Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 12:25, 12 kwi 2016

margaretka3 napisał(a)
Ewuś, co dodałabyś do towarzystwa róży Giardinia?

Giardina sliczna, pnaca roza. Klasycznie to jakas wyzsza kocimietke, np. Six Hills Giant. Zakrylaby troche nogi, gdyby za pare lat sie zrobily brzydkie.
Pieknie wygladalaby szalwia Caradonna, taka ciemna, dosc wysoka, sliczny kontrast.
Z niebieskich to jeszcze moglabys posadzic jakis bodziszek, ostrozki.

Moglabys tez pojsc w purpure i posadzic obok ciemne malwy purpurowe Alcea Nigra. Slazowki Lavatera w nogach tez ladnie by wygladaly... Tojesc ciemnopurpurowa i veronika, a takze gamander ladnie by sie komponowaly.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
margaretka3 12:31, 12 kwi 2016

Ewuś, upss, zapomniałam napisać, że tu o różę drugą chodzi. Bo Giardina jest po jednej stronie ścieżki, a po drugiej coś muszę wymyśleć. Druga róża - jaka? Czy powojnik?
Ale bylinowe podpowiedzi też świetne. Czarną malwę mam, a sama nie pomyślałabym tu o niej Caradonna maleńka rośnie, bardzo na nią liczę
Kuba 12:33, 12 kwi 2016

Postanowiłam zrobić eksperyment z różą w donicy i posadziłam Louis Odier na próbę, postawiłam ją w słońcu ale zrozumiałam że lepiej w cieniu żeby nie traciła wody? Czy to jest róża która będzie wymagała podpory?
Anda 12:41, 12 kwi 2016

margaretka3 napisał(a)
Ewuś, upss, zapomniałam napisać, że tu o różę drugą chodzi. Bo Giardina jest po jednej stronie ścieżki, a po drugiej coś muszę wymyśleć. Druga róża - jaka? Czy powojnik?
Ale bylinowe podpowiedzi też świetne. Czarną malwę mam, a sama nie pomyślałabym tu o niej Caradonna maleńka rośnie, bardzo na nią liczę

Acha, to takie buty
Druga roze sadz 'Madame Isaac Pereire' Pieknie pachnie, kolor kontrastowy, wg mnie super. Bylinki pod nogi lub obok to juz wiesz

Do obu roz potrzebujesz no najmniej obeliski. No chyba ze sobie taka ladna bramke postawisz

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:45, 12 kwi 2016

Kuba napisał(a)
Postanowiłam zrobić eksperyment z różą w donicy i posadziłam Louis Odier na próbę, postawiłam ją w słońcu ale zrozumiałam że lepiej w cieniu żeby nie traciła wody? Czy to jest róża która będzie wymagała podpory?

W cieniu tylko w zimie Latem jak najbardziej na slonce, na taras najlepiej, bo pieknie pachnie. Konewke z woda trzymaj zaraz obok Ja tak robie. W pierwszym roku nie bedzie wymagala podpory. W drugim daj jej sie troche pozwieszac to bedzie ladniej kwitla na takich dlugich pedach. W trzecim roku, jesli bedziesz jej przycinac korzenie, to i gore musisz wtedy przyciac i podpory znow nie bedziesz musiala miec.
margaretka3 12:50, 12 kwi 2016

A wiesz, że zastanawiałam się, czy ona by pasowała? U Vivy się nią zachwyciłam Dzięki!
Anda 12:52, 12 kwi 2016

margaretka3 napisał(a)
A wiesz, że zastanawiałam się, czy ona by pasowała? U Vivy się nią zachwyciłam Dzięki!

Czytam w Twoich myslach
MirellaB 12:53, 12 kwi 2016

Ewa, a ja róże posadziłam, ale nad towarzystwem dla nich specjalnie się nie zastanawiam Mam spisane rośliny pasujące do róż i pewnie coś dosadzę

Najbardziej cieszę się Na Summer Song. Już pisałam, że dzięki Tobie ją mam Jest posadzona na głównej rabacie w fajnym miejscu, będzie ładnie zdobiła jak na nią patrzę, to zawsze sobie o Tobie przypominam i o Twoich pięknych odgrzewanych kotletach hi hi hi
Anda 13:25, 12 kwi 2016

MirellaB napisał(a)
Ewa, a ja róże posadziłam, ale nad towarzystwem dla nich specjalnie się nie zastanawiam Mam spisane rośliny pasujące do róż i pewnie coś dosadzę

Najbardziej cieszę się Na Summer Song. Już pisałam, że dzięki Tobie ją mam Jest posadzona na głównej rabacie w fajnym miejscu, będzie ładnie zdobiła jak na nią patrzę, to zawsze sobie o Tobie przypominam i o Twoich pięknych odgrzewanych kotletach hi hi hi

No ja mysle, ze cos do roz dosadzisz Cos tam o jakiejs wycieczce do hurtowni ogrodniczej u Ciebie czytalam Licze na fotki po dosadzeniu bylinek.

Odgrzewane kotlety sa pyszne No i jeszcze odgrzewany bigos Juz sie ciesze na jej zdjatka u Ciebie
Milka 15:30, 12 kwi 2016

Anda napisał(a)

W cieniu tylko w zimie Latem jak najbardziej na slonce, na taras najlepiej, bo pieknie pachnie. Konewke z woda trzymaj zaraz obok Ja tak robie. W pierwszym roku nie bedzie wymagala podpory. W drugim daj jej sie troche pozwieszac to bedzie ladniej kwitla na takich dlugich pedach. W trzecim roku, jesli bedziesz jej przycinac korzenie, to i gore musisz wtedy przyciac i podpory znow nie bedziesz musiala miec.

Jak mi padną stare donice, to zimozielone gdzieś upcham, kupię wielkie donice i posadzę róże, jedną mam w donicy, kiedyś miałam kilka, ale padły mi przy -30.