Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

gobasia 12:22, 10 cze 2017

Posiedziałabym na tarasie z takim widokiem

a co do szkodników to zauważylam dziury na hoscie ,jakby ktoś wyciął dziurkaczem co to za szkodnik?
babka 12:23, 10 cze 2017

Rench napisał(a)
Hej Anda,doradź mi jak mam ujarzmić mrówki na moim Jamesie. Wyżerają mi pąki, pryskałam różnościami,a po godzinie znowu całe roje mrówek.
Już kilka pąków oberwałam,bo i tak nic by z nich nie było,ale dzisiaj odkryłam kolejne zjedzone. Aż mi się wierzyć nie chce,że to mrówki,ale nic nie widze innego na tych pąkach.

Reniu a gdybyś po pryskaniu rozsypała wokół środek na mrówki i najlepiej byłoby wyczaić którędy wędrują i tą ścieżkę też wysypać? To skuteczny sposób bo niszczy całe gniazdo
Tak mi się na szybko pomyślało ale Anda pewnie bardziej wnikliwie spojrzy na problem
Anda 12:59, 10 cze 2017

Milka napisał(a)

Róże obejrzałąm, śliczne
Ale ten widok z tarasu, iście klimat angielski, cudo

Irenko, dziękuję za ten cudowny komplement Bardzo się cieszę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:01, 10 cze 2017

mrokasia napisał(a)
Widoki z tarasu prześliczne! Ogród w barwach jakie lubię .
Obejrzałam aktualne ujęcia i te z początku wątku - kawał dobrej roboty, gratulacje ogromne!!!

Witaj Kasiu Dziękuję, cieszę się, że Ci się tu u mnie podoba i zapraszam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Katkak 13:02, 10 cze 2017

Ewciu potrzebuję pomysłu na nasadzenie. Podpowiesz?
Anda 13:08, 10 cze 2017

babka napisał(a)
Ewka jesteś w stanie określić szkodnika po "wykrojnikach" na liściu ?? Zgłoszę się do Ciebie jak zrobię foto moich, obawiam się że to robota opuchlaków. One gustują w różach ??
A z mszycami walczę non stop, na Fairy zadomowiły się na stałe. Psikam chemią bo pokrzywa nie działała. Wracają za dzień/dwa :/ Najlepiej jeszcze sprawdza się ręczna robota i zlanie silnym strumieniem wody ale jaka to robota przy okrywowych ...
Nie spotkałam się z takim preparatem jaki Gosi polecałaś. Wiosną dałam nawóz dla róż, co jakiś czas obornik granulowany, fusy z kawy, banany. Karmię, nie żałuję a te stale mało, mało. Co robić , jak żyć ??

Powiem Ci, że widoki tarasowe masz przepiękne, trochę Ci ich zazdroszczę

Opuchlaki nie tylko rodki jedzą, róże też niestety. Te wyjedzone wgłębienia wyglądają zarówno na rodkach jak i różach tak samo, charakterystyczno-opuchlakowo. Zrób foto. Może coś ktoś rozpozna

Mszyce, jeśli wracają, to może róża jest przenawożona i mięsista, miękka. Już nie nawoź. Co jakiś czas dawaj ten strumień wody i może tą tymolową mieszankę Mazana? Szkoda kasy na chemię jeśli i tak nie pomaga. Najlepiej by było, jeśli zobaczysz gdzieś biedronki, to zanieś je do siebie i posadź na tej róży. Jeśli nie będziesz pryskać chemią, ani tymolem, to biedronki pojedzą i jeszcze jajeczka złożą, a ich larwy są bardzo żarłoczne
U mnie na hibiskusie i świdośliwie pełno mszyc. Nie zwracam na nie uwagi, nie oglądam i nie dołuję się. Za dwa-trzy tygodnie nie będzie po nich śladu. Tak mam co roku.
Anda 13:11, 10 cze 2017

Rench napisał(a)
Hej Anda,doradź mi jak mam ujarzmić mrówki na moim Jamesie. Wyżerają mi pąki, pryskałam różnościami,a po godzinie znowu całe roje mrówek.
Już kilka pąków oberwałam,bo i tak nic by z nich nie było,ale dzisiaj odkryłam kolejne zjedzone. Aż mi się wierzyć nie chce,że to mrówki,ale nic nie widze innego na tych pąkach.

A obejrzalaś podstawę róży? Bo czasem tam mrówki zakładają gniazdo. Miałam tak na St.Cecilii. Gniazdo wtedy zeskrobalam, zniszczyła ile mogłam, tak żeby nie uszkodzić róży, a dookoła róży sypałam ten proszek na mrówki. Pomogło i od tego czasu jest spokój.
Anda 13:13, 10 cze 2017

gobasia napisał(a)
Posiedziałabym na tarasie z takim widokiem

a co do szkodników to zauważylam dziury na hoscie ,jakby ktoś wyciął dziurkaczem co to za szkodnik?

Basiu, zapraszam na kawkę
Na hoście to pewnie ślimaki. U mnie też tak wyżerają. W tym roku już od wiosny sypię granulki niebieskie. Na razie mam spokój.
Anda 13:14, 10 cze 2017

babka napisał(a)

Reniu a gdybyś po pryskaniu rozsypała wokół środek na mrówki i najlepiej byłoby wyczaić którędy wędrują i tą ścieżkę też wysypać? To skuteczny sposób bo niszczy całe gniazdo
Tak mi się na szybko pomyślało ale Anda pewnie bardziej wnikliwie spojrzy na problem

Olu, wcale nie specjalnie wnikliwie, prawie to samo poradziłam
Anda 13:14, 10 cze 2017

Katkak napisał(a)
Ewciu potrzebuję pomysłu na nasadzenie. Podpowiesz?

Zaraz lecę do Ciebie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies