Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 14:28, 19 lis 2019

Nowa12 napisał(a)

Mnie to w ogóle wkurzają te moje kamyki bo odkurzacz mi je wciąga. A jak posypią się berberysy a mam ich 6 na tej rabacie to za nic nie umiem tych małych listeczków posprzątać. I co roku wiosną się wkurzam. Musiałabym tam mieć tylko zimozielone . Albo przesadzić berberysy ale fajnie odbija się ich kolor na jasnym żwirku. Raz nawet pokusiłam się o ich mycie ale nigdy więcej .

Kamyczki to utrapienie. I chyba rzeczywiście lepiej mieć w kamyczkach zimozielone. Mimo to coś się w nich (kamyczkach) zawsze zbierze i chwasty rosną
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:34, 19 lis 2019

Anitka napisał(a)
Idę oglądać relację, bo czekałam bardzo na ten ogród pani Aleksandy. Troszkę się cieszę, że się pochorowałaś, bo pojawiły się kolejne relacje. Oczywiście żartuje, zdrówka życzę

Przyznaje się, że używam dmuchawy, ale na początku jak najwięcej liści zbieram tymi grabiami wachlarzowymi lub ręcznie i tylko resztki wciągam z kostki, płyt czy żwiru. Na rabatach gdzie ziemia lub kora zostawiam.
Ja z bólem serca patrzę na łąki, które zamiast koszenia są mulczowane

Dziękuję za życzenia Wg mnie używanie dmuchawy z głową jest ok, ale wiele ludzi używa ich po prostu z lenistwa i przez to zabija mnóstwo pożytecznych owadów.

Wytłumacz proszę to mulczowanie łąk? Nie jestem w temacie. U nas łąk coraz mniej, a jeśli są, to je koszą 3 razy w roku nawet. Jak te owady mają przeżyć?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Jola_M 09:24, 20 lis 2019

Ewcia, Ty na antybiotykach? dużo zdrowia... oglądałam relacje z ogrodów - ogród pani Aleksandry część cienista robi wrażenie i stwierdzam, że zrobić ładny nieuporządkowany układ na rabatach to wielka sztuka - o wiele trudniejsze niż wsadzić roślinki pod linijkę
sylwia_slomc... 09:48, 20 lis 2019

Dużo zdrowia mnie ten ogród podoba się cały, te bylinówki wymagają masę pracy. Filmik pokazuje go bardzo fajnie, a utrzymany na wysokim poziomie.
Anda 15:12, 20 lis 2019

Jola_M napisał(a)
Ewcia, Ty na antybiotykach? dużo zdrowia... oglądałam relacje z ogrodów - ogród pani Aleksandry część cienista robi wrażenie i stwierdzam, że zrobić ładny nieuporządkowany układ na rabatach to wielka sztuka - o wiele trudniejsze niż wsadzić roślinki pod linijkę

No, tak mnie dopadło w tym roku choróbsko Dziękuję

Mnie ten ogród podobał się cały. Przynajmniej ma się wybór, jak gorąco to można pospacerować w cieniu, jak chłodno to na słońcu. Wg mnie rabaty cieniste są troszkę łatwiejsze do skomponowania. Tam większa różnorodność faktur a dla mnie to ułatwienie. I tak, jest to trudniejsze niż sadzenie pod linijkę

Anda 15:13, 20 lis 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dużo zdrowia mnie ten ogród podoba się cały, te bylinówki wymagają masę pracy. Filmik pokazuje go bardzo fajnie, a utrzymany na wysokim poziomie.

Sylwio, dziękuję, ja juz wychodzę na prostą. U Ciebie gorzej, więc Tobie dużo zdrowia i dobrego lekarza życzę
Nie pytałam właścicielki, czy ma pomoc w ogrodzie. Chyba mąż jej pomaga, ale czy jeszcze ktoś to nie wiem.
TAR 15:38, 20 lis 2019

Nowa12 napisał(a)

Mnie to w ogóle wkurzają te moje kamyki bo odkurzacz mi je wciąga. A jak posypią się berberysy a mam ich 6 na tej rabacie to za nic nie umiem tych małych listeczków posprzątać. I co roku wiosną się wkurzam. Musiałabym tam mieć tylko zimozielone . Albo przesadzić berberysy ale fajnie odbija się ich kolor na jasnym żwirku. Raz nawet pokusiłam się o ich mycie ale nigdy więcej .

na ssawke odkurzacza załóż siatkę/ gaze, kamyczki nie wpadna ale do siatki liscie sie przykleja
Wendy79 18:48, 20 lis 2019

Anda napisał(a)

Sylwio, dziękuję, ja juz wychodzę na prostą. U Ciebie gorzej, więc Tobie dużo zdrowia i dobrego lekarza życzę
Nie pytałam właścicielki, czy ma pomoc w ogrodzie. Chyba mąż jej pomaga, ale czy jeszcze ktoś to nie wiem.

No, jeżeli tylko w dwie osoby tak ogarniają ten ogród, to czapki z głów.

daszum 19:49, 21 lis 2019

Ewa u Ciebie jak zwykle duży ruch
Pooglądałam relacje z obydwu ogrodów. Zdziwiła mnie kondycja tego pierwszego ogrodu, bez podlewania. Ten drugi ogród wygląda jak park i dużo ludzi się w nim kręci.

Czy te ogrody zwiedzałaś razem z grupą miłośników ogrodów?
Anda 20:02, 21 lis 2019

Wendy79 napisał(a)

No, jeżeli tylko w dwie osoby tak ogarniają ten ogród, to czapki z głów.

Tak podejrzewam, ale nie wiem dokładnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies