Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Sylvana 00:35, 05 gru 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

To był stary pień po starej wiśni w środku była spróchniała i nic nie wypuściła, ale ta co ją ścięłam pod pajaca to pod kapeluszem wypuszcza listki tak walczy , a ja z nią bo obrywam. Taaaak mi wiosną niespodziankę orzech zrobił , ścięliśmy pień gruby więc wysoko , myślę sobie hederą obsadzę będzie zielony słup pod hamak....a ten zaczął gałęzie wypuszczać więc nożyce wzięłam i mam kulę orzechową w ciągu jednego sezonu i bardzo fajna jest
Podobno jak się zetnie trzeba ranę roundupem posmarować to pomaga w rozkładzie i nie odrasta , ale nie wiem , czy w takim pniu coś potem urośnie

Znajoma sypała świeżą ranę solą i podobno pomagało...muszę wybróbować.
Fajny ten twój orzech, jakby jeszcze miał orzeszki na wyciągnięcie ręki...

Odpisałam u ciebie i spatki idę...dobranoc
sylwia_slomc... 00:37, 05 gru 2015

Agania napisał(a)
Przykrywać nie ma co, jeszcze za wcześnie, dzisiaj to prawie wiosennie było, anomalia pogodowa, ale nie wiemy co zima nam jeszcze pokaże, mam nadzieję na powtórkę w weekend....do ogrodu mnie ciągnie, mam jeszcze w planach tegorocznych wycinkę i czyszczenie bylinówek

Muszę sobie przypomnieć Twój ogród

Mnie jeszcze zostało plewienie łubinowej i nowej liliowcowej, a kret mi w niej ryje tak , że po kancie ani śladu , a miałam tylko tam bo była świeżo zrobiona
sylwia_slomc... 00:39, 05 gru 2015

Orzechy mi się workami sypią od sąsiada i z tego mojego nad oczkiem.....cóż mi po nich jak alergia gra pierwsze skrzypce w moim domu
Agania 00:42, 05 gru 2015

Mnie u Ciebie jeszcze nie było i szczena mi opadła....w mazowieckim to można wszystko.....gratuluję...niesamowitego stawu.....pisz mi jak zechcesz o tej realizacji jak najwięcej, bo u mnie urody brakuje w tym temacie....spróbujesz?
Sylvana 00:44, 05 gru 2015

Agania napisał(a)
Przykrywać nie ma co, jeszcze za wcześnie, dzisiaj to prawie wiosennie było, anomalia pogodowa, ale nie wiemy co zima nam jeszcze pokaże, mam nadzieję na powtórkę w weekend....do ogrodu mnie ciągnie, mam jeszcze w planach tegorocznych wycinkę i czyszczenie bylinówek

Muszę sobie przypomnieć Twój ogród

Przykrywałam stroiszem jak było w dzień zimno i w nocy -6, -7, przykryłam lekko hibiskusa, szafirki, które już wyrosły, budleję, która jest cała w nowych listkach i ciemiernika, bo zaczyna kwitnąć, no i trytomię i lobelię, ale już zdjęłam wszystko - tylko szafirki jeszcze okryte.
W weekend u nas słoneczko i +10, przynajmniej takie są przewidywania - zobaczymy czy się sprawdzi.
Ja jeszcze cały czas działam i końca nie widać

Zapraszam do zwiedzania a już spać uciekam, bo rano mnie mały ściągnie - nie ma litości dla matki
Sylvana 00:49, 05 gru 2015

Mnie jeszcze zostało plewienie łubinowej i nowej liliowcowej, a kret mi w niej ryje tak , że po kancie ani śladu , a miałam tylko tam bo była świeżo zrobiona

No i pospałam.....
O kantach to nawet nie myślę, dziś grabiłam jeszcze liście i igły pod żółtą sosną - dłuuugie, w trawę się wkręcają - a kopce tylko rozgarniałam, na wiosnę dosieje trawy....sił już nie mam na tego kreta...i nerwów też brak...
Sylvana 00:54, 05 gru 2015

Orzechy mi się workami sypią od sąsiada i z tego mojego nad oczkiem.....cóż mi po nich jak alergia gra pierwsze skrzypce w moim domu

Chciałam orzechowca, ale u nie nic się nie uchowa....śliwek było tyle, że myślałam że gałęzie się połamią....nawet jednej nie spróbowałam.....kosy, mrówki i szerszenie i nie wiem co tam jeszcze....rok temu to samo
(jeszcze zielone zjadły)

Aaaa... o wiewiórce to już kiedyś pisałam...

Alergii nie zazdroszczę, bo orzechy teraz wszędzie są "może zawierać śladowe ilości orzechów..." i to w produktach, które nic wspólnego mieć nie powinny z orzechami.
Sylvana 00:57, 05 gru 2015

Agania napisał(a)
Mnie u Ciebie jeszcze nie było i szczena mi opadła....w mazowieckim to można wszystko.....gratuluję...niesamowitego stawu.....pisz mi jak zechcesz o tej realizacji jak najwięcej, bo u mnie urody brakuje w tym temacie....spróbujesz?

Oj tam oj tam......dziękuję
Czemu w mazowieckim....ja widzę dużo ogrodów z południa i północy, przy których dostaję oczopląsu

Ale nie wiem co byś chciała wiedzieć?
Agania 01:07, 05 gru 2015

Chciałabym poznać zalety i negatywy, te dobre i złe strony, jak poradzić sobie z ukryciem foli, każde chwile zwątpienia i radości, jaka powierzchnia i jaki filtr i pompa, jaką moc...dużo tego
Milka 11:23, 05 gru 2015

I u mnie znowu ryją
tez plewię i kanty po ciemku robię

Sylwia, dałam odpowiedź odnośnie wisterii
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2408-milkowo-moje-miejsce-na-ziemi-czii?page=2918#post_3