Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 16:55, 12 cze 2019

Waclaw napisał(a)
Ewo, przed chwilą oglądałem film o podlewaniu róż. Wyjaśniono, dlaczego ważnym jest aby podlewać róże rzadko ale obficie. Prowadzący stwierdził, że częste podlewanie róż może im zaszkodzić ponieważ roślina wytwarza płytki system korzeniowy. To wszystko jest dla mnie jasne i zrozumiałe.

Jednak jak podlewać gdy na rabacie róże rosną wśród bylin? Wszak te ostatnie należy podlewać często. Czasami, w czasie upałów podlewam codziennie. Nie dopuszczam do więdnięcia roślin. Takiej rabaty nie da się podlać selektywnie. Podlewam wszystko, przeznaczając więcej wody różom.

Muszę się przyznać, że jeszcze nie zamontowałem podlewania kroplowego i podlewam " z węża", po liściach.
Na razie rośliny są zdrowe. Róże obficie kwitną.
Poradzisz coś?

Wiesz, nie wszystkie byliny wymagają aż tak częstego podlewania. W pierwszym i czasem w drugim roku byliny wymagają częstszego podlewania. Potem już nie. Moje byliny podlewam rzadko, raz na parę dni, ale obficie. Róże rosną pomiędzy nimi, a te już praktycznie omijam przy podlewaniu. Tylko nowe róże podlewam.

Po liściach nie należy podlewać. To na pewno błąd. Najlepiej dokupić sobie podlewacz na długiej rączce, ja mam taki

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/61MRVtQDOkL._SL1500_.jpg

A są też tańsze, np.
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/719EcMPewpL._SL1500_.jpg

Takim bez problemu można podlewać ziemię, a nie liście
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:57, 12 cze 2019

mirkaka napisał(a)
Ewa, jaka uczta
Ile ludzi tyle różnych ogrodów, bardzo fana relacja

Dziękuję Właśnie to jest takie fajne, że nie ma dwóch takich samych ogrodów. Ba, nie ma chyba nawet ogrodów bliźniaczo podobnych

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:58, 12 cze 2019

basia3012 napisał(a)

Ewuniu, bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Ten stolik z podstawą z łopaty/szpadla/wideł też bardzo mi się podoba. Super pomysłowy.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam również
Anda 16:59, 12 cze 2019

karlos napisał(a)
Fajny fotoogrodoreportaż inspiracji można szukać

Hej, wróciłeś na łono Cieszę się, że się spodobał i rzeczywiście, inspiracji po takich wizytach mnóstwo

karlos 17:53, 12 cze 2019

Anda napisał(a)

Hej, wróciłeś na łono Cieszę się, że się spodobał i rzeczywiście, inspiracji po takich wizytach mnóstwo

Byłem cały czas tylko jakoś laptop mi w ręce nie wpadł, teraz u nas takie upały, że tylko w domu siedzieć i internet przeglądać

no i sezon rowerowy w pełni, trzeba trenować
Gosiek33 18:15, 12 cze 2019

Anda napisał(a)

Wiesz, nie wszystkie byliny wymagają aż tak częstego podlewania. W pierwszym i czasem w drugim roku byliny wymagają częstszego podlewania. Potem już nie. Moje byliny podlewam rzadko, raz na parę dni, ale obficie. Róże rosną pomiędzy nimi, a te już praktycznie omijam przy podlewaniu. Tylko nowe róże podlewam.

Po liściach nie należy podlewać. To na pewno błąd. Najlepiej dokupić sobie podlewacz na długiej rączce, ja mam taki

A są też tańsze, np.

Od dwóch lat w szkółkach i nie tylko odchodzi się od zakazu podlewania po liściach. W końcu jak deszcz pada to nie po ziemi. Myślę, żeby trzymać się zasady podlewania wczesnym rankiem razem z rosą, szczególnie w czasie takich nadupałów.

Ale lance sobie znalazłam, podobają mi się
Waclaw 21:57, 12 cze 2019

Anda napisał(a)

A są też tańsze, np.

Dziękuję Ewo.
No i rozjaśniłaś
abiko 22:14, 12 cze 2019

Anda.. pytanie mój William Shakespeare rośnie marnie, zaczynają mu żółknąć liście.. ewidentnie mu brakuje czegoś. Zamierają pędy.. jakiś pomysł czym go podlać?
Drugie.. A co
Czy róża Queen of Eanglend może zmienić się w Williama Shake.? poważnie pytam.. Bo chyba mam dwa.. a kupowałam QofE i nawet kwitła a teraz w jej miejsce mam inne cudo No chyba, że mi ktoś wykopał i wkopał inną w to miejsce.
Magara 23:41, 12 cze 2019

Anda napisał(a)

Oj weź, jaka ciućma, tutaj są tylko początkujący Załóż wątek najlepiej, to wtedy się okaże I pewnie wiesz więcej takich ciekawych rzeczy, tylko sama o tym nie wiesz

Ewa, ja nawet definicję ciućmy ogrodowej stworzyłam na własnym przykładzie: kolejny rok na ogrodowisku a dalej robi zakupy roślinowe kompulsywne tj. kupuje bo "chyba" fajne, potem nie wie gdzie posadzić, a potem sadzi bo "chyba" będzie pasować - znaczy dalej ciućma
choć i tak w moimi ciućmostwie osiągnęłam wyższy poziom bo zanim kupię to czytam nt. stanowiska dla rośliny przykładowo
ale jak tylko kupię świadomie pierwszą sadzonkę - założę wątek
a póki co wartościowymi ciekawostkami będę się dzielić korzystając z gościnności innych
Mala_Mi 23:41, 12 cze 2019

Anda napisał(a)

Aniu, fajnie, że wpadasz

Tylko wpadam i ciagle brakuje czasu na zagłębienie się .. ale trzyma wątek otwarty..