Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

sarenka 10:59, 07 maj 2021

Anda napisał(a)
U mnie narcyzy najlepiej rosna w miejscach niezbyt suchych i zyznych. Kompostem ulepszam wszystkie moje rabaty, ale na tych najbardziej slonecznych jest dosc sucho. Przesadzania narcyzow nie uprawiam Moze rzeczywiscie tego nie lubia. Kurcze, musze sie wybrac na jakies szkolenie albo kupic jakas porzadna ksiazke o narcyzach. W sumie malo o nich wiem.

Tzn kompost dajesz zamiast kory na rabaty?
sarenka 10:59, 07 maj 2021

Anda napisał(a)

Jak najbardziej. Podsyp wszystkie nawozem lub kompostem.

Dziękuję Ci bardzo
Wiaan 11:04, 07 maj 2021

Anda napisał(a)

Koniecznie, sadz duzo cebulowych. Tylko zwroc uwage na to, aby ich nie sadzic kompletnie na brzegu rabaty. Sadz je gdzies na srodku, zeby po kwitnieniu inne byliny mogly zakryc ich zolkniejace liscie. Tych lisci nie na lezy obcinac, tzn. obcinac mozna dopiero, jak calkiem zzolkna.

Ewa tak właśnie zrobię, teraz jak jest pusto wiosną wiem gdzie będę sadzić i wynotowałam w zeszycie ogrodowym gdzie co i jak Bardzo cenne porady
Gosiek33 11:07, 07 maj 2021

Anda napisał(a)

Gosiu, dziekuje Ten puchatek to fenkul brazowy

W szkolce mamy Angelice gigas. Lubie takie rosliny. Zastanawialam sie nawet, czy jej nie wziac, ale niestety, rabaty sa juz przepelnione.

Fenkuł, tyle, że zwykły zielony siał mi się jak głupi, wywaliłam i jego i jego siewki. Rozumiem, że brazowy jest bardziej ozdobny? Też się tak sieje?
Za to Angelice gigas znakomicie na rabatach wygląda
SlonecznyOgrod 11:21, 07 maj 2021

Anda napisał(a)
Białe Purissima już przekwitają, ale zastępują je rozkwitające Negrity

Łuuuuuch ale lubię takie kolory! Właśnie takie jak na zdjęciach.
Piękne te tulipany Negrita - muszę zapamiętać

Pięknie masz Ewo w całym ogrodzie, cudowna wiosna

Anda 11:21, 07 maj 2021

Gosiek33 napisał(a)

Fenkuł, tyle, że zwykły zielony siał mi się jak głupi, wywaliłam i jego i jego siewki. Rozumiem, że brazowy jest bardziej ozdobny? Też się tak sieje?
Za to Angelice gigas znakomicie na rabatach wygląda

Myślisz, że mogłabym ją gdzieś upchnąć?

No właśnie ten brązowy podobno się sieje, a u mnie nic. Na razie nie znalazłam ani sieweczki. Może sieje się mniej niż ten zielony… Jedynie jeżówki sie wysialy jak co roku i dzikie ziola, znaczy chwasty
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:23, 07 maj 2021

sarenka napisał(a)

Tzn kompost dajesz zamiast kory na rabaty?

Nygdy nie daję kory na rabaty. Jedynie kompost i tam, gdzie dojdę, gdzie jest skrawek miejsca to mulczuję skoszoną trawą. U mnie byliny rosną tak gęsto, że ziemi nigdzie nie widać i chwasty też latem już nie rosną.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:24, 07 maj 2021

Wiaan napisał(a)

Ewa tak właśnie zrobię, teraz jak jest pusto wiosną wiem gdzie będę sadzić i wynotowałam w zeszycie ogrodowym gdzie co i jak Bardzo cenne porady

Przyjemnego sadzenia zatem życzę
Anda 11:26, 07 maj 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)

Łuuuuuch ale lubię takie kolory! Właśnie takie jak na zdjęciach.
Piękne te tulipany Negrita - muszę zapamiętać

Pięknie masz Ewo w całym ogrodzie, cudowna wiosna

Dzięki Dario Negrita fajna jest na tej rabacie. Na rabacie naprzeciwko wyginęła, pewnie miała za mało pokarmu. Tam jest gorsza ziemia.
Gdzie ta wiosna? U mnie 5 stopni i leje.
Gosiek33 12:36, 07 maj 2021

Anda napisał(a)

Myślisz, że mogłabym ją gdzieś upchnąć?

No właśnie ten brązowy podobno się sieje, a u mnie nic. Na razie nie znalazłam ani sieweczki. Może sieje się mniej niż ten zielony… Jedynie jeżówki sie wysialy jak co roku i dzikie ziola, znaczy chwasty

z pewnością upchniesz, pionowy ciemny akcent