Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Kasiek 19:49, 06 mar 2020

Ewa, napisalam u siebie o nowych informacjach, ktore zdobylam na temat naszej dyskusji o poprawnym, lub nie, sadzeniu roz. Sa trzy, i kazda z nich jest prawidlowa.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6483-bawarka?page=790
Anda 21:56, 06 mar 2020

malgol napisał(a)

tegorocznych fotek nie mam, ale dam radę przyciąć pędy .Aż tak wielka jeszcze nie jest.Może wtedy liści będzie mniej to się poświęcę i resztę powycinam. Część gałęzi już nawet wycięłam bo szorowały mi po elewacji

Ok, powodzenia
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 21:58, 06 mar 2020

galgAsia napisał(a)
A ja sobie kupiłam fajną kaburę skórzaną do felka I okazało się, że firma która ma na all… bardzo dużą ofertę sekatorów, jest dosłownie pod bokiem w miejscowości pod Gorzowem Ale sprzedaż prowadzą tylko wysyłkowo.

Ewo, zamówiłam zawilce greckie. Chcę je teraz posadzić do donic, a potem, jak będzie miejscówka, wsadzić do ziemi. Będą kwitnąć w tym roku?

Super ta kabura, podwójna, widziałam

Kupiłaś kłącza? Bo u nas teraz się sprzedaje kwitnące w doniczkach. Nie jestem pewna, czy z kłączy w tym roku już będą kwitły. Raczej w przyszłym. Namocz te kłącza dobrze przed sadzeniem
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 21:59, 06 mar 2020

KasiaLangier napisał(a)
Ewo jestem bardzo wdzięczna za porady, jeszcze raz dziękuję ))

Kasiu, nie ma za co
Zawilce polecam rownież
Anda 22:00, 06 mar 2020

deszczowymaj napisał(a)
Ewuś macham ruch u Ciebie jak w ulu jesteś rozchwytywana

Chyba to wiosna właśnie
Anda 22:14, 06 mar 2020

Kasiek napisał(a)
Ewa, napisalam u siebie o nowych informacjach, ktore zdobylam na temat naszej dyskusji o poprawnym, lub nie, sadzeniu roz. Sa trzy, i kazda z nich jest prawidlowa.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6483-bawarka?page=790

Kasiu, czytałam Dziękuję za linka. Być może wszystkie trzy są poprawne. Niemieccy producenci i hodowcy propagują jednak tą sprawdzoną metodę. Oni też od wieków czy też paru generacji zajmują się różami. Ja się też będę trzymała tej sprawdzonej, bo po prawdzie to nie wiem, po co to zmieniać? Czy róże lepiej rosną, jeśli okulizacja jest nad ziemią lub płytko posadzona a nie pod ziemią? Śmiem wątpić. Butwienie pędów u róż następuje wtedy, gdy róża jest martwa, nie wcześniej Czy róże lepiej rosną po płytszym posadzeniu? Nie sądzę. Wręcz przeciwnie. Mniej korzeni słabiej trzyma różę w ziemi. Miejsce okulizacji jest najbardziej wrażliwym i najsłabszym miejscem u róży. Jeśli chociażby pies na niego nasika lub myszy obgryzą to miejsce, albo mąż nadepnie przy koszeniu trawnika i ułamie, to po róży. Już nic tam nie odrośnie. Dla mnie najbardziej logicznym rozwiązaniem jest chronienie tego miejsca pod ziemią. Oczywiście nikomu nie zabraniam innego sadzenia, ale nie będę nikomu takiego doradzać
Margerytka40 22:21, 06 mar 2020

Ewa kiedy mogę wysadzić gaurę do ogrodu? Trzymałam je przez zimę w nieogrzewanej werandzie, zaczynają wypuszczać zielone listki.
Napia 23:53, 06 mar 2020

Ja jednak jetem staroświecka - i sadzę róże chowając miejsce okulizacji kilka centymetrów pod ziemią na razie się sprawdza

Chciałam Cię zapytać o cięcie róż pnących. Chodzi mi właściwie o jasminę, która liczbie czterech obrasta pergolę, a właściwie miała obrastać, bo słabo jej idzie. Otóż mam tam kilka starszych pędów, które mają liczne odgałęzienia i wymyśliłam sobie, że ciachnę je zaraz przy ziemi, by pobudzić róże do wypuszczenia nowych pędów, dłuuugich które mogłyby objąć za rok lub dwa całą pergolę. Co o tym myślisz, bo jestem prawie zdecydowana, ale jednak mam wątpliwości
Anda 09:40, 07 mar 2020

Margerytka40 napisał(a)
Ewa kiedy mogę wysadzić gaurę do ogrodu? Trzymałam je przez zimę w nieogrzewanej werandzie, zaczynają wypuszczać zielone listki.

Jak już nie będzie mrozu. Wszystko zależy od pogody. Stawiaj ją może w dzień na zewnątrz gdzieś w cieniu. Jak posadzisz w ogrodzie, to daj żwir albo piasek na dno dołka. Ona nie lubi mieć mokrych nóg

Anda 09:42, 07 mar 2020

Napia napisał(a)
Ja jednak jetem staroświecka - i sadzę róże chowając miejsce okulizacji kilka centymetrów pod ziemią na razie się sprawdza

Chciałam Cię zapytać o cięcie róż pnących. Chodzi mi właściwie o jasminę, która liczbie czterech obrasta pergolę, a właściwie miała obrastać, bo słabo jej idzie. Otóż mam tam kilka starszych pędów, które mają liczne odgałęzienia i wymyśliłam sobie, że ciachnę je zaraz przy ziemi, by pobudzić róże do wypuszczenia nowych pędów, dłuuugich które mogłyby objąć za rok lub dwa całą pergolę. Co o tym myślisz, bo jestem prawie zdecydowana, ale jednak mam wątpliwości

Również jestem staroświecka

Zrób tak jak wymyśliłaś Po cięciu daj różom obornika końskiego. Może być granulowany. W lipcu lub sierpniu powinny być nowe przyrosty od ziemi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies