Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 12:35, 11 kwi 2016

Kamus, helou, ano taka wiosna juz u mnie Fajnie, ze sie podoba
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Warmia 12:41, 11 kwi 2016

No i znowu poszalałaś Zagladam tu po krótkiej chwili, a tu nowe zdjęcia. Jak Ci to wszystko wybuchnie kolorami to nas powali
Anda 12:47, 11 kwi 2016

Warmia napisał(a)
No i znowu poszalałaś Zagladam tu po krótkiej chwili, a tu nowe zdjęcia. Jak Ci to wszystko wybuchnie kolorami to nas powali

Mokro i cieplo aktualnie, to wszystko rosnie Mam nadzieje, ze te kolory to powala pozytywnie, a nie rozwala negatywnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mixtoorka 12:47, 11 kwi 2016

Anda napisał(a)

Fajnie sobie planujesz róże w donicach. Ja miałam kiedyś 3 sztuki w donicach, a teraz mam jedną. Dwie posadziłam do gruntu.

Ogólnie donice powinny być jak najwyższe. Moje mają 50cm wysokości. Przez to, że są większe, donice tak szybko nie wysychają. Mimo to w lecie podczas upałów trzeba je codziennie podlewać. Nawóz płynny też trzeba dawać co 2-3 tygodnie. Jakoś tak wyszło u mnie, że nie daję nawozów długoterminowych, ale takie też można i wtedy rzadziej się daje.

Prawie każdą różę można dać do donicy. Te większe/wyżej rosnące co roku trzeba porządnie przycinać. Co 3 lata trzeba je wiosną wyjmować i skracać korzenie. Takim sposobem można trzymać w donicy z powodzeniem nawet róże dorastające do 1,5. Mniejszym też powinno się skracać korzenie, ale tu wystarczy tak co 4-5 lat.

Na zimę stawiam moje w osłoniętym rogu tarasu od strony północnej, czyli zero słońca i zero wiatru. Opatulam je w maty kokosowe, a na wierzch, jak są duże mrozy, daję włókninę. Wiosną porządnie przycinam. Wszystkie moje donice stawiam razem, w kupie. Z zewnątrz stoją chryzantema i morwa, a wewnątrz właśnie róże. Przez to, że stoją na tarasie, nie muszę myśleć o ich podlewaniu. Deszcz załatwia to za mnie.

Jeśli chodzi o wygląd, to w donicach ładniej wyglądają róże mniej sztywne, takie, którym lekko przewieszają się pędy. Tak więc nie sadziłabym do nich róż wielkokwiatowych, które często właśnie takie sztywne pędy mają. Ładnie wyglądają niektóre angielki, floribundy.

Tutaj są róże do donic polecane przez samego hodowcę
http://www.davidaustinroses.com/german/Advanced.asp?PageId=2122

Pozwolę sobie skopiować link do Ciebie u mnie Cmok
Warmia 12:53, 11 kwi 2016

Anda napisał(a)

Mokro i cieplo aktualnie, to wszystko rosnie Mam nadzieje, ze te kolory to powala pozytywnie, a nie rozwala negatywnie

Ha, ha kokietka
dajana 13:11, 11 kwi 2016

Moje trawki tez przezimowały ,a najbardziej mnie cieszą trawy pompasowe. Oby zakwitły bo to było moje chyba największe marzenie ogrodowe .Przykleiłam się do tego wątku i już tylu rzeczy się dowiedziałam .Podzielę swoje stipy, rozrosły się ogromnie, dzięki wam wiem co dalej z nimi zrobić .Z moimi różami to ja bym musiała zakładać kombinezon ochronny, gdyż muszę się pomiędzy nimi przemieszczać aby przyciąć ,wyplewić itd. Często jest to pozycja pełzająca i nigdy nie wiem która mnie złapie i w które miejsce .Bywają takie sytuacje kiedy ktoś musi mnie uwalniać bo mnie złapie za plecy,włosy i puścić nie chce Mam rabatę w której są trzy rzędy róz i to ona właśnie jest największym problemem .U ciebie już tak pięknie,kolorowo wszystko zbudziło się do życia .U mnie dopiero pączki listkowe się na wszystkim zawiązują ale każdego roku u mnie na końcu się wszystko budzi ,taki klimat .
anabuko1 14:16, 11 kwi 2016

Rozmaryn,,i juz kwitnie??Czy to wcześniejsze zdjatko ???
a tak w ogóle to ładnie kwitnie.Nawet bardzo!!
07_Rene 14:24, 11 kwi 2016

No pięknie, przepięknie Wszystko budzi się do życia
Ciekawa instrukcja hodowli róż w donicach. Trochę mnie kusi A zimą nie podlewasz? Czy jak ciepła zima to podlewać trzeba?
Napia 23:07, 11 kwi 2016

Wiosna u Ciebie? Czy ten rozmaryn kwitnie? Nigdy nie miałam okazji oglądać go podczas kwitnienia
Iwk4 00:37, 12 kwi 2016

Piękna wiosna u Ciebie. I listki róż już pełne.