Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 12:45, 15 lut 2019

roma2 napisał(a)
Aaa, to już jakieś 50 lat temu mój tato to stosował w swoim ogrodzie. Ten coppicing . Nie mam pojęcia skąd wiedział co wolno, a co nie, tak radykalnie traktować. Ale wiedział

Wiesz, chyba dużo jest takich metod, które ogrodnicy sobie wypracowują na przestrzeni lat, ale jako hobbyści nie mają szans na ich propagowaniu. Ja zawsze doceniam rozmowy z pasjonatami ogrodnikami posiadającymi już dojrzałe ogrody. Bardzo dużo się można od nich nauczyć
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:47, 15 lut 2019

Zana napisał(a)
Czytam, że perukowca planujesz. Ja bardzo lubię te krzewy, taki mnie zauroczył bardzo:

https://pl.pinterest.com/pin/565412928214942155/

No piękny jest z tymi różowymi peruczkami, ale wszystkie są dla mnie śliczne z tą mgiełką.

Nie wiem, czy będę miała mgiełkę, bo będę go raczej co wiosnę przycinać. Do posadzenia mam jeszcze czas, to dopiero za rok, ale lubię juz sobie planować
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:49, 15 lut 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Ewo, czy r. Gertrude Jekyll ma kolce? I czy da radę w lekkim ocienieniu?

To mocna róża, więc powinna dać radę. Kwitnie dwa razy. Kolce odziedziczyła po mamie, czyli Mme Boll. Ma ich dużo niestety
Anda 12:50, 15 lut 2019

inka74 napisał(a)
A mój perukowiec postanowił być drzewem i to sporym, tak pod 5 metrów już ma. Nie wiem czy mu w tym dopomóc (ściąć te 4 gałązki z pnia) czy go zostawić. Korci mnie by ściąć ale płot wtedy w lato będzie widać a tak jest nadal lekko przesłonięty. Dylematy ogrodnika lubiącego cięcie...

Widziałam go Wpadnę do Cię na wątek po południu
Anda 12:50, 15 lut 2019

mrokasia napisał(a)
No to ja niepopularnie przyznam się, że nie podobają mi się perukowce. To znaczy liście jak najbardziej ale te peruczki jakoś nie bardzo...

Ja jeszcze nie wiem, czy doczekam jakichś peruczek, bo będę go cięła
Anda 12:51, 15 lut 2019

nicol21 napisał(a)

a to byłoby super!
ostatnio ciągle tylko widze drzewa znikajace, albo pojedyncze sztuki albo grupy i aż szkoda ich, zmian krajobrazu ale też i tego znikającego producenta tlenu!

Odpowiednie organy sie o tym powinny dowiedzieć, ale ta metoda jest tutaj jeszcze mało popularna.
Anda 12:52, 15 lut 2019

gogo napisał(a)
Ewo, dzięki, będę uważać przy przywiązywaniu gałązek.
Chyba, że wymyślę coś innego jako podpory.

Jestem ciekawa Twoich rozwiązań Masz głowę na karku, więc na pewno coś fajnego wymyślisz
Anda 12:53, 15 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Właśnie to samo miałam napisać. Uwielbiam perukowca wczesną wiosna, a najbardziej jesienią. Cudownie, długo się przebarwia. W pełni lata, przez te peruczki nabiera okropnie ponurego wyglądu. Już nawet sekatorem te peruczki ścinałam, żeby przyspieszyć mu powrót do normalności. Nie wiem, może to kwestia oświetlenia. Może on powinien rosnąć w miejscu, gdzie promienie słońca podświetlają go od tyłu, a nie padają na niego? Jako soliter nie wygląda z tymi peruczkami tak okropnie (lepsze naświetlenie?).

Mój chyba nie doczeka peruczek, bo wiosną będzie chodzić do fryzjera A tak po prawdzie, to sama nie wiem, czy je lubię, czy nie. Na małym egzemplarzu wygląda to jakoś makabrycznie, na dużych wprost przeciwnie.
inka74 12:55, 15 lut 2019

Aż sobie pogooglowałam o tym coppicingu i pollardingu i wychodzi, że idę częściowo zgodnie z trendami

Pollarding (czy jest jakieś polskie słowo na to??) stosuję na katalpie Nana, bardzo jej to służy choć nie chciałabym doprowadzić do takiego stanu rzeczy jak na tym pierwszym zdjęciu - dziwnie to wygląda
https://www.clearcuttrees.co.uk/blog/pollarding

Copping - to dla mnie zbyt radykalne ale za to tnę i formuję prawie wszystko, łącznie z magnoliami, oczarem, forsycją, tamaryszkiem, zimozielonymi i całą masą innych. Dzięki temu utrzymuję je w ryzach, mieszczą się w moim małym ogrodzie i nadaję im taka formę, jaka mi się podoba i się mieści. Tylko wszystko trzeba z głową robić. Oczarowi nic się dzieje jak zetnę 1-3 gałązki na rok i robię to systematycznie. Jakbym tak nagle go w połowie ogoliła po 10 latach - pewnie by nie przeżył. Podobnie z magnolią - gwiaździstą mam w formie kulki na pniu. 2 inne prowadzę zamiast krzaków na drzewka. Tamaryszek francuski, który normalnie jest rozłożystym krzakiem - ja mam jako drzewko.Oczywiście jest to pracochłonne i czasochłonne a na efekt czeka się latami. I trochę trzeba rośliny pod tym kątem kupować i formować od początku. To nie jest sposób na ogromne ogrody (chyba, że akcenty) i nie do wszystkiego. Ostatnio jestem zauroczona forsycją jak fajnie wygląda taka podkrzesana od dołu a na górze rozkrzewiona. Na razie prowadzę ja tak od 2 lat więc nie ma spektakularnego WOW ale mieści się na niewielkiej powierzchni i co roku jest fajniejsza.
mrokasia 13:08, 15 lut 2019

Anda napisał(a)

Mój chyba nie doczeka peruczek, bo wiosną będzie chodzić do fryzjera A tak po prawdzie, to sama nie wiem, czy je lubię, czy nie. Na małym egzemplarzu wygląda to jakoś makabrycznie, na dużych wprost przeciwnie.

No właśnie Iwonka to samo napisała o wiosennym cięciu . I to do mnie przemawia, bo perukowce mają śliczne liście . No to mam drugi kandydata na zamiennik mojego chorującego lilaka, zaraz po Twojej ŚŚ Obelisk . W dodatku chyba łatwiej je kupić niż tę ŚŚ .