Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

MalgosiaW 09:00, 11 cze 2019

Jak to jest z tymi gnojówkami? By nie przesadzić. Chodzi mi głównie o róże i gnojówkę z pokrzyw. Jak często, by było w miarę ok? Ostatnio podlałam i od razu na drugi dzień zżółkły drobne listki Ale krzewy ruszyły jak z kopyta Raz w miesiącu wystarczy? Po liściach już nie leję, bo wypaliłam raz Mam gnojówkę z wrotycza, planuję psikać po bukszpanie, może ćmę to zniechęci
ryska 09:51, 11 cze 2019

Fajny ten stolik na widłach.
Ogród pszczelarza mi się podoba.
Przepis na nagietkowe mazidło na uczulenie po ugryzieniu zabieram, zawsze mam takie odczyny jak Ty. Jest nadzieja, żeby nie drapać do krwi
Mala_Mi 14:30, 11 cze 2019

Oj... to zostawiam na potem.. trzeba dłużej się zawiesić ..
Anda 14:32, 11 cze 2019

jolanka napisał(a)
Nadrobiłam zaległości.
Nie dziwię się, ze z radoscią odwiedzasz takie ogrody. To wielka przyjemność oglądać prywatne raje innych ludzi. Przecież aż kipi z nich pasja, włożone emocje i serce dla roślin. Wspaniałe, że dzielą się tym z innymi

Właśnie z tego się chyba najbardziej cieszę, z możliwości zwiedzania ogrodów prywatnych i z wycieczek ogrodowych oraz poznawania innych ogrodomaniaków
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:35, 11 cze 2019

Basilikum napisał(a)
super taka wycieczka
my siebie w naszym klubie ogrodnika,jakos nie odwiedzamy ale i mysle, ze takich pieknych wielkich ogrodow u nas nikt nie ma
dzieki za fotki

mnie urzekly widoki z ogrodow

Nasz zarząd jest świetny i bardzo aktywny. Nie każdy okręg ma takich ludzi na czele. To dzięki nim możemy tyle zobaczyć i pozwiedzać.
Poza tym mamy jeszcze taki bardziej prywatny krąg ludzi z bliższej okolicy i raz w roku spotykamy się u kogoś w ogrodzie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:38, 11 cze 2019

Magara napisał(a)

Ewa, też mam taką nadzieję

A odnośnie oliwy nagietkowej - robię w celach kosmetyczno-leczniczych choć podobno nagietek dobry na wszystko
ja napełniam słoik do 1/3 pojemności samymi dojrzałymi płatkami, zalewam oliwą z oliwek (taką sklepową, choć wybieram raczej z wyższej półki) do pełna i odstawiam w słoneczne miejsca na dwa tygodnie - ważna rzecz - trzeba mieszać, ja mieszam parę razy dziennie, jak się nie zamiesza - zapleśnieje
po tych dwóch tygodniach przecedzam i do słoiczków, zakręcam i mam

sprawdza się świetnie do zniszczonych rąk zamiast kremu (choć trzeba mieć cierpliwość i czas bo wchłania się dużo dłużej niż kupne kremy do rąk), a jeszcze lepiej się sprawdza na wszelkie ukąszenia owadów - mnie gryzie wszystko co lata i od każdego ukąszenia mam bąbla na kilka albo kilkanaście cm - jak w miarę szybko posmaruję oliwką nagietkową - obrzęk mam znacznie mniejszy, że o swędzeniu nie wspomnę
generalnie polecam

Dzięki serdeczne za przepis Muszę koniecznie wypróbować bo skórę na dłoniach mam bardzo zniszczoną. Dostałam mnóstwo siewek nagietków od znajomej. Mam nadzieję, że się przyjmą i będę miała dużo kwiatów.
Anda 14:43, 11 cze 2019

Poppy napisał(a)

Chcialabym, ale z tutejszymi kotami to nigdy nic nie wiadomo, zwlaszcza z kocia arystrokracja Ale nie zapeszam.

Dzieki, widze, ze to raczej Jude we wlasnej osobie u mnie rosnie. Sle serio, zwatpilam, po tych opisach pokladajacych pod ciezarem austinek. Emma tez sie nie poklada, ale nie kwitnie, wiec nie wiadomo. Ciekawa jestem, czy braciszek ma wspolnego przodka z Jude.

Ogrody fajne, jestem pod wrazeniem wielkosci, zwlaszcza tych dwoch pierwszych, ale ten trzeci ma widok, ze ah!No i bzyki

PS. NIe kusi Cie powtorka z rozrywki, czyli kolejny Jude? Dla zapachu chociazby

Emma u mnie poszła w szerokość. Jeszcze jest wiotka, ale nie aż tak, żeby kwiatów nie było widać

Ten trzeci miał świetne dwa tarasy. Ale na tych stromych zboczach nie chciałabym mieć ogrodu. Niestety wytarasowanie tego ogrodu przekroczyło możliwości finansowe gospodarza, mimo, że bardzo chciał. U nas jest to cholernie drogie.

Bzyki tego pszczelarza były też w pierwszym ogrodzie. U niego stoi tylko kilkanaście rodzin. Resztę ma porozwożoną po okolicy.
Anda 14:47, 11 cze 2019

basia3012 napisał(a)
Ewuniu, obejrzałam z przyjemnością relację z wycieczki po ogrodach. Piękne.

Jak zwykle mam do Ciebie pytanie, czy przekwitłe kwiaty róży New Down to można usuwać czy zostawić. Jeśli tak to ile pędu ucinać z kwiatem? One są w tym roku posadzone z donicy. Młode jeszcze ale kwitną już.

I jeszcze Ewuniu poradż czy na opuchlaki to świeżo zalany wrotycz używać czy gnojówkę? Bo ze trzy dni temu zalałam ale te upały to wszystko szybciej się rozkłada.
I jeszcze zaczęłam zastanawiać się czy taka gnojówka z suszonego wrotyczu nie będzie jednocześnie wysiewem wrotyczu w ogródku. Wiem, że Ty robiłaś gnojówkę, chyba ze skrzypu suszonego. Czy był jakiś wysiew? Najlepiej zapytać kogoś kto już to przetestował.
Pozdrawiam.

Usuwaj kwiaty do pierwszego pięciolistka. Możesz też troszkę niżej, jeśli nie będzie pasować

Niebezpieczeństwo siewek istnieje, ale to zależy od tego, kiedy wrotycz był zbierany. U mnie zawsze zdarzają się jakieś siewki pokrzywy albo innego zielska, np. z kompostu. Jednak nie jest tego dużo. Ze skrzypu siewek jeszcze nigdy nie miałam.
Anda 14:49, 11 cze 2019

Kasya napisał(a)
Pozwolisz ze jeszcze pokaze pobrana w zeszłym roku sadzonkę róży Wartburg ?
To chyba taki rarytasik póki co kilka kwiatuszków ale licze na kiście za rok

Ładna, nie widziałam jej jeszcze w żadnym ogrodzie chyba Jaka duża jest Ciebie?
Anda 14:51, 11 cze 2019

BKosimkArt napisał(a)
Ewuś pięknie tam masz, fajna sprawa te odwiedzanie ogrodów.
Ta róża, zacytowana przez Panią Przyrodę faktycznie piękna.
Spodobał mi się też bardzo pomysł na stolik z wideł, super przenośny gadżet.

Taki stolik można zrobić samemu Na dodatek jest składany i właśnie przenośny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies