Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Shemsi 21:56, 12 maj 2016

Anda napisał(a)

Oj tam Werciu, nie ma czego zazdrościć. W moim ogrodzie dominują huśtawki, tylko ich nie pokazuję Ty masz już pięknie, a będzie jeszcze lepiej Pączki na różach pojawiają się dość wcześnie, ale potem mogą długo dojrzewać Wrzucaj fotki, tych nigdy za dużo. Niedługo wlecę zobaczyć, co tam u Ciebie

U mnie za to dominują wszelkie samochody i piłki, najchętniej porzucane na roślinach zresztą, też nie pokazuję
Jutro obfocę, muszę sobie wyrobić nawyk zabierania aparatu do ogrodu.

Zapraszam, zapraszam, właśnie wybieram kolejne róże

Edit: obejrzałam ostatnią serię zdjęć i jestem oczarowana!
sylwia_slomc... 22:12, 12 maj 2016

Piękne rośliny już masz tulipanki ciekawe te z białym rysunkiem na liściach
Anda 22:22, 12 maj 2016

Weronika, wtrąciłam swoje trzy grosze u Ciebie

Sylwio, dziękuję Te tulipanki to China Town. Po zakwitnięciu pierwszego chciałam wszystkie wyrzucić, ale kolejne okazały się o niebo ładniejsze.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
babka 23:32, 12 maj 2016

Dziękuję za przydatny wykład nt gnojówki, już jestem ciut madrzejsza Ewa a jak się ma gnojówka do jeżówek ? Miałam je pierwszy sezon i kilka razy zostały nią polane. Te zwykłe dostały ogromnych liści i teraz nie wiem czy one tak mają czy one tak już mają czy to zasługa odżywki ?
Zdjęcia śliczne wstawiłaś, masz już niesamowicie kolorowy ogród. Jednak klimat różny od naszego. A powiedz mi co to takie niebieskie na pierwszym planie z pierwszego zdjęcia ? To kocimiętka ?
07_Rene 08:39, 13 maj 2016

W temacie gnojówek...

Z pokrzyw najlepsza do roślin zielonych.
Do kwitnących (w tym owocujących - pomidory) najlepsza gnojówka z żywokostu, który oprócz azotu zawiera sporo potasu. Testowałam w zeszłym roku na swoich petuniach i efekt był lepszy niż po kupionej odżywce.

U mnie gnojówka z pokrzyw na mszyce nie działa, ale doczytałam ostatnio, że na mszyce to lepiej pryskać miksturą: zalać pokrzywy wodą i po 24h od odstania, że ten płyn wówczas ma substancje parzące, które potem ulatniają się w procesie fermentacji. Niemniej gnojówka wzmacnia rośliny i warto robić opryski nawet bez mszyc

Dokształciłam się w temacie dokarmiania warzyw Dziękuję za cenne informacje.

Anda napisał(a)

Co to? Jakiś mak?

Co się stało Twoim ostróżkom? U mnie w tym roku jakoś dolne liście im żółkną, nie wiedzieć czemu. Myślałam, żę to nadmiar wilgoci i ciężka gleba, ale w te w innym miejscu mają tak samo.

Zdjęcia piękne i rośliny cudowne Jak ja lubię u Ciebie bywać
Anda 09:49, 13 maj 2016

babka napisał(a)
Dziękuję za przydatny wykład nt gnojówki, już jestem ciut madrzejsza Ewa a jak się ma gnojówka do jeżówek ? Miałam je pierwszy sezon i kilka razy zostały nią polane. Te zwykłe dostały ogromnych liści i teraz nie wiem czy one tak mają czy one tak już mają czy to zasługa odżywki ?
Zdjęcia śliczne wstawiłaś, masz już niesamowicie kolorowy ogród. Jednak klimat różny od naszego. A powiedz mi co to takie niebieskie na pierwszym planie z pierwszego zdjęcia ? To kocimiętka ?

Moje jezowki polalam w zeszlym sezonie jak inne byliny trzy razy, ale kwitly jak zawsze, wg mnie obficie. Ja mam normalne, bezodmianowe jezowki. Liscie maja duze, ale nie mam porownania z jezowkami odmianowymi. W tym roku znalazlam mnostwo siewek Trzeba bedzie te roslinki obserwowac. Moze wystarczy jednorazowe polanie rozcienczona gnojowka wczesnym latem.

