Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

mirkaka 20:48, 06 lut 2020

Obejrzałam wystawę, zachwyca, ale żal mi tych roślin, tak pędzonych żeby wszystkie były cudne i kwitnące na jeden czas, co potem z nimi się dzieje? Pewno lądują na śmietniku
makadamia 21:26, 06 lut 2020

Eeee, może nie.
Czytałam ostatnio książkę Beth Chatto, w której m.in. opisywała, jak pracochłonne i stresujące jest przygotowywanie roślin na wystawę. ale po wystawie rośliny znowu trafiały do szkółki.
no chyba że od jej czasów metody się zmieniły
Kokesz 21:57, 06 lut 2020

Nowa12 napisał(a)
Do jakich roślin jeszcze wykorzystujecie skorupki od jajek?

Ja daję pod jeżówki i czosnki. Suszonych, pociętych skórek od bananów mam już sporą reklamówkę, daję je pod róże i do dołków pod pomidory razem z liśćmi pokrzywy i kompostem. W tak "zaprawione" dołki sadzę pomidory
Anda 15:56, 07 lut 2020

deszczowymaj napisał(a)

Lubię to

Pozdrawiam Ewuś

Się cieszę, bo ja też Buźka dla Cię
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:00, 07 lut 2020

mirkaka napisał(a)
Obejrzałam wystawę, zachwyca, ale żal mi tych roślin, tak pędzonych żeby wszystkie były cudne i kwitnące na jeden czas, co potem z nimi się dzieje? Pewno lądują na śmietniku

Nie, to byłoby marnowanie kasy. Większe rośliny czy drzewa kupują firmy profesjonalne a mniejsze w ostatni dzień prywatni ogrodnicy hobbyści. Co zostanie jest zabierane z powrotem
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:02, 07 lut 2020

makadamia napisał(a)
Eeee, może nie.
Czytałam ostatnio książkę Beth Chatto, w której m.in. opisywała, jak pracochłonne i stresujące jest przygotowywanie roślin na wystawę. ale po wystawie rośliny znowu trafiały do szkółki.
no chyba że od jej czasów metody się zmieniły

No właśnie tak jest Ewentualnie można wszystko sprzedać jakiejś innej szkółce czy CO.
Anda 16:02, 07 lut 2020

Kokesz napisał(a)

Ja daję pod jeżówki i czosnki. Suszonych, pociętych skórek od bananów mam już sporą reklamówkę, daję je pod róże i do dołków pod pomidory razem z liśćmi pokrzywy i kompostem. W tak "zaprawione" dołki sadzę pomidory

U Ciebie się nic nie marnuje
BKosimkArt 16:08, 07 lut 2020

Widać że i u Ciebie wiosna za progiem... ostatnie cudne
W sensie roślinka
Poppy 16:11, 07 lut 2020

Anda napisał(a)

Ja jeszcze do sasanek i do róż. Do róż razem ze skórkami bananowymi i fusami od kawy, i herbaty

O, do roz?
Sasanke mam jedna, podkarmie, skorupe zbyt duzo sie nazbieralo, mam nadmiar, roze tez skorzystaja.
Fusy wszelakie i skorki bananowe wrzucam do kompostu, wiec kompost pelen dobroci
BKosimkArt 16:12, 07 lut 2020

Ach jeszcze pochwalę targi, widać że wypasione...