Miejsce okulizacji jest pod ziemia? Nie widzę wyraźnie, wydaje mi się, że jest tam jakaś bulwka…
Nic tam nie tnij. Niech rośnie. Długie pędy przywiązuj i prowadź poziomo po kratce.
Wiórki rogowe lepiej dawać w górnej części dołka, nie na sam dół. Wierzchnia warstwa - ok. 20 cm gleby, jest najbardziej bogata w życie organiczne. Na wiosnę jednak sypnij trochę tych wiórków po wierzchu. Róża weźmie tyle nawozu ile będzie trzeba, a mikroorganizmy nie działają expresowo
Karton i ok. 20 cm czegoś na wierzch (ziemia, kompost lub obornik) i trawnik prawie że zniknie. Jakieś pojedyńcze kępki mogą się pojawić, ale znikną, jak pojawią się byliny.
Ja też mam niestety złe doświadczenia z sianiem dzwonów irlandzkich. Kilka razy próbowałam i ani jednej sadzonki. Skoro jednak coniektórym się udają to pewnie jeszcze spróbuję bo bardzo mi się podobają.
Ewa, ostatnio KasiaB. pisała dokładnie o zakładaniu rabaty no dig, nawet na chwasty wieloletnie (jak u mnie). Nawet myślałam czy by skarpy nie robić tak ale skąd ja wezmę tyle dobra. Nikt nie chce sprzedać a do kompostowni za daleko
U Ciebie zawsze jakieś ciekawe roślinki na tapecie