Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 13:51, 09 maj 2021

nicol21 napisał(a)
O jak fajnie, że się trochę cofnęłam i podejrzałam co tam u Ciebie w ogrodzie. Pięknie i kolorowo! ŚŚ obelik robi wrażenie! Ona też się ładnie na jesien wybarwia?

Wybarwia się na żółto i tak dość szybko traci te liście, tak więc aż takiego spektaklu nie robi
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:52, 09 maj 2021

Waclaw napisał(a)

Piwonie to piękne kwiaty. W sezonie jeżdżę do wrocławskiego botanika. Mają tam cudne szpalery. Podobnie z irysami. Co roku zapisuję nazwy. Niestety w handlu ich nie ma a w ogrodzie nie prowadzą sprzedaży nadwyżek.

To wielka szkoda. Niestety nie zawsze można dostać to co by się chciało
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:55, 09 maj 2021

Roocika napisał(a)
Ewa, mam pytanie, jak wyszedł Twój eksperyment z włókniną?
U nas w dolnym ogrodzie nie wyszedł albo wyszedł inaczej, bo piękna trawka rośnie

To był karton położony na trawniku i przysypany grubo kompostem. Wiosną wysiałam na to gorczycę. Trawa w niektórych miejscach przechodzi, ale mam nadzieję, że gorczyca ją zadusi. Na 1/3 tego kawałka bliżej płotu sąsiadów gorczyca rośnie słabo. Myślę, że to wina krzewów sąsiada, które bardzo głęboko sięgają do mojego ogrodu. Muszę zacząć ją tam podlewać.
Roocika 14:23, 09 maj 2021

Anda napisał(a)

To był karton położony na trawniku i przysypany grubo kompostem. Wiosną wysiałam na to gorczycę. Trawa w niektórych miejscach przechodzi, ale mam nadzieję, że gorczyca ją zadusi. Na 1/3 tego kawałka bliżej płotu sąsiadów gorczyca rośnie słabo. Myślę, że to wina krzewów sąsiada, które bardzo głęboko sięgają do mojego ogrodu. Muszę zacząć ją tam podlewać.

A a ja myślałam, że miałaś taka białą włókninę, coś chyba pomieszałam
gogo 23:58, 09 maj 2021

Anda napisał(a)

Dziekuje Grazynko
A to dziwne z narcyzami... Moze maja za sucho?

U mnie przed domem roze maja paczki, tam jest klimat śródziemnomorski A w ogrodzie dopiero listki puszczaja

Ewo, myślałam, że cebulowe nie lubią mokro, bo wtedy gniją.
Od ubiegłego roku mam kropelkowe, zima i wiosna mokre, miały warunki i się nie popisały.
Może mam jakieś kiepskie odmiany.
Jesienią dosadzę obok tulipanów, może ich towarzystwo wpłynie na nie pozytywnie i zaszaleją
AlinaP 22:26, 10 maj 2021

Anda napisał(a)

Rabata zgody i kompromisu Swietna nazwa. Skad sie wziela?

Na ogół nie nazywam rabat. To był wyjątek. Prawie każde moje podkradanie trawnika na rzecz poszerzonych rabat spotykało się ze sprzeciwem. Oczywiście zostawały w takiej wersji jak założyłam. Wyobraź sobie taką sytuację: mam odmierzony i zaznaczony patykami pas trawy na brzegu. To nic, że trzeba go odnowić, ma być trawa. Wołam swoje dorosłe dziecko i pytam: jak myślisz, sosna będzie tam dobrze wyglądać? Doradź mi. Stoimy przyszłej rabacie, patrzymy w stronę górki.
Chwilą zastanowienia. Tak, może trochę w lewo? Cofamy się. Uważaj na te patyki! To oznaczenia, gdzie ma być posiana trawa.
Mamusiu, a nie możesz tej trawy nie siać? Będziesz miała więcej możliwości. Myślę w duchu:" hura!"
O tym genialnym pomyśle mówimy na forum rodzinnym. "Tak, tylko trzeba posadzić coś, co będzie cały czas kwitło." To głos drugiej połowy. Róże? Facet-cały czas? Niemożliwe.
Wertuję internet, szukam, zdzieramy wspólnie darń, uzdatniamy glebę. Wreszcie wymyślamy nasadzenia. Raczej rozsadzamy to co już mamy a rośnie w zagęszczeniu.
Nie może być innej nazwy Sosna jeszcze w doniczce Ale tylko jedna.
Pozdrawiam
Agatorek 21:51, 11 maj 2021

Anda napisał(a)
Sś Obelisk

Ale piękność
sylwia_slomc... 23:17, 11 maj 2021

Już w drugim wątku trafiam na te Negrity i coraz bardziej się do nich przekonuję Macham, ze byłam bo ostatnio po cichu łażę tu i tam
mirkaka 20:26, 12 maj 2021

Zajrzyj do mnie, może rozpoznasz moją magnolie, kupowaną dwa lata temu jako Galaxy, a nią nie jest
Helen 20:41, 12 maj 2021

Ewa, jak zakwasić ziemię pod magnolią? Chodzi mi o naturalny sposób, delikatny i długofalowy.

Edit: jeszcze nie zbadałam pH, ale chciałabym, żeby magnolia ruszyła ze wzrostem i tak się zastanawiam co będzie na nią dobrze działało.