Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Nowa12 18:03, 30 wrz 2020

A ja mam tuje tylko po to żeby się zasłonić a inne iglaki w niedużej ilości dla pokroju bo fajne z nich kulki i stożki i dla wiosennych przyrostów.
Nie patrzę kompletnie pod kątem zimy bo dla mnie ogród wtedy nie istnieje i nie korzystam z niego.
MartaCho 07:28, 01 paź 2020

Ewa, jeśli miałabyś chwilkę, to zerknij proszę do mnie- zakupiłam ostatnio dwa klony. Mam wątpliwość, czy dobrą odmianę mi sprzedano pod nazwą Red Sunset. Przy Twojej ogromnej wiedzy, może rozpoznasz, czy mogę ja mieć rację i są to różne drzewa (jednego Red już mam), czy jednak mam się nie przejmować i poczekać, jak się będzie zachowywał w przyszłym sezonie w gruncie
Margerytka40 20:12, 01 paź 2020

Ewunia trochę nadrobiłam, obejrzałam fotki jak zawsze piękne. Cieszę się, że ze zdrowiem już lepiej. Pozdrawiam cieplutko
Anda 18:32, 06 paź 2020

Oj, muszę się poprawić i częściej do siebie zaglądać, bo fajne rzeczy piszecie

Podoba mi się to w ogrodach i u ogrodników-zapaleńców, że każdy ma swoje doświadczenia, takie indywidualne, nie dające się czasem przenieść do innych ogrodów. Ogrody są indywidualistami podobnie jak ludzie, nie ma dwóch takich samych, nawet jeśli są w takim samym stylu
Niektórzy nie potrafią sobie wyobrazić ogrodu bez iglaków, niektórzy bez zimozielonych żywopłotów. Niektórzy nie potrafią za to z nadmiarem zimozielonych. To wszystko zależy od naszych preferencji, od wielkości ogrodu, położenia (miasto lub wieś) ale od stref klimatycznych również

Dziękuję Wam serdecznie za Wasze wypowiedzi Dla początkujących to dobra wskazówka na przyszłość, że dużo we własnym ogrodzie zależy od własnych preferencji, że wiele może się zmienić w zależności od rozwoju ogrodnika i ogrodu, i że nie wszystko być musi tak, jak mają inni
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:41, 06 paź 2020

Muszę się z Wami podzielić moim odkryciem Nie pamiętam już kto, ale tu na forum podał ktoś linka do podcastu Kasi Bellingham i Jacka Naliwajka. Bardzo za to dziękuję Dla mnie to jak odkrycie wielkiego diamentu, bo oni mówią o wielu rzeczach tak, jak ja o nich myślę, jak myślę o opiece nad ogrodem i warzywnikiem I wiem, że nie jestem sama w tym myśleniu

Np. tutaj
https://naturalnie-o-ogrodach.simplecast.com/

i tutaj
https://www.facebook.com/803749476630224/videos/329601174960201/

To jest dokładnie to, co myślę o ogrodowaniu i uprawie warzyw. I nie jest tu ważne, że mam mały ogródeczek z malutkim warzywnikiem. To jest dokładnie to, za czym stoję jeśli chodzi o rośliny i ich pielęgnację, a raczej opieką nad ziemią. Bo ja nie jestem rolnIkiem, tylko ogrodnikiem, a to wielka różnica

Może ktoś znajdzie czas na posłuchanie i obejrzenie obu rozmów na temat No dig

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Katte 18:52, 06 paź 2020

Tak to dokładnie tak jak ja czuję
Zwłaszcza że ta metoda jest też zdrowsza dla kręgosłupa
Ja osobiście jestem zafascynowana
Rośliny kupuję w większości miododajne, uwielbiam gapić się na pszczoły i inne bzyki zapylające.

Dzięki Ewcia ja na pewno skorzystam,chętnie posłucham
GorAna 20:42, 06 paź 2020

Ewo, dziękuję za odpowiedź u Asi.
Nie chcę jej zaśmiecać wątku. Na Twój ogród i porady muszę poświęcić więcej czasu
Pozdrawiam
sylwia_slomc... 20:47, 06 paź 2020

Ewcia chodź do pomocy jak masz jeszcze czas
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10720-zielonego-atelier-poczatki?page=2#post_7
sylwia_slomc... 20:49, 06 paź 2020

To chyba ja i Iwonka linkowałyśmy, ale może jeszcze ktoś też
Magleska 21:10, 06 paź 2020

Ewa ja też ich słucham w każdej wolnej chwili i też przekonuje mnie ta metoda -ale ,nie pamiętam już w którym podkaście to było ,ale było .....chwastów wieloletnich niestety nie da się pozbyć tą metodą -Kasia też o tym mówiła ,że jesli ma się teren co jest przerośnięty perzem ,czy innym chwastem wieloletnim -to niestety trzeba go wyplewić ....pózniej już można zasypywać dobrociami ....

przerabiałam to w zeszłym sezonie jeśli pamiętasz -i ogólnie wyszło połowicznie dobrze-bo darń się przerobiła ,chwasty jakieś nieznaczące też ,a perz ....niestety wiosną musiałam wyciągać kilometrowe korzenie ręcznie ....teraz szykując rabatę ściągam darń ,podważam widłami ,żeby nie przekopywać i pozbywam się kłączy perzu ....na to ścięta trawa ,piasek dla rozluznienia ,ziemia ,kora .....kompost się tworzy

a jeśli chodzi o zimozielone -ja akurat lubię ,jak są wlecione w ogród