Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

sylwia_slomc... 20:06, 11 gru 2019

Anda napisał(a)
Tak apropo's pożywienia. Kolejny artykuł przestrzega przed madarynkami i pomarańczami pryskanymi środkiem chlorpyrifos. Najhojniej używają tego środka właśnie Hiszpania, Grecja, Włochy i Portugalia, czyli najwięksi producenci. Badania wykazują, że jest on niebezpieczny zwłaszcza dla dzieci i noworodków. Negatywnie wpływa na rozwój kory mózgowej i obniża inteligencję. Lobby cytrusowe zaprzecza, wynalazca i producenci również.
Czy naprawdę w imię kasy trzeba nas tak truć?
Mam tylko nadzieję, że bio mandarynki i inne cytrusowe nie są tym pryskane.

Ten niemiecki artykuł zainteresowani mogą przetłumaczyć translatorem googla.

Kawałek przetłumaczę:
"Rok temu okazało się również, że finansowane przez przemysł badanie przedłożone ponad dziesięć lat temu, kiedy środek ochrony roślin został zatwierdzony, najwyraźniej nie ujawniło ważnych informacji. Szwedzki badacz Axel Mie i amerykański lekarz medycyny ochrony środowiska Philippe Grandjean uzyskali wgląd w surowe dane z badania producenta Dow AgroSciences. Odkryli poważne rozbieżności: „Znaleźliśmy wyraźne dowody w tych surowych danych, że przy wszystkich testowanych dawkach znacząco wpływa to na strukturę mózgu, ale nic z tych danych nie zostało wprowadzone do raportu z badań”, powiedziała Axel Mie Karolinska Instytut w Sztokholmie."

źródło: https://www.spiegel.de/gesundheit/diagnose/chlorpyrifos-wird-das-gefaehrliche-pestizid-in-der-eu-verboten-a-1299250.html

https://smoglab.pl/pestycydy-nasze-powszednie-czym-grozi-narazenie-na-imazazil-chlorpyrifos-i-glifosat-i-inne-skladniki-zywnosci/

Nie dalej jak dzisiaj ze znajomym rozmawiałam i opowiadał mi jak jego św pamięci tato mandarynki lubił. On Mu je kupował i z ostatniej parti jedna została gdy tato zmarł i dopiero po calutkim roku zaczęła się psuć.
Myslałam, ze to od chemii właśnie w jakiej wykapano, ale On mówi, ze mandarynki i cytryny czesto się kąpie w wosku i dlatego sie nie psują, gdzieś taki film ogladał, czy prawda nie wiem.

Aleja do szkoły cudna, a melancholię zimową świetnie rozumiem, bo ja też zimą jakieś dziwne przygnębienie łapię
KasiaLangier 20:18, 11 gru 2019

Listopadowa aleja cudna, A na słowo "wycinka" ryczę i nie mogę się pozbierać. Mimo.. że przyjechała moja kanaryjska rodzinka i nie mam czasu na melancholię Pozdrawiam Cię serdecznie
mirkaka 07:43, 14 gru 2019

Odpowiem u Ciebie w sprawie judaszowca.
Chciałabym tej wiosny go kupić, tylko ja to taki słomiany zapał jestem, zimą coś wymyślę, nacieszę się a potem tyle roboty i zapomnę o zimowych planach
Jak chcesz przygotować pod niego stanowisko że aż rok na to potrzebujesz?
Z tego co czytałam to on lubi suche stanowiska, ma palowy głęboki korzeń.
U mnie sucho będzie miał, tylko mam glinę, więc trochę dół rozluźnię i tyle.
Anda 14:00, 15 gru 2019

Jakoś prawie że rok temu poprosiłam Was o pomoc w wyborze fotki na konkurs.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=1465#post_9

Na konkurs wysłałam fotkę nr 4, czyli tą, którą pomogliście mi wybrać. Wczoraj wreszcie odbyło się głosowanie. Niestety, moja fotka nie wzięła udziału w głosowaniu, ponieważ została przez organizatorów odrzucona już wcześniej. Najpierw nadesłano za mało fotek, a po przesunięciu terminu aż za dużo Jednak dziękuję Wam bardzo za pomoc.

