Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Gosiek33 08:39, 09 lut 2020

Może właśnie powinnaś ten kompost rozrzucić na rabacie, wywalenie na wierzch jajeczek niszczy je. Ropuchy je wcinają na deser. Mam takie mieszkające koło kompostu.
W ciągu dwóch upalnych lat bardzo ograniczyła się populacja pomrowów w ogrodzie. Oczywiście zbieram zawsze gdy je znajdę.

edit przecież i tak łażą po całym terenie
Anda 08:50, 09 lut 2020

Gosiek33 napisał(a)
Może właśnie powinnaś ten kompost rozrzucić na rabacie, wywalenie na wierzch jajeczek niszczy je. Ropuchy je wcinają na deser. Mam takie mieszkające koło kompostu.
W ciągu dwóch upalnych lat bardzo ograniczyła się populacja pomrowów w ogrodzie. Oczywiście zbieram zawsze gdy je znajdę.

edit przecież i tak łażą po całym terenie

Nie mam ropuch. Ja w ogole mieszkam w podniszczonym ekosystemie, bo w miescie i w poblizu pol uprawnych, wiec naturalnych wrogow slimakow tu jak na lekarstwo. Ptaki ich nie jedza. Odkad nie uzywam wlasnego kompostu mam mniej slimakow. Teraz nawet szalwia bez problemow odrasta
Ja mam te slimaki bez wzorkow. Te z wzorkami, tygrysie jakby, sa pozyteczne, bo zjadaja te bez wzorkow. Maja troche inny jadlospis od tych bez wzorkow.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasya 08:58, 09 lut 2020

mirkaka napisał(a)
Popiół z kominka po garści daję tylko pod powojniki, boję się dawać pod resztę żeby nie podnieść ph zbytnio.
Ewo, u mnie też są golasy w kompoście, ale gdy siedzą na bocznych ściankach to je zbieram i morduję.
To co robisz z kompostem pełnym ślimaków?
Co to bokashi? muszę poczytać

Mirka, popiol śmiało pod, ciemierniki i roze
Na trawnik tez super
mirkaka 10:02, 09 lut 2020

Kasya napisał(a)

Mirka, popiol śmiało pod, ciemierniki i roze
Na trawnik tez super

Na trawnik to ok, ale pod resztę u mnie nie za bardzo bo ja mam Kasiu bardzo zwapnowaną ziemię, pozostałości po budowie domu Już 20 lat jak wykopuję bryły wapna
Helen 10:26, 09 lut 2020

Anda napisał(a)
Mirkaka, Mirko, golasy też zbieram, ale one siedzą też w środku i składają tam jaja. Od dwóch lat nie używam własnego kompostu z tego powodu. Nie chce ich roznosić po całym ogrodzie. Dlatego zdecydowałam się na bokashi. Tam w procesie fermentacji uczestniczą bakterie beztlenowe Nie wydzielają żadnego zapachu, podobno. Będę zdawać relację, jak już zacznę używać

Ewa, też jestem zainteresowana takim sposobem kompostowania. Opisuj dokładnie jak to robisz i wrzucaj zdjęcia.
Czy będziesz to robić w domu czy w ogrodzie?
Anda 11:16, 09 lut 2020

Helen napisał(a)

Ewa, też jestem zainteresowana takim sposobem kompostowania. Opisuj dokładnie jak to robisz i wrzucaj zdjęcia.
Czy będziesz to robić w domu czy w ogrodzie?

Najpierw wypróbuję na tarasie, czy rzeczywiście zapachu nie będzie To taki eksperyment. Mam nadzieję, że się uda.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
violaskom 12:13, 09 lut 2020

Anda napisał(a)

Najpierw wypróbuję na tarasie, czy rzeczywiście zapachu nie będzie To taki eksperyment. Mam nadzieję, że się uda.

Czy do tego musisz mieć specjalny pojemnik?
Anda 12:16, 09 lut 2020

violaskom napisał(a)

Czy do tego musisz mieć specjalny pojemnik?

Tak, z kranikiem, żeby spuszczać wytwarzający się płyn. Można go w dużym rozcieńczeniu używać jako nawozu
Anda 12:17, 09 lut 2020

Takie coś chcę kupić

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/612FQbbUIrL._SL1000_.jpg

Kasya 12:24, 09 lut 2020

Anda napisał(a)
Takie coś chcę kupić

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/612FQbbUIrL._SL1000_.jpg

jaka to pojemnosc ?