Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

antracyt 12:22, 30 lis 2021

U mnie śnieg z deszczem, wilgotno i zimny wiatr. Też w głowie mam wiosenne prace
Basieksp 13:41, 30 lis 2021

U mnie pada śnieg a ja sobie planuję jak zabezpieczyć posadzone roślinki, mrozów narazie nie ma, trochę mam liśćmi okryte, po pracy ciemno, to jest mój problem, muszą poczekać do soboty
Anda 13:57, 30 lis 2021

antracyt napisał(a)
U mnie śnieg z deszczem, wilgotno i zimny wiatr. Też w głowie mam wiosenne prace

Jak dobrze, że mamy ogrody
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:58, 30 lis 2021

Basieksp napisał(a)
U mnie pada śnieg a ja sobie planuję jak zabezpieczyć posadzone roślinki, mrozów narazie nie ma, trochę mam liśćmi okryte, po pracy ciemno, to jest mój problem, muszą poczekać do soboty

A musisz zabezpieczać? Jak mrozów nie ma to napewno do soboty dadzą radę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Basieksp 14:06, 30 lis 2021

Chyba będę czekać i obserwować pogodę
Mgduska 14:24, 30 lis 2021

U mnie śnieg pada, czeka mnie wydłubywanie dalii ze śniegu!
Takie jeszcze miały ładne liście i troszkę kwiatów, że żal było kopać. No i mam Do tego po ciemku
sylwia_slomc... 20:38, 30 lis 2021

A u nas leje Ciapa i wietrzysko zimne.
Dorii 21:05, 30 lis 2021

Roocika napisał(a)
Ewa, ostatnio KasiaB. pisała dokładnie o zakładaniu rabaty no dig, nawet na chwasty wieloletnie (jak u mnie). Nawet myślałam czy by skarpy nie robić tak ale skąd ja wezmę tyle dobra. Nikt nie chce sprzedać a do kompostowni za daleko

U Ciebie zawsze jakieś ciekawe roślinki na tapecie

Nie masz w okolicy jakiejś stajni czy stadniny? Oni najczęściej za darmo oddają. Możesz też podpytać sąsiadów, może wystawiają skoszoną trawę na bio albo liście. Liście to sobie przywożę z przyszkolnego parku a nawet z pod pracy mąż mi przywiózł.
Ja co prawda no dig nie stosuję ale na wstępnie przekopanej rabacie gdzie domieszałam tylko piach i korę daję teraz wszystko to co by trafiło na kompost. Może nie jest to mega estetyczne ale przy braku dużych ilości kompostu u mnie się sprawdza. Jak się trochę przerobi to jeszcze przekopię płytko. Plusem dodatkowym jest to że podczas tworzenia się kompostu do gleby pod pryzmą spływają kwasy humusowe i bakterie które ją dodatkowo uzdatniają.
Nigdy nie miałam prawdziwego kompostownika tylko takie pryzmy. Po wybraniu kompostu widać jak zmieniła się glina na głębokość kilku cm.
Magara 23:39, 30 lis 2021

Anda napisał(a)

Nie usuwaj, przynajmniej wiadomo, o czym piszemy

Miejsce okulizacji jest pod ziemia? Nie widzę wyraźnie, wydaje mi się, że jest tam jakaś bulwka…
Nic tam nie tnij. Niech rośnie. Długie pędy przywiązuj i prowadź poziomo po kratce.
Wiórki rogowe lepiej dawać w górnej części dołka, nie na sam dół. Wierzchnia warstwa - ok. 20 cm gleby, jest najbardziej bogata w życie organiczne. Na wiosnę jednak sypnij trochę tych wiórków po wierzchu. Róża weźmie tyle nawozu ile będzie trzeba, a mikroorganizmy nie działają expresowo

To kiedy zakładasz wątek?

Ewa, miejsce okulizacji prawdopodobnie było nad ziemią (tak na instrukcji dołączonej do róży kazali, wiem, że są różne szkoły). W lecie przywoziłam sobie partiami kompost z Szadółek (pomorskie Dziewczyny wiedzą o co chodzi, info dla Ciebie - to nasz lokalny zakład utylizacji), kompostem ściółkowałam rabaty więc prawdopodobnie "dół" Zefiryny został zakryty
Twoje porady zapisane, a wiórki szczęśliwie jeszcze mam
P.S. W temacie wątku - wiem, że mi nie uwierzysz, ale serio - porządkuję zdjęcia z ostatnich 4 lat - czyli pierwszych 4 lat mojego ogrodowania
P.S. (2) Helen, Dorii - mam męża perfekcjonistę - on sadził Zefirynę to i on grabił Jak robiłam sama kolejne nasadzenia to już tak ładnie nie było
antracyt 09:09, 01 gru 2021

Dagmara, na kiedy mam popcorn szykować ?
Taki bezruch ogrodowy to idealny moment na założenie wątku