Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 12:53, 27 kwi 2020

KasiaBawaria napisał(a)
To ja sie wtrace, bom akwarysta od lat 35 glony pojawiaja sie, gdy w wodzie jest za duzo skladnikow odzywczych a za malo roslin. Poza tym w naslonecznionym miejscu polowa lub wiecej zbiornika powinna byc zacieniona przez rosliny

Oczko tez mi sie marzy. Ale zakopie chyba narazie cos malego i rosliny bede wyjmowac na zime do garazu.

Oczko ma tylko 80 litrów i jest bez filtrów. O równowagę biologiczną trudno, bo powierzchnia za mała. W tym roku nie będę mieć rybek, więc woda będzie mniej żyzna Roślin było aż nadto, więcej się już nie zmieściło

Ponad połowę dnia balia jest w cieniu. Jednak jeśli powietrze nawet w nocy ma temperaturę ok. 20 stopni, to woda nie ma jak się wychłodzić. Latem warunki są ekstremalne, a ta balia nie jest wkopana w ziemię.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:54, 27 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Ewo, zajrzyj proszę do mnie str. 642 - boję się, że mam problem z różą...

Byłam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:55, 27 kwi 2020

Mariposa napisał(a)
Dla mnie jabłonie są królowymi wśród kwitnących owocowych drzew! Nigdy nie mogę się na nie napatrzeć!

Chyba jakieś ozdobne na froncie posadzę. Podoba mi się też Ola, ale chyba wysoka rośnie? wzdłuż ogrodzenia idzie idą przewody elektryczne, nie mogę posadzić tam za wysoko rosnących drzew.

To pomyśl właśnie o takich kolumnowych jabłonkach. One nie rosną wysokie, ok. 3m.
Anda 12:57, 27 kwi 2020

TAR napisał(a)
speszę doniesc, ze na zamszyconej trzmielinie pokazaly sie biedronki znaczy sie szansa jest ze mszyca niebawem zniknie.

moje oczko ma 1000 l. wkopane w ziemie plus kaskada plus fontanna, nie mam roslin w srodku tylko kamienie, łupek szary i żółty, u mnie rzadko kiedy woda zielenieje a jesli juz mam preparat na glony, bio, ktory nie jest szkodliwy dla żab, owadów i ptakow. wlewam nakretke tego co 3 tygodnie latem. Kiedys na targach kupilam. Latem kiedy tojesc przyrasta tylko malowniczo zwisa w tej wodzie tak to wyglada (na chwile wrzuce)

kąpiele:

i krolewna złotooka

woda dosc znosna i czysta

Będziesz miała dzieci biedronek, takie małe smoki

Moje mini-oczko ma 80 l. Nie można tego porównywać Gdybym miała miejsce, to miałabym też przynajmniej to tysiąc litrów

TAR 13:11, 27 kwi 2020

te smoki beda sie mialy czym wyzywic sa jeszcze kaliny, szczegolnie na tych Aurea mszyc pelno. Wczoraj sporo biedronek widzialam w ogrodzie. Może i poscinałam jesienia byliny ale mam tez ściólke z kory plus to co z drzew i krzakow opadnie. Z rabat nigdy nie zbieram lisci, niech materiał biologiczny sie tworzy. na pewno ma mnostwo dzdzownic, kopiac w rabatach czuje sie jak kiler

Marzy mi sie wieksze oczko
BKosimkArt 15:35, 27 kwi 2020

O i mi się marzy większe ale póki co eM nie chce się zgodzić bo są ważniejsze rzeczy do zrobienia.
Moze kiedyś. Na razie balia musi mi wystarczyć
Rybek nie planuję wiec może nie bedzie tak źle. Na razie woda się ustała i jest ok.
Katkak 21:46, 27 kwi 2020

Ewunia masz najpiękniejsze mobilne oczko, jakie kiedykolwiek widziałam.
Dorota123 22:05, 27 kwi 2020

Podczytuję o oczkach wodnych, też mam problem z glonami. U mnie co prawda jest tylko kałuża, wysypana cała żwirem. Jutro ją zaleję i sprawdzę ile wchodzi wody. W ubiegłym roku miałam tylko irysy wodne i nie mam żadnej fontanny, bo to za mała powierzchnia. Gdy dolałam "coś" na glony przestały przylatywać ptaki do wodopoju. Radziłam sobie w ten sposób, że co dzień wybierałam 3 polewaczki z kałuży i dolewałam nowej wody z własnej studni.
Pola 22:07, 27 kwi 2020

Anda napisał(a)

Tak, mam nadal to oczko. Jeszcze mu zdjęć nie robiłam, bo roślin jeszcze nie widać za bardzo po zimowaniu.
Przemyślenia są takie, że mały zbiornik szybko zielenieje. W tym roku rezygnuję z rybek w nim, bo glony, dzięki ich odchodom, rozwijają się mocniej. Cieszy jednak szum wody, bo mam małą fontannę. Rośliny również cieszą. Muszę uważać na pH i twardość wody. Moja z kranu ma pH 8 i jest bardzo twarda. Dlatego mam trochę torfu w zbiorniku. Dolewki staram się robić z deszczówki. Kupiłam miernik i sprawdzam co jakiś czas. Ogólnie to fajna zabawa Jak będę miała kiedyś możliwość, to zrobię oczko w ziemi. Większy pożytek dla zwierząt z takiego

No i znowu coś nowego wiem, myślałam o małym oczku, ale boję się czy będą wstanie utrzymać czystość wody.
Dzięki za wiedzę...
KasiaBawaria 06:38, 28 kwi 2020

Anda napisał(a)

Oczko ma tylko 80 litrów i jest bez filtrów. O równowagę biologiczną trudno, bo powierzchnia za mała. W tym roku nie będę mieć rybek, więc woda będzie mniej żyzna Roślin było aż nadto, więcej się już nie zmieściło

Ponad połowę dnia balia jest w cieniu. Jednak jeśli powietrze nawet w nocy ma temperaturę ok. 20 stopni, to woda nie ma jak się wychłodzić. Latem warunki są ekstremalne, a ta balia nie jest wkopana w ziemię.

Ah to faktycznie male. Rybki w takim zbiorniku faktycznie lepiej nie trzymac. U siebie myslalam o cos w typie kaluzy- na brzegu rosliny blotne i zeby bylo to okresowo zalewane.