Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Sylvana 23:36, 03 gru 2015

Makao_J napisał(a)
Ładny dywan z tej dąbrówki i świetnie wygląda na tej Twojej rabacie, ale nie wiem czy teraz chcę ją mieć skoro aż tak się rozłazi.
Też muszę poszukać jakiegoś fajnego dywanu pod rośliny.

Kiedyś miałam rozchodnika białego Murale tego czerwonego. Ładnie się rozrastał. Ale jak wyrastał mi w rosnącym obok niego goździku to go wyrywałam i wyrzucałam za ogrodzenie.
Teraz nie mam go u siebie bo przekopałam rabatę ale ślicznie rośnie sobie właśnie za ogrodzeniem więc chyba powędruję po niego latem i przeproszę.

Mam tego rozchodnika ale zielonego i ościstego - kwitnie na żółto....nie wiem skąd się wzięły....poprostu pojawiły się na schodkach i na murkach ot tak...

Zostawiłam...niech sobie rosną

Sylvana 23:39, 03 gru 2015

Mam jeszcze coś takiego...też rozchodnik...ale nie wiem jaki.
Jest dziwny, bo pojawia się gdzieś z nienacka, kwitnie....a potem znika...żeby za jakiś czas pojawić się kilka centymetrów dalej.

Nie walczę z nim, bo ładnie kwitnie...i to ulubiona roślinka mojego synka

Szkoda, że nie zrobiłam fotki jak miał kwiatuszki....
Mala_Mi 00:40, 04 gru 2015

Sylvana napisał(a)
Ostatnio wszyscy pokazują swoje wizerunki, więc i ja postanowiłam Wam się pokazać.
Zdjęć z ogrodu nie mam, bo jestem zawsze zajęta...a i nie ma kto pstryknąć...trochę mnie...trochę prywatnie..........jutro wytnę

Słowacki Raj - blisko a urokliwie

[

W tym Raju się trochę produkowałam swego czasu Niestety fotki były na kliszę

Adrenalinka nas łączy

A "choinki" poczytaj o mszycy świerkowej.. właśnie te choinki atakuje Lecą stare igły. A tera myk myk do spania.. zaległości rzuciłam okiem tylko tu i tam.. nadrobię za jakiś czas.
Makao_J 09:24, 04 gru 2015

Ładna ta gęsiówka, ale jeszcze takiej nie spotkałam.
Nad runianką sama się zastanawiałam ale wzięłam rdest wirginijski, taki z bordowym środkiem. Zobaczymy jak się sprawdzi bo kupiłam w tym roku.
A zawciąg też kleił mi się do rąk, ale chyba wzięłam coś innego. On raczej się nie przewiesza. Tworzy taką kępkę.
Sylvana 18:48, 04 gru 2015

Makao_J napisał(a)
Ładna ta gęsiówka, ale jeszcze takiej nie spotkałam.
Nad runianką sama się zastanawiałam ale wzięłam rdest wirginijski, taki z bordowym środkiem. Zobaczymy jak się sprawdzi bo kupiłam w tym roku.
A zawciąg też kleił mi się do rąk, ale chyba wzięłam coś innego. On raczej się nie przewiesza. Tworzy taką kępkę.

Rdest też mi się podobał, ale czytałam gdzieś, że ktoś kto go miał chciał go wyplenić, bo się rozszalał, wyrwał wszystko, a za rok wszystko odrosło...tylko nie pamiętam gdzie to czytałam....Lepiej go pilnuj

Zrobiłam sobie dziś sadzonki z hedery...ciekawe czy się ukorzenią.

Mam jeszcze gajowca, jest zimozielony ale nie kryje tak jak rdest, to raczej takie długie pędy

Sylvana 18:54, 04 gru 2015

Mala_Mi napisał(a)

W tym Raju się trochę produkowałam swego czasu Niestety fotki były na kliszę

Szkoda bo bym podejrzała

Adrenalinka nas łączy

A "choinki" poczytaj o mszycy świerkowej.. właśnie te choinki atakuje
Lecą stare igły.

Czytałam i to niestety ta chol...a, ochojnik...i nic na to nie poradze bo przy drodze za płotem rosną modrzewie

A tera myk myk do spania.. zaległości rzuciłam okiem tylko tu i tam.. nadrobię za jakiś czas.

O. poczeka nie ma pośpiechu
kamila66 22:25, 04 gru 2015

Może spróbuj popryskać te swoje świerki z jakiejś drabiny opryskiwacze mają teleskopy na 2 metry + operator daje jakieś 4 metry + drabina + siła strumienia i może się jakoś uda zwalczyć szkodniki
sylwia_slomc... 22:33, 04 gru 2015

Sylvana napisał(a)

Rdest też mi się podobał, ale czytałam gdzieś, że ktoś kto go miał chciał go wyplenić, bo się rozszalał, wyrwał wszystko, a za rok wszystko odrosło...tylko nie pamiętam gdzie to czytałam....Lepiej go pilnuj

Zrobiłam sobie dziś sadzonki z hedery...ciekawe czy się ukorzenią.

Mam jeszcze gajowca, jest zimozielony ale nie kryje tak jak rdest, to raczej takie długie pędy

Strasznie podobny do tego co ja mam i myślałam, że to jasnota plamistaAle chyba Ty masz rację.....tylko , że u mnie kryje wszystko dokumentnie i gdybym nie ciachała to już pół przydomowego by pochłonął
Sylvana 22:34, 04 gru 2015

kamila66 napisał(a)
Może spróbuj popryskać te swoje świerki z jakiejś drabiny opryskiwacze mają teleskopy na 2 metry + operator daje jakieś 4 metry + drabina + siła strumienia i może się jakoś uda zwalczyć szkodniki

Będę próbować.....o ile z kalifornijską nie ma jeszcze takiego problemu z ustawieniem drabiny, to ze świerkami będzie gimnastyka, bo rosną w kupie.
Domyślam się, że ta chemia zleje i mnie.
Nie wiesz czy trzeba się jakoś specjalnie zabezpieczać, żeby się nie otruć, czy maseczka i okulary wystarczą?
Sylvana 22:38, 04 gru 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Strasznie podobny do tego co ja mam i myślałam, że to jasnota plamistaAle chyba Ty masz rację.....tylko , że u mnie kryje wszystko dokumentnie i gdybym nie ciachała to już pół przydomowego by pochłonął

U mnie rośnie w takich warunkach, że dziwię sie że wogóle.....pod świekiem srebrnym, w zupełnym cieniu a o wodzie może pomarzyć (w lecie go podlewałam).
Jest raczej słabo zagęszczony, a kwiatków się jeszcze nie doczekałam, a podobno kwitnie albo coś pokręciłam

Jasnota chyba trochę w górę się podnosi a gajowiec zupełnie na ziemi leży.