Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Kasia_CS 08:07, 13 maj 2021

Ewo, ja też z pytankiem - czy kojarzysz może czy w miejscu, gdzie rosła mi róża zaatakowana przez rdzę mogę posadzić magnolię? Rozważam co prawda jeszcze opcję, że magnolię zwyczajnie w większej donicy zadołuję, bo dziewczyny mnie przestrzegają, że może zbyt zaszalałam z odmianą na mój garaż..
Anda 08:43, 13 maj 2021

Helen napisał(a)
Ewa, jak zakwasić ziemię pod magnolią? Chodzi mi o naturalny sposób, delikatny i długofalowy.

Edit: jeszcze nie zbadałam pH, ale chciałabym, żeby magnolia ruszyła ze wzrostem i tak się zastanawiam co będzie na nią dobrze działało.

Helen, zacznij robić bokashi. Serio. To bardzo kwaśny niby kompost, bo to jest jakby bardziej kiszonka. Przy okazji mogę Ci opowiedzieć jak ją robię
Oprócz tego mogłabyś pozbierać powierzchniowo ziemię spod jakichś iglaków razem z igłami. Dodać do tego fusy po kawie, liście dębowe. Kora nieprzekompostowana też zakwasza. Tylko wtedy musiałabyś przed położeniem jej rozsypać wiórki rogowe, bo mikroorganizmy rozkładające korę zużyją azot z gleby, a wiórki ten ubytek uzupełnią.

Jednak najpierw koniecznie sprawdź pH
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Wiaan 08:46, 13 maj 2021

Ewa czy fusy po kawie można tak po prostu rozkładać przy kwaśnolubnych? czy do dołka z ziemią podczas sadzenia też można dodać?
Anda 08:53, 13 maj 2021

Kasia_CS napisał(a)
Ewo, ja też z pytankiem - czy kojarzysz może czy w miejscu, gdzie rosła mi róża zaatakowana przez rdzę mogę posadzić magnolię? Rozważam co prawda jeszcze opcję, że magnolię zwyczajnie w większej donicy zadołuję, bo dziewczyny mnie przestrzegają, że może zbyt zaszalałam z odmianą na mój garaż..

Tak, możesz. Zarodniki rdzy przenoszą się w powietrzu, nie zimują w glebie.
Magnolie mają płytki system korzeniowy, ale po paru latach mogą iść nawet i metr w dół. Jeśli zadbasz o to, aby magnolia miała dobrze odżywioną glebę to raczej nie będą schodzić aż tak nisko. Będą się rozprzestrzeniać powierzchniowo. Wg mnie w donicy by na dłuższą metę wegetowała.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:58, 13 maj 2021

Wiaan napisał(a)
Ewa czy fusy po kawie można tak po prostu rozkładać przy kwaśnolubnych? czy do dołka z ziemią podczas sadzenia też można dodać?

Najlepiej fusy będą rozkładane przez mikroorganizmy w wierzchniej warstwie gleby, czyli wierzchnich 10 cm. Posyp fusy i lekko przysyp ziemią lub korą, żeby nie wyschły
Wiaan 10:40, 13 maj 2021

To super, dużo kawy u nas się pije Wiesz, że moje róże wszystkie mają listki, czyli ukorzeniają się, ale się cieszę. Kupiłam korę kompostowaną, nigdy wcześniej jej nie miałam, ale super produkt. Gdybym miała dać ją w całym ogrodzie to byłby majątek, na szczęście tylko różanka ją dostanie W sobotę są u mnie targi ogrodnicze i tam zawsze przyjeżdżają z bylinami więc mam nadzieję się obkupić.
Kiedyś nawet nie wiedziałam co to byliny
asiak 10:42, 13 maj 2021

Ewuś ja znowu z pytaniem do Ciebie
Zajrzysz do mnie?
sarenka 10:54, 13 maj 2021

Ewa,może Ty byś mi coś doradziła u mnie w wątku? Niezmiennie temat drzew
asiak 11:26, 13 maj 2021

Ewa jak na etacie doradztwa ogrodniczego
Ewuniu, ale to nie nasza wina, że Ty wszystko wiesz i super doradzasz i, że jesteś taka kochana
Anda 12:23, 13 maj 2021

Wiaan napisał(a)
To super, dużo kawy u nas się pije Wiesz, że moje róże wszystkie mają listki, czyli ukorzeniają się, ale się cieszę. Kupiłam korę kompostowaną, nigdy wcześniej jej nie miałam, ale super produkt. Gdybym miała dać ją w całym ogrodzie to byłby majątek, na szczęście tylko różanka ją dostanie W sobotę są u mnie targi ogrodnicze i tam zawsze przyjeżdżają z bylinami więc mam nadzieję się obkupić.
Kiedyś nawet nie wiedziałam co to byliny

Róże też lubią fusy od kawy, herbaty. Do tego skórki banana pokrojone na kawałeczki Dżdżownice też lubią fusy
Kora przekompostowana jest świetna do wszystkiego, ale wiadomo, to kosztuje niestety.
Targów zazdroszczę. U mnie na razie wszystko dalej odwołane.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies