No wlasnie, maly ogrod, ciezszy wybor. Dla mnie zapach tez jest wazny,dlatego wiekszosc pachnie, ale bezzapachowe tez maja racje bytu, ze wzgledu na unikalny kolor/zdrowie/inne zalety. Dla mnie wazne bylo tez, by powtarzaly kwitnienie, ale w sumie doszlam do wniosku, ze odrzucam w ten sposob b wartosciowe roze. Historycznie pieknie pachna, ale udalo mi sie znalezc cos powtarzajacego, wlasnie rose de rescht i mme boll. Ale np taki alchymist to juz inna bajka, ale i tak go chce zaprosic (tzn zaprosilam, ale nie przezyl)
PRzemysle te rugose jeszcze. Ona jest taka piekna (no i dzika)
W temacie kompostu i ziemi to moge powiedziec, ze u mnie ubywa Mam trzy skrzynie na warzywa (bez dna) i tam wszystko znika. Serio! Do kazdej poszla prawie tona ziemi na poczatek,4-5 lat temu, co roku dosypuje zawartosc dwoch pojemnikow na kompost, a dwa lata temu dokupilam 2 tony ziemi ogrodowej i poszly na dosypke. I spokojnie po sezonie zmiescioby sie tam znowu z 1.5 tony Cos ja chyba wyzera
Na rabatach tez dosypalam wiosna, po wymianie plotow, ale wyglada na to, ze znowu musze duzo dosypac. na czesc dodalam z tone ziemi od sasiada, i tez nie widze nadmiaru. Ale fakt, kory nie uzywam, moze dlatego. Albo wszystko w tajemniczy sposob laduje u Ciebie, Frezja Zaczynam sie martwic, bo tona ziemi to minimum 80f.
Syn mieszka blisko Londynu, to mi podrzuca
Jeszcze kilka lat wcześniej miałam tak jak Ty...no ciągle ubywało..mąż dowoził, dosypywał i wiecznie mało; co sezon po 18-20 worków ziemi ( no, nie wywrotki ) już winiłam za to orzech, że może korzenie itd. Znajomi nie wierzyli. Liczyłam skrupulatnie worki i pokazywałam.
Teraz od roku widzę, że nadmiar.. ) mam dość gęsto sadzone rośliny i to chyba jest z tym związane.
Winę za "nie ubywanie" kompostu może ponosić susza. Po prostu proces butwienia/kompostowania jest mocno hamowany.
Przy dostatecznej stałej wilgoci kompost pożerany jest przez glebę
Kompost w miarę kompostowania ulega mineralizacji i w ten sposób powstaje warstwa humusowa.
I w naturalnych warunkach 2 centymetrowa warstwa humusowa tworzy się kilkaset lat - od 200 do 400.
Ewuś, parę dni trochę w plecy miałam czytanie, ale dokopałam się do zdjęć i jestem wreszcie u Ciebie na bieżąco Ech.. pięknie masz,róże zdrowiutke, Olka z Kentu piękna i taka niejednorodna. Moja Munstead łysa! Może dlatego, że non stop była pożarta przez kocimiętkę, którą dziś zresztą wykopałam i oddałam mamie... Na jesieni ją przesadzałam i też może dało jej to w kość.
Lista do wysiewów imponująca
Masz też cudowną tą lawendę! Chciałabym taką odmianę - tzn z takimi kwiatami - moja nie do końca mi się podoba. I jestem zdziwiona, bo bardzo słabo mi kwitnie. Nie wiem co jest grane. Za mokro nie ma, do dołków dawałam dolomit. Kępy wybujałe, a kwitnienie "takie se"...
Toszka, ależ Ty masz wiedzę!
Nie zdawałem sobie sprawy Całe życie się uczę
Kompostu mam dostatek więc będę sypał.
Kupie jeszcze przyczepę obornika i wrzucę do kompostownika na świeży kompost
A ja właśnie na etapie mączki jestem i ponoć miał lepszy.
Nie wiem tylko jakie grządki posypać - po warzywach - łatwo na ziemię dać kompost i mączkę i przegmyrać lekko - kiedy dać dolomit?