Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

babka 13:22, 10 cze 2017

Anda napisał(a)

Opuchlaki nie tylko rodki jedzą, róże też niestety. Te wyjedzone wgłębienia wyglądają zarówno na rodkach jak i różach tak samo, charakterystyczno-opuchlakowo. Zrób foto. Może coś ktoś rozpozna

Mszyce, jeśli wracają, to może róża jest przenawożona i mięsista, miękka. Już nie nawoź. Co jakiś czas dawaj ten strumień wody i może tą tymolową mieszankę Mazana? Szkoda kasy na chemię jeśli i tak nie pomaga. Najlepiej by było, jeśli zobaczysz gdzieś biedronki, to zanieś je do siebie i posadź na tej róży. Jeśli nie będziesz pryskać chemią, ani tymolem, to biedronki pojedzą i jeszcze jajeczka złożą, a ich larwy są bardzo żarłoczne
U mnie na hibiskusie i świdośliwie pełno mszyc. Nie zwracam na nie uwagi, nie oglądam i nie dołuję się. Za dwa-trzy tygodnie nie będzie po nich śladu. Tak mam co roku.

Wiesz, niby coraz mniej tych mszyc i juz chemią nie pryskam ostatnio tylko mechanicznie. Nawożę wszystkie tak samo, Fairy przy pergoli daje radę i jeśli łapie mszycę to bardzo symbolicznie a te przesadzane do przedogródka jakby podatne były. Może być też tak, że one przez to przesadzanie słabsze i dlatego tak właśnie się dzieje ?
Anda 13:27, 10 cze 2017

babka napisał(a)

Wiesz, niby coraz mniej tych mszyc i juz chemią nie pryskam ostatnio tylko mechanicznie. Nawożę wszystkie tak samo, Fairy przy pergoli daje radę i jeśli łapie mszycę to bardzo symbolicznie a te przesadzane do przedogródka jakby podatne były. Może być też tak, że one przez to przesadzanie słabsze i dlatego tak właśnie się dzieje ?

Tak też może być. Szkodniki zawsze najszybciej atakują osłabione egzemplarze lub przenawożone. No i po przesadzeniu ważne, żeby w korzeń poszły, więc nie nawoź za mocno. Poza tym niektóre róże rzeczywiscie są bardziej podatne, bardziej smakują Ale nie wiem, czy akurat Fairy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasiek 17:52, 10 cze 2017

To znowu ja...przyczepilam sie jak rzep Mam roze u sasiadki i szukamy jej nazwy, jak znajdziesz chwilke to wpadnij prosze i pomoz
Basilikum 18:53, 10 cze 2017

ja na mszyce pryskam roztworem z szarego mydla, pomaga. No to tez chemia
Slimaki tez od wiosny karmie granulkami i juz drugi rok mam ich mniej.

Macham lapka
Warmia 21:43, 10 cze 2017

Ewuś, moja Jude dla Ciebie Pozdrawiam słonecznie

Makusia 21:49, 10 cze 2017

Aż żałuję, że nie mam róż, bo wiedziałabym do kogo po pomoc się zgłosić
W sumie mam, ale zupełnie NN i w sumie to nawet chorują! Jakby małe mrówki ze skrzydełkami i dolne liście w dziurach...
07_Rene 21:51, 10 cze 2017

babka napisał(a)

A mi się wydaje że bezwietrzne stanowisko sprzyja mszycom. Przed domem już kilka razy musiałam interweniować a róż na otwartej rabacie z tyłu nic nie atakuje. No chyba że sarny

Anda napisał(a)

U mnie na hibiskusie i świdośliwie pełno mszyc. Nie zwracam na nie uwagi, nie oglądam i nie dołuję się. Za dwa-trzy tygodnie nie będzie po nich śladu. Tak mam co roku.

Ja mam tak samo Zdarza mi się zerwać kwiat z mszycami, np. naparstnicy, jak jest mocno zaatakowany przez mszyce niż pryskać chemią
mirkaka 22:01, 10 cze 2017

Róże w takim rozkwicie jak u mnie będą za tydzień, dwa Wszystko pięknie kwitnie
Rench 00:32, 11 cze 2017

Dziękuję za podpowiedz,jutro idę na zwiady pod krzaczek

A te ciemne bordowe drobne kwiatuszki,które widać z tarasu,to co jest ?
gierczusia 11:46, 11 cze 2017

Anda napisał(a)

Tych przywrotników jest trochę Mam jeszcze odmianę całkiem niską, Alchemilla erythropoda, przywrotnik czerwonołodygowy. Ten niczego u mnie jeszcze nie pożarł
Ewcia Ty fiesz ,że Ciem koffam , prawda ?? otwierasz mi oczy na nowe horyzonty to jest niesamowite dziękuję

Powiem Ci..u nas to jet chyba roślinny zaścianek .. Przywrotnika epipsila nie możn u nas dostać, jakimś cudem erythropoda jest dostępny ..ale takich problemów to się nie spodziewałam
Masz na podorędziu jakaś fotkę maluszka ?? bo wszędzie pisze ,że kwiaty niepozorne, a to na nie najbardziej się ślinię