Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

nicol21 20:44, 27 lis 2021

ooo rabata no dig! brawo! sporo o tym czytałam i oglądałam i wygląda to fajnie.
Póki co ściągnełam kwestie rozkładania tektury. Miałam rozłożoną i przysypaną kompostem na kawałku działki i tam chwasty były dużo mniejsze niż na ziemi nawiezionej, która nie została przykryta kartonem. Obczaiłam sklep meblowy w pobliżu jako źródło kartonów. Tylko póki co raz tam byłam. Może w tym tygodniu dam radę?!

Lista roślin imponująca.Będzie co obserwować a potem odgapiać
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Mgduska 22:23, 27 lis 2021

Anda napisał(a)

Tą rabata będzie co jakiś czas powiększana, więc na początek posadzę tam jednoroczne i bób Poza tym Sedum, które można świetnie przesadzić. Po jej ostatecznym powiększeniu będzie miejsce na róże, ale to dopiero za jakiś czas.

Chcę tam wypróbować wiosną Echium amoenum, Echium russicum , Seseli gummiferum, Cnidium silaifolium, Panicum capillare, Moluccella laevis, Digitalis parviflora i może jeszcze coś… Nie wiem tylko, gdzie ja to wszystko wysieję

Żmijowce rosną u mnie dziko przed płotem, mąż przy koszeniu je zostawia, bardzo je lubi Seseli nie znam - w tłumaczeniu pojawiła się księżycowa marchewka - piękna nazwa, dla której warto mieć taką roślinkę! Proso jest u nas nie do zdobycia, będziemy tu sobie ściągać.
Ciekawy zestaw, ta naparstnica jest obłędna, ciekawe, cze będzie Ci się wysiewać - wszystko będziesz mieć z nasion, czy macie takie wyfikane rośliny w sprzedaży?
Pszczelarnia 22:43, 27 lis 2021

Te dzwony irlandzkie siałam kilka razy i nigdy mi nie wschodziły, nie wiem, co źle robiłam.
sylwia_slomc... 22:56, 27 lis 2021

Anda napisał(a)

Sylwia już napisała Jeszcze dodam Achillea hybrydy i filipendulina oraz Buphthalmum salicifolium.

O widzisz o krwawnikach zapomniałam, a sama też sadziłam, a kołotocznika nie znałam, przypomina mi ciut omiegi z kwiatka
sylwia_slomc... 22:59, 27 lis 2021

Anda napisał(a)

Tą rabata będzie co jakiś czas powiększana, więc na początek posadzę tam jednoroczne i bób Poza tym Sedum, które można świetnie przesadzić. Po jej ostatecznym powiększeniu będzie miejsce na róże, ale to dopiero za jakiś czas.

Chcę tam wypróbować wiosną Echium amoenum, Echium russicum , Seseli gummiferum, Cnidium silaifolium, Panicum capillare, Moluccella laevis, Digitalis parviflora i może jeszcze coś… Nie wiem tylko, gdzie ja to wszystko wysieję

Raj dla owadów tworzysz
Magara 00:48, 28 lis 2021

Anda napisał(a)

Nie mam ale lubię

Ewcia, a podpowiesz w tej sytuacji co z tą Zefiryną wiosną zrobić???
Kupiłam w czerwcu taką malutką, posadziłam, kwitła nawet, puściła pędy ok. 50-70 cm. Bardzo bym chciała jej nie zmarnować. Trzy lata czekałam aż taras zrobimy, tyle samo czasu myślałam o róży w tym miejscu, notatek z forum mam kilka kartek z różanymi propozycjami, ale ostatecznie zdecydowałam się na Zefirynę bo to był pierwszy pomysł
Usiłuję się netowo dokształcać w temacie róż, ale tych wiadomości jest tyle, a do tego tyle sprzecznych, że wymiękam
Inaczej ciąć ramblery, inaczej climbery - no cała głupia jestem
tulucy 07:05, 28 lis 2021

Magara napisał(a)
Ewcia, czy Ty masz Zephirine Drouhin? Tak coś mi się kojarzy
ja mam, jakby co
greg66 08:17, 28 lis 2021

U mnie wczoraj przyszłe zima, chwilą przerwy w pracy. Robisz nowa rabatę fajnie może podpatrzę jakieś roślinki do mnie. Też będę z jednej przenosił trawy i myślę co do rdestu i drakwi dosadzić. Pozdrawiam zimowo Ewo
Alija 10:32, 28 lis 2021

Ewo, Twoja nowa rabata zapowiada się bardzo interesująco. Wygooglowałam wszystkie roślinki, o których piszesz, bardzo mi się podobają. Szczerze mówiąc żmijowca znałam tylko rosnącego na dziko, a i tak mi się podobał. Te o których piszesz są przepiękne. Bardzo spodobała mi się marchewka, u mnie nad stawem pojawia się dzika marchew i myślałam żeby znaleźć jej ogrodowy odpowiednik. Wiem teraz czego szukać.
Pozdrawiam jesiennie, bo nie było jeszcze pierwszego śniegu.
antracyt 10:44, 28 lis 2021

Pszczelarnia napisał(a)
Te dzwony irlandzkie siałam kilka razy i nigdy mi nie wschodziły, nie wiem, co źle robiłam.

U mnie raz wprowadzone do ogrodu wysiewały się regularnie, niestety z roku na rok coraz bardziej zminiaturyzowane.