Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 11:20, 24 lis 2019

viva napisał(a)
Ando, dziękuję za relację nie tylko z ostatniego ogrodu Ten spodobał mi się bardzo,zarówno część cienista jak i słoneczna. Pięknie utrzymany, a filmik dobrze dopełnia Twoją relację.
W części cienistej wypatrzyłam bylinę, którą mam od roku i jestem nią zachwycona. To Saruma henryi, czy ją znasz bliżej? Co raz jestem zaskakiwana ciekawymi, niewymagającymi bylinami u nas nieznanymi, albo mało popularnymi.
Pokażę u siebie na wątku jak w dobrej kondycji jest przez cały sezon.
Wracaj do zdrowia

Bardzo cieszę się Vivo, że spodobała Ci się ta relacja. Uwielbiam zwiedzać ogrody i patrzeć na ich różnorodność i niepowtarzalność
Tej byliny nie znam "osobiście". U nas również nie należy do popularnych roślin. Wiem jedynie, że na odpowiednich stanowiskach (niezbyt suchych, żyznych i półcienistych) lubi się wysiewać, a ogólnie jest niekłopotliwa i długo kwitnąca. Właścicielka ogrodu lubi takie klejnociki
Dziękuję za życzenia Idę obejrzeć Twoją Sarumę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:28, 24 lis 2019

Poppy napisał(a)
Ewo, dzieki za kolejne relacje ogrodowe. Ciekawa jestem, ile jeszcze Ci ich zostalo na komputerze i wspomnieniach, przydadza sie do oslodzenia zimy

Mam nadzieje, ze antybiotyk zadzialal, i ze wszyscy wracacie do zdrowia w koncu.
Pociesze Cie, ze u nas to samo, lancuszek chorobowy, i przydaloby sie troche w koncu odpoczac, Swieta za pasem

No mam jeszcze trochę zdjęć, ale już niewiele. Dwa ogrody nie zasługują wg mnie na osobny wątek i pokażę je po prostu na moim wątku. Na dodatek są to ogrody projektantek ogrodowych. Może nie pojęłam idei tych ogrodów, taki laik ze mnie i się nie znam najwyraźniej

Na razie jesteśmy wszyscy zdrowi i oby tak zostało, bo mnie szef wywali z pracy
Wam również zdrowia życzę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:29, 24 lis 2019

paniprzyroda napisał(a)
Dzięki za relację, ile ich by nie było, nie znudzą się Znalazłam fotkę tego mojego zawilca, co to nie mogę go rozgryźć

Mariolu, ciszę się że relacje się podobają. Lubię to zwiedzanie bardzo. Oczy się otwierają
Zaraz lecę obejrzeć tego zawilca.
Anda 11:36, 24 lis 2019

daszum napisał(a)
Ewa mam pytanie o różę Rokoko.
Czy widziałaś ją w rzeczywistości, czy wyrośnie z niej wielki krzak? Mam taką różę (nawet 3 szt), ale coś mi się nie zgadza z opisem. Ona u mnie ma bardzo duży kwiat (11 cm), ale on jest różowy, jedynie w pąku jest żółtokremowy.

Danuś, nie widziałam tej róży na żywo (albo sobie nie przypominam). W opisach ma duży kwiat i wysokość do 150cm, więc to się zgadza. I w zależności od gleby i temperatury po rozwinięciu ma tendencję do różu, takiego ciepłego.

https://www.baumschule-newgarden.de/301/rosa-rokoko/strauchrose-rokoko
https://www.rosen-tantau.com/rose-rokoko/
https://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.5244.2&tab=36&qn=0&qc=0

Czy Twoje są podobne?
Anda 11:36, 24 lis 2019

kaz742011 napisał(a)
Ewuś macham . Dziękuję za odwiedziny. Melduję że w sen zimowy jeszcze nie zapadłam. Na razie knuję co by tu u mnie na wiosnę pozmieniać . Miskanty wylecą na pewno. Teraz szukam inspiracji co za nie posadzić .

O, będą zmiany czyli to, co ogrodnicy lubią najbardziej
Fajnie, że zaglądasz
Anda 11:37, 24 lis 2019

Ania111 napisał(a)

Andy
A cóż to za piękny kraj krajobrazowy
I ta pielgrzymka

Pozdrawiam i ściskam

Tak, pielgrzymi ogrodowi

Buziaki dla Ciebie
Helen 21:15, 24 lis 2019

Anda napisał(a)

Moje kółko ogrodowe to ogólnoniemieckie Towarzystwo Przyjaciół Bylin, a ja należę do grupy regionalnej Koeln/Bonn, która ma ponad 250 członków

https://www.gds-staudenfreunde.de/

Wycieczki naszej grupy regionalnej organizuje nasz zarząd. Każda grupa organizuje je samodzielnie, ale zgodnie z prawem dotyczącym takich towarzystw.

Poza tym oczywiście jeszcze prywatnie zwiedzam co nieco

Bardzo mi się podoba ten pomysł. Może za jakiś czas będą takie grupki w Polsce
Ania111 21:24, 24 lis 2019

Helen ,
Ja tez jestem za
Mala_Mi 10:24, 25 lis 2019

Koszyczki w ogrodzie Pristin.... fajny pomysł ..wart skopiowania Bo ja rzucam na trawnik i przy koszeniu zbieram.
Brzozowadzie... 12:04, 25 lis 2019

Witaj Ewo!
Piękne ogrody pokazałaś, szczególnie część cienistą drugiego obejrzałam z dużym zainteresowanie A podsumowując mój dość pracowity sezon, stwierdziłam, że należą Ci się ode mnie podziękowania, za otworzenie mi oczu na wiele bylin, których do tej pory nie znałam. Dzięki Tobie w moim ogrodzie zagościły między innym epimedia w kilku odmianach, bożykwiat, czy gillenia. Regularnie wracam do Twojej listy bylin do cienia, którą kiedyś zamieściłaś na moim wątku. Tak więc, Ewo, dzięki raz jeszcze!