Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Magleska 18:46, 15 lut 2019

Ile mądrych informacji u Ciebie zrobiłam sobie ściągę z wywarów ,herbatek dzięki
Ja tnę wszystkie drzewka ,czy można ,czy nie .....ale to na własne ryzyko ....nie mogę sobie pozwolić na wielkie egzemplarze,bo ogród nie za duży ........a chciejstw mam dużo

Stałam dziś pod platanem i miałam ciachać , ale wpadłam do Ciebie spytać czy już można ,czy poczekać do marca ?
To jedyne drzewo ,które boję się stracić .....
mrokasia 18:50, 15 lut 2019

makadamia napisał(a)

..... Jak rozumiem - wszystkie się nadają.
Też jestem nieustająco zdziwiona. Aż sobie to wyguglowałam. Nie znalazłam dużo na ten temat, ale na jakimś forum permakulturowym niektórzy piszą że tną dęby.
Jak popatrzeć na zdjęcia, to jednak wolę naturalne

Mnie zastanawia jedno - przyrost pnia takich dużych z natury drzew. W sensie obwodu. Bo koronę można przycinać (choć też do pewnego stopnia, konary mimo że krótkie też grubieją) ale co z pniem???
Gruszka_na_w... 18:51, 15 lut 2019

Perukowiec tworzy peruczki w lipcu, więc trzeba go traktować jak krzew kwitnący latem. U mnie wiosenne cięcie w okresie bezlistnym nie stanowi przeszkody w wytwarzaniu peruczek. Ma je w sporej obfitości. Trzeba by to cięcie robić zdecydowanie później.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Poppy 20:17, 15 lut 2019

mrokasia napisał(a)

Mnie zastanawia jedno - przyrost pnia takich dużych z natury drzew. W sensie obwodu. Bo koronę można przycinać (choć też do pewnego stopnia, konary mimo że krótkie też grubieją) ale co z pniem???

To zalezy, jesli robisz ten tzw polarding, to pien normalnie grubieje, tak jak konary, ale drzewa poddane procedurze coppicing po prostu nie maja tego jednego przewodnika.
Ponizej sa zdjecia takich drzew, niby wielopniowe, ale jednak inne. W produkcji przemyslowej scina sie je co jakis czas. Przedluzaja zycie drzewa, korzenie juz sa, wiec te galazki z odrostow szybko przyrastaja.

http://www.coppice.co.uk/

Moi rodzice maja taka lipe. Rosla w ogrodzie, jedna, duza, jednej burzy nie przetrwala, mama, ktora kochala to drzewo postanowila uratowac kawalek przycinanego wczesniej odrostu na samym dole pnia. PRzeniesiono go w inne miejsce, przyjal sie i rosnie. Taki niby krzak, niby drzewo, ogromna jest juz ta lipa, bo to ratowanie bylo ze 20 lat temu. Jest piekna
gogo 21:05, 15 lut 2019

Ewo, dzięki, nie wiem, czy mam głowę na karku, ale mam kolegę, który robi bramy i ogrodzenia
Chyba się do niego uśmiechnę, może razem wymyślimy jakąś alternatywę.
I może nie zedrze ze mnie.
Mariposa 11:25, 16 lut 2019

Ewo, doradź, proszę - czy na tej mojej kwaśnej grujecznik da radę? Wynalazłam odmianę Rotfuchs, podobno rośnie na 4-5 m, a szerokość ma 1m.
Anda 10:35, 17 lut 2019

Poppy napisał(a)

Dziekuje slicznie. Niech niebiosa wynagordza Ci zdrowymi roslinami

A hebatki pokrzywowe tez robisz, czy tylko gnojowka pryskasz?

Podlewam gnojówką
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:37, 17 lut 2019

laurowisnia napisał(a)

A jak ja jestem zdziwiona, pamiętam moje odradzanie mamie pozostawienia siewki dębu na działce i tłumaczenia, że to drzewo się do cięcia nie nadaje. Mama sobie umyśliła, że będzie formować na małe drzewko z niedużą koroną. Darzy te drzewa sentymentem, na razie jest małe, muszę jej to przekazać.
Działka za mała by wybrać naturalny pokrój.

Czego to Anglicy i Holendrzy nie wymyślą, prawda A wszystko dlatego, bo mają małe ogródki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:38, 17 lut 2019

Magleska napisał(a)
Ile mądrych informacji u Ciebie zrobiłam sobie ściągę z wywarów ,herbatek dzięki
Ja tnę wszystkie drzewka ,czy można ,czy nie .....ale to na własne ryzyko ....nie mogę sobie pozwolić na wielkie egzemplarze,bo ogród nie za duży ........a chciejstw mam dużo

Stałam dziś pod platanem i miałam ciachać , ale wpadłam do Ciebie spytać czy już można ,czy poczekać do marca ?
To jedyne drzewo ,które boję się stracić .....

A musisz ciachać? Korona jeszcze niezbyt gęsta? Myślę, że możesz. Teraz najlepszy czas. Rośliny jeszcze śpią.
Anda 10:39, 17 lut 2019

gogo napisał(a)
Ewo, dzięki, nie wiem, czy mam głowę na karku, ale mam kolegę, który robi bramy i ogrodzenia
Chyba się do niego uśmiechnę, może razem wymyślimy jakąś alternatywę.
I może nie zedrze ze mnie.

Razem wymyślicie na pewno coś fajnego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies