Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Basilikum 20:49, 27 paź 2020

oczywiscie Bad Birnbach
KasiaBawaria 08:56, 28 paź 2020

Anda napisał(a)

To po prostu kwesta gustu Mnie nawet zasuszone zimą byliny nastrajają optymistycznie, a zimozielone denerwują - obiecują lato, którego nie ma

Ciekawe podejscie do tematu
Gosialuk 18:21, 28 paź 2020

Ewa przychodzę pochwalić się, że kolejne róże zamówiłam. Tym razem Hansetadt Rostock Lemon Rokoko i Theodor Fontane Rose. Mam nadzieję, że będą do siebie pasować.
gogo 22:05, 01 lis 2020

Anda napisał(a)

Grażynko, masz świetny ogród i wszystko bardzo do siebie pasuje, a klimat ogrodowy stworzyłaś jak nad morzem Śródziemnym

Ewo, przeczytać takie pochwały od Ciebie to dla mnie coś przemiłego, dziękuję
Tamaryszek 23:19, 02 lis 2020

Dobry wieczór! Napisałaś:"dużo we własnym ogrodzie zależy od własnych preferencji, że wiele może się zmienić w zależności od rozwoju ogrodnika i ogrodu, i że nie wszystko być musi tak, jak mają inni" - niby oczywiste, a sama nie tak szybko do tego doszłam. Nie ma jednej właściwej drogi do pięknego ogrodu - taka świadomość dla młodego ogrodnika może być wyzwalająca.
I ja słucham podcastów Kasi Bellingham, bardzo są ciekawe. Koncepcja "no dig" na pewno warta jest rozpropagowania. Ja również nie wywożę ze swojego ogrodu żadnej materii organicznej, to to byłoby marnotrawstwo, wszystko wykorzystuję. Kiedyś paliłam część gałęzi, ale odkąd mam rozdrabniarkę, nie ma takiej potrzeby.
KasiaBawaria 06:30, 03 lis 2020

Ewo, jaka roze tak okololo 2 metrowa bys mi polecila?Nie czerwona i nie mocno rozowa- ma byc miala, kremowa lub lososiowa i zdrowa.Powtarzajaca kwitnienie
Pszczelarnia 09:51, 03 lis 2020

Ciekawa dyskusja, ogrody jak ludzie mają różne charaktery.

U mnie zimozielone (są to cisy wszelkiej maści i szpaler świerków od drogi) tylko jako mocne bryły i struktury. Nawet różaneczniki mam "w bryle". Tak je lubię. Słusznie zwracasz uwagę na pielęgnację tych naszych zimozielonych, nie są bezobsługowe (cięcie, nawożenie, leczenie i podlewanie).

Ewo, zrobiłaś kiedyś listę roślin co cienia, masz taką listę może dla roślin na patelnie (chodzi o byliny i trawy, oczywiście).

adewzuol 10:32, 03 lis 2020

Ja też zasłuchałam się w podcasty Katarzyny Bellingham i Jacka Naliwajka
tulucy 12:02, 03 lis 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Ewo, jaka roze tak okololo 2 metrowa bys mi polecila?Nie czerwona i nie mocno rozowa- ma byc miala, kremowa lub lososiowa i zdrowa.Powtarzajaca kwitnienie

Ja nie Ewa, ale u mnie the best of the best takiej wielkości i kremowa jest Klasztorna - Uetersener Klosterrose, piękne kwiaty, i zdrowa, i powtarza
Pszczelarnia 12:20, 03 lis 2020

tulucy napisał(a)

Ja nie Ewa, ale u mnie the best of the best takiej wielkości i kremowa jest Klasztorna - Uetersener Klosterrose, piękne kwiaty, i zdrowa, i powtarza

Ja Ewa, u mnie ma więcej niż 2 metry, jest pnącą. Ale ma bardzo grube pędy i ciężko się ją prowadzi wokół obelisku, lepiej chyba jakoś rozpinać na kracie?

Jak rośnie u Ciebie, Lusia?