Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 18:58, 11 cze 2019

ryska napisał(a)

A widzisz, tak to jest z telefonu czytać i pisać.
Ale pamiętam, że też jesteś alergikiem i masz uczulenie np. na paprykę i przypisałam Ci dolegliwości Właścicielki przepisu

A ja przeinaczyłam ksywkę, Magara oczywiście

Naprawdę pamiętasz, że jestem alergikiem... Wiesz Reniu, czasem moi znajomi nie pamiętają a Ty pamiętasz... Dziękuję

Magara na pewno się cieszy, że tylu osobom ten przepis się przyda
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mirkaka 21:41, 11 cze 2019

Ewa, jaka uczta
Ile ludzi tyle różnych ogrodów, bardzo fana relacja
Magara 22:23, 11 cze 2019

dziewczyny, z nagietkiem w oliwie próbujcie i na zdrowie
ja sama nie wierzyłam, ale jak stosuję tu już wierzę i oby nie było tak, że to wiara czyni cuda a nie nagietek
pamiętajcie tylko o częstym mieszaniu specyfiku na etapie produkcji, o tym, że na ukąszenia działa najlepiej jak się szybko posmaruje no i o tym, że się wchłania wolniej niż kremy sklepowe - trzeba mieć czas dla siebie i nagietka
a przy okazji - bardzo się cieszę, że ja - ogrodowa ciućma i laik - mogłam się podzielić czymś fajnym

Waclaw 23:47, 11 cze 2019

Ewo, przed chwilą oglądałem film o podlewaniu róż. Wyjaśniono, dlaczego ważnym jest aby podlewać róże rzadko ale obficie. Prowadzący stwierdził, że częste podlewanie róż może im zaszkodzić ponieważ roślina wytwarza płytki system korzeniowy. To wszystko jest dla mnie jasne i zrozumiałe.

Jednak jak podlewać gdy na rabacie róże rosną wśród bylin? Wszak te ostatnie należy podlewać często. Czasami, w czasie upałów podlewam codziennie. Nie dopuszczam do więdnięcia roślin. Takiej rabaty nie da się podlać selektywnie. Podlewam wszystko, przeznaczając więcej wody różom.

Muszę się przyznać, że jeszcze nie zamontowałem podlewania kroplowego i podlewam " z węża", po liściach.
Na razie rośliny są zdrowe. Róże obficie kwitną.
Poradzisz coś?
basia3012 23:56, 11 cze 2019

Anda napisał(a)

Usuwaj kwiaty do pierwszego pięciolistka. Możesz też troszkę niżej, jeśli nie będzie pasować

Niebezpieczeństwo siewek istnieje, ale to zależy od tego, kiedy wrotycz był zbierany. U mnie zawsze zdarzają się jakieś siewki pokrzywy albo innego zielska, np. z kompostu. Jednak nie jest tego dużo. Ze skrzypu siewek jeszcze nigdy nie miałam.

Ewuniu, bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Ten stolik z podstawą z łopaty/szpadla/wideł też bardzo mi się podoba. Super pomysłowy.
Pozdrawiam.
karlos 12:10, 12 cze 2019

Fajny fotoogrodoreportaż inspiracji można szukać
anabuko1 13:15, 12 cze 2019

Anda napisał(a)

Gnojówkę z pokrzyw używam tylko do końca czerwca, ewentualnie do początku lipca. Przesadzić raczej nie przesadzisz, bo ile musiałabyś jej zrobić i jak często, żeby mieć możliwość przesady
Ja czasem leje raz, np. w maju, a czasem trzy, w sezonie, czyli raz w kwietniu, potem w maju i raz w czerwcu. Więcej jeszcze nigdy mi się nie udało
W tym roku gnojówki z pokrzyw nie użyłam w ogóle. Rośliny dobrze mi rosną po kompoście z wiórkami rogowymi - to tez azot. Wiosną miałam zrobioną tylko gnojówkę z mleczy. Teraz będę robić gnojówki albo herbatki ze skrzypu i z żywokostu. Ten ostatni lubią też pomidory
Ważne są proporcje, do pryskania 1:20 a do podlewania 1:10.

Fajne rzeczy.. gnojówkę z pokrzyw tylko robiłam i stosuje.
A u mnie żywokostu n ie ma
anabuko1 13:17, 12 cze 2019

Anda napisał(a)

Magara bardzo fajny ten przepis podała. Ja też się drapie do krwi, więc na pewno wypróbuję

a gdzie ten przepis... możecie go jeszcze raz podać ??
Anda 16:43, 12 cze 2019

Magara napisał(a)
dziewczyny, z nagietkiem w oliwie próbujcie i na zdrowie
ja sama nie wierzyłam, ale jak stosuję tu już wierzę i oby nie było tak, że to wiara czyni cuda a nie nagietek
pamiętajcie tylko o częstym mieszaniu specyfiku na etapie produkcji, o tym, że na ukąszenia działa najlepiej jak się szybko posmaruje no i o tym, że się wchłania wolniej niż kremy sklepowe - trzeba mieć czas dla siebie i nagietka
a przy okazji - bardzo się cieszę, że ja - ogrodowa ciućma i laik - mogłam się podzielić czymś fajnym

Oj weź, jaka ciućma, tutaj są tylko początkujący Załóż wątek najlepiej, to wtedy się okaże I pewnie wiesz więcej takich ciekawych rzeczy, tylko sama o tym nie wiesz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:44, 12 cze 2019

anabuko1 napisał(a)

a gdzie ten przepis... możecie go jeszcze raz podać ??

Przepis Magary na oliwę nagietkową:

"A odnośnie oliwy nagietkowej - robię w celach kosmetyczno-leczniczych choć podobno nagietek dobry na wszystko
ja napełniam słoik do 1/3 pojemności samymi dojrzałymi płatkami, zalewam oliwą z oliwek (taką sklepową, choć wybieram raczej z wyższej półki) do pełna i odstawiam w słoneczne miejsca na dwa tygodnie - ważna rzecz - trzeba mieszać, ja mieszam parę razy dziennie, jak się nie zamiesza - zapleśnieje
po tych dwóch tygodniach przecedzam i do słoiczków, zakręcam i mam

sprawdza się świetnie do zniszczonych rąk zamiast kremu (choć trzeba mieć cierpliwość i czas bo wchłania się dużo dłużej niż kupne kremy do rąk), a jeszcze lepiej się sprawdza na wszelkie ukąszenia owadów - mnie gryzie wszystko co lata i od każdego ukąszenia mam bąbla na kilka albo kilkanaście cm - jak w miarę szybko posmaruję oliwką nagietkową - obrzęk mam znacznie mniejszy, że o swędzeniu nie wspomnę
generalnie polecam "
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies