Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 12:50, 27 lis 2021

Pięknie i inspirująco to teraz nie wygląda Ale rudzik się cieszy i przychodzi częściej

W tylnej części leży ścięta facelia, a z przodu nowy kawałek. Dziś jeszcze dosypię tam liści, bo na trawniku nowe zaległy.

Nie cierpię zrywania trawnika na tej mojej ciężkiej glebie, więc opcja z kartonem jest nie tylko pożyteczna dla środowiska, ale i dla mnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 13:08, 27 lis 2021

Zmniejszanie trawnika to dla mnie największa przyjemność (nie chodzi o zrywanie, ale o nowe miejsce na byliny) i to był strzał w 10.
Macham.
Mgduska 13:16, 27 lis 2021

Bardzo apetycznie to wygląda, prawie czuć, jak to pachnie Lubię ziemię
Przypomnij - co tam posadzisz?
Anda 15:01, 27 lis 2021

Helen napisał(a)
Zmniejszanie trawnika to dla mnie największa przyjemność (nie chodzi o zrywanie, ale o nowe miejsce na byliny) i to był strzał w 10.
Macham.

Tak, miejsce na byliny to jest to Odmachuję
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:11, 27 lis 2021

Mgduska napisał(a)
Bardzo apetycznie to wygląda, prawie czuć, jak to pachnie Lubię ziemię
Przypomnij - co tam posadzisz?

Tą rabata będzie co jakiś czas powiększana, więc na początek posadzę tam jednoroczne i bób Poza tym Sedum, które można świetnie przesadzić. Po jej ostatecznym powiększeniu będzie miejsce na róże, ale to dopiero za jakiś czas.

Chcę tam wypróbować wiosną Echium amoenum, Echium russicum , Seseli gummiferum, Cnidium silaifolium, Panicum capillare, Moluccella laevis, Digitalis parviflora i może jeszcze coś… Nie wiem tylko, gdzie ja to wszystko wysieję

daszum 18:26, 27 lis 2021

Ewa, widzę, że zaczynasz realizować swój plan całkowitej zamiany trawnika na ogród bylinowo-różany

A ja na wiosnę mam zamiar w końcu posiać przyzwoity trawnik
daszum 18:34, 27 lis 2021

Ewa, mam jeszcze pytanie odnośnie chorego grujecznika.

Poradziłaś mi żeby go wzmocnić dobrym kompostem.
Nie mam kompostu, ale mam zleżały obornik.
Czy mogę wybrać trochę ziemi dookoła i dać świeżej ziemi zmieszanej z obornikiem?
Czy mu w ten sposób nie zaszkodzę?

Ela z Ptasiego Gaju radzi mi, żeby zastosować Topsin lub coś podobnego na ten ścięty pień. Czy to ma sens?
Anda 18:55, 27 lis 2021

daszum napisał(a)
Ewa, widzę, że zaczynasz realizować swój plan całkowitej zamiany trawnika na ogród bylinowo-różany

A ja na wiosnę mam zamiar w końcu posiać przyzwoity trawnik

Tak, powoli do przodu

Przyzwoity trawnik jest fajny, byle nie był za duży to łatwiej go przyzwoitym utrzymać, powodzenia

Co do grujecznika to Topsin został wycofany z użytku w tym roku. Poza tym nie działa na ten rodzaj grzyba. Na werticilioze nie działa żaden środek grzybobójczy dopuszczony do użytku.
Przekompostowany obornik na pewno wzbogaci glebę a to oznacza wzmocnienie dla grujecznika. Mam nadzieję, że to pomoże roślinie obronić się samej
daszum 19:17, 27 lis 2021

Dzięki Ewa, zrobię jak radzisz
eda 19:41, 27 lis 2021

Hej Ewcia dawno mnie nie było i czytam pełne doradztwo u ciebie super biegam na szybko dobrze że w końcu mogłam się zalogować już mi brakowało ogrodowiska macham