Kolejny temat konkursu na przyszły rok to "Ulubiony kwiat". Może znów wyślę jakieś zdjęcie i znów poproszę Was o pomoc w wyborze
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:02, 15 gru 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie dalej jak dzisiaj ze znajomym rozmawiałam i opowiadał mi jak jego św pamięci tato mandarynki lubił. On Mu je kupował i z ostatniej parti jedna została gdy tato zmarł i dopiero po calutkim roku zaczęła się psuć.
Myslałam, ze to od chemii właśnie w jakiej wykapano, ale On mówi, ze mandarynki i cytryny czesto się kąpie w wosku i dlatego sie nie psują, gdzieś taki film ogladał, czy prawda nie wiem.

Aleja do szkoły cudna, a melancholię zimową świetnie rozumiem, bo ja też zimą jakieś dziwne przygnębienie łapię

Pewnie stosowane jest jedno i drugie, czyli i wosk, i chlorpyrifos. Producentom żywności zaczynam przypisywać najgorsze cechy.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:03, 15 gru 2019

KasiaLangier napisał(a)
Listopadowa aleja cudna, A na słowo "wycinka" ryczę i nie mogę się pozbierać. Mimo.. że przyjechała moja kanaryjska rodzinka i nie mam czasu na melancholię Pozdrawiam Cię serdecznie

Dobrze, że rodzinka przyjechała. Odwiodą myśli od wycinek. Jednak przeczytałam u Ciebie, że jest nadzieja na choiny
Gardener27 14:12, 15 gru 2019

Szkoda że zdjęcie zostało odrzucone pięknie uchwyciłaś tego bodziszka. Mi pierwsza fotka przypadła mocno do gustu, w ilości moc.

Ewa a jaki jest Twój ulubiony kwiat bo jestem ciekawy ?
Anda 14:15, 15 gru 2019

mirkaka napisał(a)
Odpowiem u Ciebie w sprawie judaszowca.
Chciałabym tej wiosny go kupić, tylko ja to taki słomiany zapał jestem, zimą coś wymyślę, nacieszę się a potem tyle roboty i zapomnę o zimowych planach
Jak chcesz przygotować pod niego stanowisko że aż rok na to potrzebujesz?
Z tego co czytałam to on lubi suche stanowiska, ma palowy głęboki korzeń.
U mnie sucho będzie miał, tylko mam glinę, więc trochę dół rozluźnię i tyle.

Też tak mam, że coś wymyślę, a potem i tak zmieniam, jak sobie za dużo czasu zostawię

To stanowisko to nie ze względu na judaszowca. Tam ma powstać rabata, a teraz to trawnik. Jesienią będę go nakrywać kartonami, bo nie chcę go zrywać, tylko zrobić wszystko metodą no-dig. Posypię na to kompost i piasek. Wiosną wysieję jakiś zielony nawóz. Może nawet posadzę kartofle, bo bardzo dobrze spulchniają ziemię. Zastanawiam się nad tym. I dlatego dopiero wiosną za rok posadzę judaszowca. Przy kopaniu dziury stwierdzę, jak wygląda ziemia pod kartonem i kompostem.
Anda 14:17, 15 gru 2019

Gardener27 napisał(a)

Szkoda że zdjęcie zostało odrzucone pięknie uchwyciłaś tego bodziszka. Mi pierwsza fotka przypadła mocno do gustu, w ilości moc.

Ewa a jaki jest Twój ulubiony kwiat bo jestem ciekawy ?

Mój ulubiony to chyba jednak róże Ale tak ok. 0,1 mm za nimi byliny i jednoroczne

A Ty masz jakiś ulubiony kwiat?
sylwia_slomc... 14:27, 15 gru 2019

Doradź co posadzić zamiast gruszy przy warsztacie jesli się zdecyduje z nią pożegnać( nie żebym ją lubiła szczególnie, ale pusto sie zrobi musi być coś w zamian, wiecej u mnie)