Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

antracyt 10:47, 28 lis 2021

Anda napisał(a)

Tą rabata będzie co jakiś czas powiększana, więc na początek posadzę tam jednoroczne i bób Poza tym Sedum, które można świetnie przesadzić. Po jej ostatecznym powiększeniu będzie miejsce na róże, ale to dopiero za jakiś czas.

Chcę tam wypróbować wiosną Echium amoenum, Echium russicum , Seseli gummiferum, Cnidium silaifolium, Panicum capillare, Moluccella laevis, Digitalis parviflora i może jeszcze coś… Nie wiem tylko, gdzie ja to wszystko wysieję

Ciekawa jestem uprawy bylin i krzewów z głębokim korzeniem na takiej rabacie. Róże za jakiś czas tzn za kilka lat czy miesięcy?
Anda 18:11, 28 lis 2021

daszum napisał(a)
Dzięki Ewa, zrobię jak radzisz

Powodzenia
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:13, 28 lis 2021

eda napisał(a)
Hej Ewcia dawno mnie nie było i czytam pełne doradztwo u ciebie super biegam na szybko dobrze że w końcu mogłam się zalogować już mi brakowało ogrodowiska macham

Edziu, wieki Cie tu nie było Fajnie, że wpadłaś. Ja też rzadziej wpadam, ale jednak jeszcze tu jestem. Fajnie tak sobie porozmawiać z pokrewnymi duszami
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 18:15, 28 lis 2021

nicol21 napisał(a)
ooo rabata no dig! brawo! sporo o tym czytałam i oglądałam i wygląda to fajnie.
Póki co ściągnełam kwestie rozkładania tektury. Miałam rozłożoną i przysypaną kompostem na kawałku działki i tam chwasty były dużo mniejsze niż na ziemi nawiezionej, która nie została przykryta kartonem. Obczaiłam sklep meblowy w pobliżu jako źródło kartonów. Tylko póki co raz tam byłam. Może w tym tygodniu dam radę?!

Lista roślin imponująca.Będzie co obserwować a potem odgapiać

Ja teraz już tylko no dig będę powiększać rabaty, mimo, że to o wiele dłużej trwa. Trzeba mieć czas na to.
Kupiłam sobie zeszłej jesieni całą balę kartonu falistego. Starczy mi na trochę

Mam nadzieję, że wszystkie mi wzejdą. Ciekawa jestem, którym się u mnie spodoba.
Anda 18:19, 28 lis 2021

Mgduska napisał(a)

Żmijowce rosną u mnie dziko przed płotem, mąż przy koszeniu je zostawia, bardzo je lubi Seseli nie znam - w tłumaczeniu pojawiła się księżycowa marchewka - piękna nazwa, dla której warto mieć taką roślinkę! Proso jest u nas nie do zdobycia, będziemy tu sobie ściągać.
Ciekawy zestaw, ta naparstnica jest obłędna, ciekawe, cze będzie Ci się wysiewać - wszystko będziesz mieć z nasion, czy macie takie wyfikane rośliny w sprzedaży?

Fajne są te żmijowce. Jest ich kilka rodzajów. Mam nadzieję, że się u mnie zadomowią. Miałam już Echium plantagineum, nawet się wysiał, ale potrzebuje trochę więcej miejsca obok siebie, inaczej ginie.

Wszystko będę wysiewać. Wyfikanych bylin i jednorocznych mamy bardzo mało. W pobliżu nie ma niestety producentów takich roślin.
Anda 18:20, 28 lis 2021

Pszczelarnia napisał(a)
Te dzwony irlandzkie siałam kilka razy i nigdy mi nie wschodziły, nie wiem, co źle robiłam.

W "instrukcji obsługi" nasion jest napisane

März bis April im Gewächshaus, oder in derselben Zeit direkt ins Freiland säen. Die Samen vor der Aussaat 1-2 Tage in Wasser quellen lassen, ggf. leicht anritzen. Samendick mit Erde bedecken. Tiefere Temperaturen (um 10°C) begünstigen die Keimung. Nach der Keimung wieder wärmer stellen. Keimdauer: 2-4 Wochen.

Postaram się zastosować, zobaczymy, czy mi się uda.
Anda 18:21, 28 lis 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

O widzisz o krwawnikach zapomniałam, a sama też sadziłam, a kołotocznika nie znałam, przypomina mi ciut omiegi z kwiatka

Musiałam sprawdzić co to omieg
Anda 18:22, 28 lis 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Raj dla owadów tworzysz

Staram się. Tutaj tak mało kwitnących dookoła, że te, które zwabię, niech się dobrze najedzą i już zostaną
Anda 18:32, 28 lis 2021

Magara napisał(a)

Ewcia, a podpowiesz w tej sytuacji co z tą Zefiryną wiosną zrobić???
Kupiłam w czerwcu taką malutką, posadziłam, kwitła nawet, puściła pędy ok. 50-70 cm. Bardzo bym chciała jej nie zmarnować. Trzy lata czekałam aż taras zrobimy, tyle samo czasu myślałam o róży w tym miejscu, notatek z forum mam kilka kartek z różanymi propozycjami, ale ostatecznie zdecydowałam się na Zefirynę bo to był pierwszy pomysł
Usiłuję się netowo dokształcać w temacie róż, ale tych wiadomości jest tyle, a do tego tyle sprzecznych, że wymiękam
Inaczej ciąć ramblery, inaczej climbery - no cała głupia jestem

Nie tnij jej teraz. W ogóle nie tnij długich pędów. Prowadź je poziomo. Na tych pędach wytworzy wtedy dużo krótkopędów, które zakwitną. Te pędy, które już kwitły na czubku, przytnij wiosną, ale tylko troszkę. Masz fotkę jakąś?
Daj jej w zimie (luty) zleżałego obornika końskiego. Teraz możesz zrobić kopczyk z dobrej ziemi. Latem podlewaj gnojówką z pokrzywy, tak ze 2-3 razy.
Anda 18:34, 28 lis 2021

greg66 napisał(a)
U mnie wczoraj przyszłe zima, chwilą przerwy w pracy. Robisz nowa rabatę fajnie może podpatrzę jakieś roślinki do mnie. Też będę z jednej przenosił trawy i myślę co do rdestu i drakwi dosadzić. Pozdrawiam zimowo Ewo

Dosadź orlayę albo jakieś inne baldaszkowate
U mnie zimno, ale śniegu jeszcze nie ma, całe szczęście.
Pozdrawiam również
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies