim razie? Tez 20kg kupic? zupelnie sie na tym nie znam. Ziemie do tej pory uzyznialam kompostem (sklepowym/domowym) oraz specjalna mieszanka ziemi i kompostu (taki gotowy uzyzniacz)
Sypac do skrzyn z warzywami tylko czy ogolenie na rabaty tez?
Waclaw 16:00, 21 wrz 2018

Toszka napisał(a)

Wacku, jak ci wygodniej. Mączka i w kompostowniku cenna i w ziemi na rabatach.

Zacznę od dolomitu. Można go i na śnieg rzucić, a roztopy zrobią swoje.

Mączka w ziemi nie przemieszcza się. Ta granulowana wprawdzie wymyślona pod maszyny rolnicze, ale ma też swoje plusy - bardzo fajnie rozluźnia ziemię. I podobnie jak siarka granulowana "na dłużej starcza".
Miał natomiast ma zastosowanie prozdrowotne dla roslin - pył utrudnia życie szkodnikom.

Dam zatem i na rabatę i na kompost i na trawnik