U mnie za to dominują wszelkie samochody i piłki, najchętniej porzucane na roślinach zresztą, też nie pokazuję
Jutro obfocę, muszę sobie wyrobić nawyk zabierania aparatu do ogrodu.
Zapraszam, zapraszam, właśnie wybieram kolejne róże
Edit: obejrzałam ostatnią serię zdjęć i jestem oczarowana!
Dziękuję za przydatny wykład nt gnojówki, już jestem ciut madrzejsza Ewa a jak się ma gnojówka do jeżówek ? Miałam je pierwszy sezon i kilka razy zostały nią polane. Te zwykłe dostały ogromnych liści i teraz nie wiem czy one tak mają czy one tak już mają czy to zasługa odżywki ?
Zdjęcia śliczne wstawiłaś, masz już niesamowicie kolorowy ogród. Jednak klimat różny od naszego. A powiedz mi co to takie niebieskie na pierwszym planie z pierwszego zdjęcia ? To kocimiętka ?
Z pokrzyw najlepsza do roślin zielonych.
Do kwitnących (w tym owocujących - pomidory) najlepsza gnojówka z żywokostu, który oprócz azotu zawiera sporo potasu. Testowałam w zeszłym roku na swoich petuniach i efekt był lepszy niż po kupionej odżywce.
U mnie gnojówka z pokrzyw na mszyce nie działa, ale doczytałam ostatnio, że na mszyce to lepiej pryskać miksturą: zalać pokrzywy wodą i po 24h od odstania, że ten płyn wówczas ma substancje parzące, które potem ulatniają się w procesie fermentacji. Niemniej gnojówka wzmacnia rośliny i warto robić opryski nawet bez mszyc
Dokształciłam się w temacie dokarmiania warzyw Dziękuję za cenne informacje.
Co to? Jakiś mak?
Co się stało Twoim ostróżkom? U mnie w tym roku jakoś dolne liście im żółkną, nie wiedzieć czemu. Myślałam, żę to nadmiar wilgoci i ciężka gleba, ale w te w innym miejscu mają tak samo.
Zdjęcia piękne i rośliny cudowne Jak ja lubię u Ciebie bywać
Moje jezowki polalam w zeszlym sezonie jak inne byliny trzy razy, ale kwitly jak zawsze, wg mnie obficie. Ja mam normalne, bezodmianowe jezowki. Liscie maja duze, ale nie mam porownania z jezowkami odmianowymi. W tym roku znalazlam mnostwo siewek Trzeba bedzie te roslinki obserwowac. Moze wystarczy jednorazowe polanie rozcienczona gnojowka wczesnym latem.
Ogrod mam kolorowy Mam nadzieje, ze mimo to wszystko jakos wspolgra ze soba. Nie jestem obiektywna patrzac na moj ogrod i lubie mix To niebieskie na wszystkich zdjeciach gdzie niebieskie to kocimietka Superba. Kwitnie od poczatku kwietnia. Polecam. Ta wyzsza Walkers Law dopiero zaczyna i jeszcze jej nie widac.
Zywokostu nie mam. Nigdzie nie widzialam. Jedynie pokrzywe moge przetwarzac Do mojej pokrzywy jeszcze szalwie bede latem wrzucac
Fajnie, ze dzielisz sie swoimi doswiadczeniami
To na zdjeciu to tojesc ciemnopurpurowa. Mam ja dopiero od wiosny i jestem bardzo ciekawa jaka bedzie
Moje ostrozki sie rozchorowaly. Wystartowaly wczesnie wiosna i byly bardzo ladne, az przyszlo u nas chyba ze trzy tygodnie temu takie porzadne ochlodzenie. Poskrecalo im liscie i nawet na poczatku nie zwrocialm na to uwagi. Myslalam, ze po poprawie pogody sie z tego jakos wykaraskaja. Niestety, wygladaly coraz gorzej. Poczytalam na ten temat i niestety musialam je sciac. Jesli znow wypuszcza i dalej beda chorowac, to usune tez korzenie. U mnie ostrozki jakos nie daja rady. To juz ktores z kolei, ktore cos lapia.
Powoli się uczę ekologicznych sposobów. A skoro można samemu sobie zrobić nawóz na free to po co kupować... Szkoda, że nie masz żywokostu, bo jest naprawdę rewelacyjny. Ja mam zamiar sobie w warzywniku miejsce wydzielić i posadzić, żeby mi nie zniknął
Boję się o swoje ostróżki, bo kiepsko wyglądają Żółkną liście od dołu, ale reszta wygląda normalnie. Nie wiem dlaczego.
Ogród kolorowy musi być
edit:
I jeszcze jedno... Nie wiem z jaka częstotliwością gnojówki stosować do roslin ozdobnych? Raz na tydzień?
Wiem, że niektóre dziewczyny pomidory podlewają co drugi raz z gnojówką, ale inne rośliny? Wyczytałam tylko, że polecasz stosować do końca lipca