Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 13:52, 26 kwi 2020

greg66 napisał(a)
Ja swoje potraktowałem mocno, z kalin mi znikły

A czym?

Grzesiu, jakie masz przemyślenia odnośnie oczka? Ja moje właśnie opisałam

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
greg66 14:00, 26 kwi 2020

Mocno rozrobiona gnojówka z pokrzyw mało wody zmieszałem.

greg66 14:04, 26 kwi 2020

Aha oczko?
Mam taką balię 2metry na 1m, w środku zainstalowałem małą fontannę coby szumiało
Stoi w pełnym słońcu nic mi nie zielenieje, nie wiem czemu może dzięki tej fontannie, niestety co dwa dni musze dolewać wodę. W zeszłym roku za dużo roślin kupiłem i zrobiło mi się bardzo gęsto, w tym tylko część włożyłem, mam je ustawione na cegłach, na różnych wysokosciach. Zawsze chorowałem na wodę w ogrodzie, ale rodzina nie pozwalała,, dlatego to oczko to moje "oczko" w głowie.
Zobaczymy co drugi rok pokaże
Anda 14:27, 26 kwi 2020

greg66 napisał(a)
Aha oczko?
Mam taką balię 2metry na 1m, w środku zainstalowałem małą fontannę coby szumiało
Stoi w pełnym słońcu nic mi nie zielenieje, nie wiem czemu może dzięki tej fontannie, niestety co dwa dni musze dolewać wodę. W zeszłym roku za dużo roślin kupiłem i zrobiło mi się bardzo gęsto, w tym tylko część włożyłem, mam je ustawione na cegłach, na różnych wysokosciach. Zawsze chorowałem na wodę w ogrodzie, ale rodzina nie pozwalała,, dlatego to oczko to moje "oczko" w głowie.
Zobaczymy co drugi rok pokaże

Ciekawe. Moja dopiero po południe jest w słońcu. A jakie masz pH wody? Może to od wody zależy...
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
greg66 14:29, 26 kwi 2020

Mam wodę wapienną, dużo wapna to chyba niskie ph, ale dokładnie nie wiem.
Anda 14:31, 26 kwi 2020

greg66 napisał(a)
Mam wodę wapienną, dużo wapna to chyba niskie ph, ale dokładnie nie wiem.

Raczej odwrotnie, ale nieważne. Najważniejsze, że nie zielenieje
greg66 15:58, 26 kwi 2020

A moze też dlatego, ze dużo roślin?
BKosimkArt 16:29, 26 kwi 2020

O dzięki Ewa, zanim odpowiedziałaś to już zdążyłam nalać wody i wstawić jakieś rośliny, które miałam w ogrodzie
w lato może dorwę jakąś lilię mniejszą.
No nic, każdy się uczy na błędach, zobaczymy jak u mnie będzie to grało.
Helen 20:41, 26 kwi 2020

Anda napisał(a)

Nie wiem, jakie masz nocne temperatury. U mnie na rabacie siewki kosmosów już są Przed sadzeniem powinnaś je hartować.

W nocy temperatura różna, najniższa w ostatnim czasie to około 0-2 st. C. Dzisiaj zaczęłam hartować sadzonki, mam nadzieję, że dadzą radę i będę mogła w przyszły weekend wsadzić do gruntu.
Jaką wysokość osiągały u Ciebie w gruncie?
gosika67 21:00, 26 kwi 2020

Cześć Ewka. Moją kalinę też mszyce uwielbiają. Ledwo co ma listki i już mszyca się wprowadziła. Ewka też wyciągnęłąm balię i też myślę o wodzie , obleciałam wszystkie sklepy ogrodnicze aby kupić do niej jakieś roślinki i nic nie mają.Co polecasz w tej kwestii, zawsze dobre rady dajesz. Pozdrawiam.