Ogrod mam kolorowy Mam nadzieje, ze mimo to wszystko jakos wspolgra ze soba. Nie jestem obiektywna patrzac na moj ogrod i lubie mix To niebieskie na wszystkich zdjeciach gdzie niebieskie to kocimietka Superba. Kwitnie od poczatku kwietnia. Polecam. Ta wyzsza Walkers Law dopiero zaczyna i jeszcze jej nie widac.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 10:00, 13 maj 2016

07_Rene napisał(a)
W temacie gnojówek...

Z pokrzyw najlepsza do roślin zielonych.
Do kwitnących (w tym owocujących - pomidory) najlepsza gnojówka z żywokostu, który oprócz azotu zawiera sporo potasu. Testowałam w zeszłym roku na swoich petuniach i efekt był lepszy niż po kupionej odżywce.

U mnie gnojówka z pokrzyw na mszyce nie działa, ale doczytałam ostatnio, że na mszyce to lepiej pryskać miksturą: zalać pokrzywy wodą i po 24h od odstania, że ten płyn wówczas ma substancje parzące, które potem ulatniają się w procesie fermentacji. Niemniej gnojówka wzmacnia rośliny i warto robić opryski nawet bez mszyc

Dokształciłam się w temacie dokarmiania warzyw Dziękuję za cenne informacje.

Co to? Jakiś mak?

Co się stało Twoim ostróżkom? U mnie w tym roku jakoś dolne liście im żółkną, nie wiedzieć czemu. Myślałam, żę to nadmiar wilgoci i ciężka gleba, ale w te w innym miejscu mają tak samo.

Zdjęcia piękne i rośliny cudowne Jak ja lubię u Ciebie bywać

Zywokostu nie mam. Nigdzie nie widzialam. Jedynie pokrzywe moge przetwarzac Do mojej pokrzywy jeszcze szalwie bede latem wrzucac

Fajnie, ze dzielisz sie swoimi doswiadczeniami

To na zdjeciu to tojesc ciemnopurpurowa. Mam ja dopiero od wiosny i jestem bardzo ciekawa jaka bedzie

Moje ostrozki sie rozchorowaly. Wystartowaly wczesnie wiosna i byly bardzo ladne, az przyszlo u nas chyba ze trzy tygodnie temu takie porzadne ochlodzenie. Poskrecalo im liscie i nawet na poczatku nie zwrocialm na to uwagi. Myslalam, ze po poprawie pogody sie z tego jakos wykaraskaja. Niestety, wygladaly coraz gorzej. Poczytalam na ten temat i niestety musialam je sciac. Jesli znow wypuszcza i dalej beda chorowac, to usune tez korzenie. U mnie ostrozki jakos nie daja rady. To juz ktores z kolei, ktore cos lapia.

Ciesze sie ze zagladasz Pozdrawiam
Kawa 12:17, 13 maj 2016

hej Ewuś focisze cudne jak zwykle normalnie

szkoda ostróżek u mnie szaleją
a ta tojeść to ciekawe jaka będzie zapowiada się fajnie...
07_Rene 12:43, 13 maj 2016

Powoli się uczę ekologicznych sposobów. A skoro można samemu sobie zrobić nawóz na free to po co kupować... Szkoda, że nie masz żywokostu, bo jest naprawdę rewelacyjny. Ja mam zamiar sobie w warzywniku miejsce wydzielić i posadzić, żeby mi nie zniknął

Boję się o swoje ostróżki, bo kiepsko wyglądają Żółkną liście od dołu, ale reszta wygląda normalnie. Nie wiem dlaczego.

Ogród kolorowy musi być

edit:
I jeszcze jedno... Nie wiem z jaka częstotliwością gnojówki stosować do roslin ozdobnych? Raz na tydzień?
Wiem, że niektóre dziewczyny pomidory podlewają co drugi raz z gnojówką, ale inne rośliny? Wyczytałam tylko, że polecasz stosować do końca lipca
Shemsi 14:03, 13 maj 2016

Anda napisał(a)
Weronika, wtrąciłam swoje trzy grosze u Ciebie

Bardzo Ci dziękuję, liczyłam na Twoje zdanie. Jeszcze jedna wątpliwość do rozwikłania i lecę kupować. Aaaa nie mogę się doczekać!

Przy okazji dyskusja u Ciebie mnie zmotywowała i mam nadzieję, że w weekend wyciągnę rodzinkę na wyprawę po pokrzywy