Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Sylvana 10:22, 19 lut 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Co tak znowu zamilkłaś ? Działasz i Wszystkich za chwilkę zaskoczysz? U Innych Jesteś czasem , a u Siebie nie
U mnie też lwia część ogrodu to glina, a że na stoku to największy problem przy podlewaniu bo nim wsiąknie to spłynieSzybko się zbija i zaskorupia, ale dużo roślin ją uwielbia i myślę, że właśnie ona uratowała w te upały roślinki przed uschnięciem, bo podlewanie w stosunku do potrzeb było minimalne.......konewką taki obszar i tyle roślin....nie dało się częściej niż 1x w tygodniu, a trawa po zimie jest w gorszym stanie niż po lecie choć nie podlałam jej ani razuPlusy i minusy gliny.

Ja swój ogródek gliniany na górce lałam w to lato codziennie wężykiem.....stałam jak parasol i sikałam aż po kamieniach ciekło....a następnego dnia i tak sucho.....ale na szczęście nic nie uschło...no oprócz tawułki, ale w tym roku u wszystkich wyschły...mam nadzieję, że nie na amen.
Glina jak wyschnie robi się jak skała, można ją tylko kilofkiem potraktować....nie wiem jak taka bidula zielona przebija się tym swoim cieniutkim korzeniuszkiem wgłąb.....
Bez podlewania - nie miałabym ogródka w tym roku....nie wiem jak u Ciebie wytrzymały ten 1x w tygodniu....może ta Twoja glina jest jednak przemieszana z czymś innym i się tak nie zeskorupia?

Moja tak zwana trawa...to bardzo pieszczotliwe określenie...jest obecnie przewrócona do góry nogami przez krecika.
A tak w ogóle to nie trawnik - tylko koszona łąka....chwastowisko i tyle.

Sylvana 10:23, 19 lut 2016

kasja83 napisał(a)

Witaj. Jak tak poczytuję-to bardzo wiele osób ma u siebie glinę-nawet nie wiem czy nie najwięcej.Też oczywiście zaliczam się do tego grona

To witaj w klubie pracusiów....i chyba rzeczywiście trochę nas jest
Dominika11 10:27, 19 lut 2016

Sylvana napisał(a)

Dziękuję Domi ale na razie nie ma jeszcze za co mnie podziwiać....to dopiero plany...a do realizacji kawał drogi
od czegoś trzeba zacząć, a jak ma się plan to juz z górki
gobasia 10:52, 19 lut 2016

Sylwio ,a co to za smutasy,Cię ogarnęły...dziewczyno ,przecież u Ciebie jest bajkowo o każdej porze roku.Krety są wkurzające,ja swoim w ub roku wypowiedziałam wojnę ...i wygrałam [na razie cisza]Pozdrawiam serdecznie
Sylvana 10:58, 19 lut 2016

gobasia napisał(a)
Sylwio ,a co to za smutasy,Cię ogarnęły...dziewczyno ,przecież u Ciebie jest bajkowo o każdej porze roku.Krety są wkurzające,ja swoim w ub roku wypowiedziałam wojnę ...i wygrałam [na razie cisza]Pozdrawiam serdecznie

Taka mała depresja, że tuż przed startem a ja nie mogę wyjść z bloków....
Jak to było z tymi kretami u Ciebie?
Odmachuję i pozdrawiam
gobasia 11:13, 19 lut 2016

Krety...wszystkiego się imałam,lałam rozpuszczone wapno,gnojówkę a wody to juz sam nie wiem ile , nawet wkładałam petardy i chciałam wystraszyć hukiem,,, wracałam i były nowe tunele ...w kocu pilnowałam ,i wykopywałam szpadlem [5 sztuk] i od września spokój odpukać
Sylvana 11:35, 19 lut 2016

U mnie takie czekanie jest nie wykonalne bo musiałabym zatrudnić kilka osób....jeden kret grasuje na górce, drugi na trawie pod górką, trzeci nad stawem, czwarty pod oknem i piąty za stawem pod ogrodzeniem. Kiedyś próbowałam podejść cichutko z łopatą...ale od razu mnie usłyszał i czmychnął.
Czekałam, ale się już nie pojawił tego dnia.
gobasia 11:42, 19 lut 2016

Tydzien mi to zajęlo,jak zobaczylam świeżą ziemię siadałam i czekałam ,jak się ziemia poruszyła ,przygladalam się z której strony ,zeby mu odciąć drogę od korytarza ...najlepiej sie poluje z rana
AsiaK_Z 11:55, 19 lut 2016

Skoro krety grasują, to są tam - w ziemi ich smakołyki, a przy okazji niszczą naszą pracę.
Miłego dnia
Asiuniaa 15:09, 19 lut 2016

Sylvana napisał(a)

Pamiętam o Tobie i rysuję z doskoku....proszę o jeszcze trochę cierpliwości

Czekam Sylwio cierpliwie , spokojnie , mamy czas .Wiesz tak sobie myślę może podam ci listę roślin , które bardzo bym chciała mieć?Może to ci ułatwi co nieco a może wręcz odwrotnie?