Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Magara 00:03, 30 lis 2021

Anda napisał(a)

Byczy też jest ok Rozłóż go po powierzchni i lekko przegrab z kompostem. Rozłoży się na pewno dość szybko. Jeszcze dodałabym do tego wiórków rogowych.

Śniegu nie zazdroszczę

Wiórki rogowe już dostała na starcie w dołek, miałam to w notatkach

Tak moja Zefiryna wyglądała po posadzeniu:

A tak wygląda dzisiaj, pergola specjalnie dla niej przemyślana:

Zdjęcia jutro usunę.

Helen 05:29, 30 lis 2021

Dagmara, ależ masz perfekcyjnie wygrabione, jak w japońskim ogrodzie.
Dorii 10:57, 30 lis 2021

Też o tym pomyślałam
Anda 11:23, 30 lis 2021

Magara napisał(a)

Wiórki rogowe już dostała na starcie w dołek, miałam to w notatkach

Tak moja Zefiryna wyglądała po posadzeniu:

A tak wygląda dzisiaj, pergola specjalnie dla niej przemyślana:

Zdjęcia jutro usunę.

Nie usuwaj, przynajmniej wiadomo, o czym piszemy

Miejsce okulizacji jest pod ziemia? Nie widzę wyraźnie, wydaje mi się, że jest tam jakaś bulwka…
Nic tam nie tnij. Niech rośnie. Długie pędy przywiązuj i prowadź poziomo po kratce.
Wiórki rogowe lepiej dawać w górnej części dołka, nie na sam dół. Wierzchnia warstwa - ok. 20 cm gleby, jest najbardziej bogata w życie organiczne. Na wiosnę jednak sypnij trochę tych wiórków po wierzchu. Róża weźmie tyle nawozu ile będzie trzeba, a mikroorganizmy nie działają expresowo

To kiedy zakładasz wątek?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:24, 30 lis 2021

AlinaP napisał(a)
Hej, to jednoroczne proso raz wprowadzone do ogrodu będzie zawsze
Jest fenomenalne. Idealny dodatek florystyczny Dzwony irlandzkie mi się nie udawały. Zrezygnowałam. Ale są śliczne.
Pozdrawiam

To super wiadomość
Ciekawa jestem, co z tych dzwonów wyjdzie…
Pozdrawiam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:27, 30 lis 2021

jolanka napisał(a)
Nadrobiłam Ewuniu trochę ale muszę bardziej na spokojnie
Zmotywowałaś mnie do okartonowania miejsc, gdzie chcę wiosną powiększać rabaty wzdłuż trawnika. Mam nadzieję, że rozłoży się na tyle, że nie będzie trzeba zdzierać darni.
Współczuję wszystkim, którzy muszą borykać się ze skutkami powodzi. Pięknie piszesz o wzajemnej pomocy, wsparciu, oby było tak wszędzie.

Karton i ok. 20 cm czegoś na wierzch (ziemia, kompost lub obornik) i trawnik prawie że zniknie. Jakieś pojedyńcze kępki mogą się pojawić, ale znikną, jak pojawią się byliny.

Pozdrawiam Jolu
Dorii 11:33, 30 lis 2021

Ja też mam niestety złe doświadczenia z sianiem dzwonów irlandzkich. Kilka razy próbowałam i ani jednej sadzonki. Skoro jednak coniektórym się udają to pewnie jeszcze spróbuję bo bardzo mi się podobają.
Roocika 11:52, 30 lis 2021

Ewa, ostatnio KasiaB. pisała dokładnie o zakładaniu rabaty no dig, nawet na chwasty wieloletnie (jak u mnie). Nawet myślałam czy by skarpy nie robić tak ale skąd ja wezmę tyle dobra. Nikt nie chce sprzedać a do kompostowni za daleko

U Ciebie zawsze jakieś ciekawe roślinki na tapecie
Anda 12:03, 30 lis 2021

Dorii napisał(a)
Ja też mam niestety złe doświadczenia z sianiem dzwonów irlandzkich. Kilka razy próbowałam i ani jednej sadzonki. Skoro jednak coniektórym się udają to pewnie jeszcze spróbuję bo bardzo mi się podobają.

O, u Ciebie też porażka? No nie… No nic, jak mi nic nie wzejdzie, to przynajmniej będę w znamienitym gronie
Anda 12:05, 30 lis 2021

Roocika napisał(a)
Ewa, ostatnio KasiaB. pisała dokładnie o zakładaniu rabaty no dig, nawet na chwasty wieloletnie (jak u mnie). Nawet myślałam czy by skarpy nie robić tak ale skąd ja wezmę tyle dobra. Nikt nie chce sprzedać a do kompostowni za daleko

U Ciebie zawsze jakieś ciekawe roślinki na tapecie

Ta rabata zeszłoroczna u mnie latem sie sprawdziła. Chwastów nie było
Na skarpie byłoby trudniej, bo wszystko,ogloby popłynąć z deszczem.

Rozmyślania o roślinach i plany na wiosnę trzymają mnie przy życiu w te pochmurne, wietrzne i zimne dni
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies