Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

KasiaBawaria 08:53, 07 paź 2020

Anda napisał(a)
Muszę się z Wami podzielić moim odkryciem Nie pamiętam już kto, ale tu na forum podał ktoś linka do podcastu Kasi Bellingham i Jacka Naliwajka. Bardzo za to dziękuję Dla mnie to jak odkrycie wielkiego diamentu, bo oni mówią o wielu rzeczach tak, jak ja o nich myślę, jak myślę o opiece nad ogrodem i warzywnikiem I wiem, że nie jestem sama w tym myśleniu

Np. tutaj
https://naturalnie-o-ogrodach.simplecast.com/

i tutaj
https://www.facebook.com/803749476630224/videos/329601174960201/

To jest dokładnie to, co myślę o ogrodowaniu i uprawie warzyw. I nie jest tu ważne, że mam mały ogródeczek z malutkim warzywnikiem. To jest dokładnie to, za czym stoję jeśli chodzi o rośliny i ich pielęgnację, a raczej opieką nad ziemią. Bo ja nie jestem rolnIkiem, tylko ogrodnikiem, a to wielka różnica

Może ktoś znajdzie czas na posłuchanie i obejrzenie obu rozmów na temat No dig

Ewo, calkowicie sie z tym zgadzam. Bardzo fajny temat.
Sciolkuje od kilku lat, trawa i liscmi. Uwielbiam jak w tej materii organicznej pelno zyjatek jest. Chyba jestem jedyna w okolicy, ktora niczego nie wywozi (oprocz wielkich korzeni) do naszego Bauhof byliny, trawe, liscie -wszystko wykorzystuje w ogrodzie.
Kasia1980 09:43, 10 paź 2020

Pięknie u Ciebie.
gogo 00:57, 11 paź 2020

Ewo, fajna dyskusja o iglakach, lubię i mam, ale miniaturki.
Jestem w dobrej sytuacji, że mogłam pogodzić swoje preferencje: ogród - kolorowy busz, dużo bylin i drzewa liściaste, podwórko - gazony z iglakami
I zimą mam zróżnicowane widoki
Kokesz 11:07, 12 paź 2020

daszum napisał(a)

Moim zdaniem rabata wyłącznie bylinowa jest smutna przez pół roku i pomimo, że bardzo lubię kwiaty nie zdecydowałabym się na takie rozwiązanie w ogrodzie przydomowym.

U mnie po dodaniu do rabaty bylinowej kilku zimozielonych roślin od razu poprawiło jej odbiór.
No i nie wiem dlaczego eMy tak lubią tuje widzę to po moim eMku
Rench 11:16, 13 paź 2020

Melduję, że nasiona Lnicy fioletowej przygotowane
Anda 14:24, 27 paź 2020

Katte napisał(a)
Tak to dokładnie tak jak ja czuję
Zwłaszcza że ta metoda jest też zdrowsza dla kręgosłupa
Ja osobiście jestem zafascynowana
Rośliny kupuję w większości miododajne, uwielbiam gapić się na pszczoły i inne bzyki zapylające.

Dzięki Ewcia ja na pewno skorzystam,chętnie posłucham

Fajnie, że też masz takie nastawienie do ogrodu Słuchałaś już?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:28, 27 paź 2020

GorAna napisał(a)
Ewo, dziękuję za odpowiedź u Asi.
Nie chcę jej zaśmiecać wątku. Na Twój ogród i porady muszę poświęcić więcej czasu
Pozdrawiam

Aniu, nie ma za co Zapraszam. Do Ciebie muszę również muszę zajrzeć Pozdrawiam.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:32, 27 paź 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ewcia chodź do pomocy jak masz jeszcze czas
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10720-zielonego-atelier-poczatki?page=2#post_7

Sorry, ale sezon jeszcze trwa i mało mnie tutaj. Wpadnę jak będzie większy luz Zresztą, skoro Ty tam jesteś to właścicielka ma już wspaniałą pomoc
Anda 14:35, 27 paź 2020

Magleska napisał(a)
Ewa ja też ich słucham w każdej wolnej chwili i też przekonuje mnie ta metoda -ale ,nie pamiętam już w którym podkaście to było ,ale było .....chwastów wieloletnich niestety nie da się pozbyć tą metodą -Kasia też o tym mówiła ,że jesli ma się teren co jest przerośnięty perzem ,czy innym chwastem wieloletnim -to niestety trzeba go wyplewić ....pózniej już można zasypywać dobrociami ....

przerabiałam to w zeszłym sezonie jeśli pamiętasz -i ogólnie wyszło połowicznie dobrze-bo darń się przerobiła ,chwasty jakieś nieznaczące też ,a perz ....niestety wiosną musiałam wyciągać kilometrowe korzenie ręcznie ....teraz szykując rabatę ściągam darń ,podważam widłami ,żeby nie przekopywać i pozbywam się kłączy perzu ....na to ścięta trawa ,piasek dla rozluznienia ,ziemia ,kora .....kompost się tworzy

a jeśli chodzi o zimozielone -ja akurat lubię ,jak są wlecione w ogród

Perz, odwieczny wróg ogrodnika Trzeba siać grykę przed zrobieniem rabaty. Tak Danusia nasza zdusiła perz. W istniejących rabatach nie jest to już niestety możliwe.
U mnie perz dopiero zaczął się pojawiać po zrobieniu rabat. Teraz muszę być czujna i plewić to, co mogę.

Anda 14:38, 27 paź 2020

KasiaBawaria napisał(a)

Ewo, calkowicie sie z tym zgadzam. Bardzo fajny temat.
Sciolkuje od kilku lat, trawa i liscmi. Uwielbiam jak w tej materii organicznej pelno zyjatek jest. Chyba jestem jedyna w okolicy, ktora niczego nie wywozi (oprocz wielkich korzeni) do naszego Bauhof byliny, trawe, liscie -wszystko wykorzystuje w ogrodzie.

Również niczego nie wywożę Ale wiesz, mam mały ogródek, więc nie mam za bardzo czego

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies