Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 10:45, 17 lut 2019

Mariposa napisał(a)
Ewo, doradź, proszę - czy na tej mojej kwaśnej grujecznik da radę? Wynalazłam odmianę Rotfuchs, podobno rośnie na 4-5 m, a szerokość ma 1m.

Powinien dać. On lubi gleby lekko wilgotne, od zasadowych do kwaśnych (pH 5,6 do 7,5), nie lubi gleb suchych.

Na 1 m szerokości się nie skończy. Minimum to 3 m z tego co czytałam. Wolno przyrasta, więc na początku będzie się mieścił

https://www.vdberk.de/site/assets/files/2849/medium_cercidiphyllum_japonicum_rotfuchs.jpg
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:57, 17 lut 2019

Pierwsze wysiewy zrobione Wysiałam monardę cytrynową i linarię. Stoją na zewnątrz i mam nadzieję, że coś z nich będzie

Pierwsze prace ogrodowe też już zrobione, akacja, hortka i bez przycięte. Nożyce do grubych gałęzi się dość szybko zepsuły Teraz boli mnie ramię. Część bylin wycięta, mała część wypielona. Ziemia jak puch, trzeba korzystać Kondycja do niczego, ale cóż - starość nie radość. Będzie więcej roboty to i kondycja się poprawi.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anabuko1 11:25, 17 lut 2019

No Ewcia sprytaba6 jesteś.
Już Cześć prac porządkowych masz za sobą i nawet pielenie.
U mnie ziemia jeszcze dobrze do ko4bca nie rozmarzla.
wysiewy też masz zrobione.
Zuch dziewczyna.Ja jeszcze nic. Ale wcale tym się nie przejmuje.
Pozdrawiam
Mysza 12:44, 17 lut 2019

Hej Ewa
Mnie też dzisiaj ramię boli po wczorajszych pracach.
Fajnie w końcu podziałać w ogrodzie.
Kokesz 13:26, 17 lut 2019

U mnie miskanty mają zielone źdźbła...i w związku z tym nie wiem, czy je dobrze przycięłam...dojechałam do połowy i teraz moje pytanie, czy powinnam je ciąć na równo, również to zielone, czy tylko suchelce a zielone mają wystawać?

Wszyscy tną to i ja pociachałam a teraz myślę, że gdyby przyszedł mróz, tfu tfu, to te zielone źdźbła zmarzną?

Anda 15:24, 17 lut 2019

anabuko1 napisał(a)
No Ewcia sprytaba6 jesteś.
Już Cześć prac porządkowych masz za sobą i nawet pielenie.
U mnie ziemia jeszcze dobrze do ko4bca nie rozmarzla.
wysiewy też masz zrobione.
Zuch dziewczyna.Ja jeszcze nic. Ale wcale tym się nie przejmuje.
Pozdrawiam

Jeszcze nigdy tak wcześnie nie robiłam w ogrodzie. W sumie to fajne, mieć więcej czasu na takie prace. Ja mam mały ogród, ale w dużym, jak u Ciebie, czas jest wszystkim
Do Ciebie też ciepło przyjdzie i za ogród będziesz mogła się zabrać. Teraz masz jeszcze czas na odpoczynek
Anda 15:25, 17 lut 2019

Mysza napisał(a)
Hej Ewa
Mnie też dzisiaj ramię boli po wczorajszych pracach.
Fajnie w końcu podziałać w ogrodzie.

Oj fajnie, już mi tego bardzo brakowało
Fajnie, że zaglądasz
Anda 15:28, 17 lut 2019

Kokesz napisał(a)
U mnie miskanty mają zielone źdźbła...i w związku z tym nie wiem, czy je dobrze przycięłam...dojechałam do połowy i teraz moje pytanie, czy powinnam je ciąć na równo, również to zielone, czy tylko suchelce a zielone mają wystawać?

Wszyscy tną to i ja pociachałam a teraz myślę, że gdyby przyszedł mróz, tfu tfu, to te zielone źdźbła zmarzną?

Miskantów chyba jeszcze nie wszyscy tną. Ale nie przejmuj się aż tak bardzo, bo Johanka pisała, że ona wcześnie tnie i jej trawy nie marzną

Jeśli chcesz się pobawić, to tnij tylko suchelce. Jeśli nie, to równo wszytko A najlepiej zapytaj Polinkę Ona ma dużo traw, już od dawna i duże doświadczenie

Basilikum 15:50, 17 lut 2019

oj juz pierwsze prace wiosenne u Ciebie
ja dzis tez na podjezdzie wycielam co sie dalo. Na jednej rabatce w cieniu lod jeszcze trzyma coc od kiku dni w dzien po +7. Z wysiewami jeszcze czekam ale juz niedlugo
sylwia_slomc... 16:23, 17 lut 2019

W wielu ogrodach już porządki zaczęte, ja jeszcze nie złapałam zakrętu by sie za to zabrać i pocieszam się, że połowa lutego dopiero, ale rośliny przecież nie poczekają na kalendarz. Nie wiem czy różnie pasowałoby rozkopcować bo ciepło, choc w nocy jeszcze lekkie przymrozki są to w dzień powyżej dziesięciu na plusie w tej chwili u nas w cieniu trzynaście, a na szybie do słońca termometr pokazuje 22 , nowy termometr kupiłam bo staremu nie dowierzałam