Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

sylwia_slomc... 22:59, 04 gru 2015

Sylvana napisał(a)

U mnie rośnie w takich warunkach, że dziwię sie że wogóle.....pod świekiem srebrnym, w zupełnym cieniu a o wodzie może pomarzyć (w lecie go podlewałam).
Jest raczej słabo zagęszczony, a kwiatków się jeszcze nie doczekałam, a podobno kwitnie albo coś pokręciłam

Jasnota chyba trochę w górę się podnosi a gajowiec zupełnie na ziemi leży.

Wygooglowałam tego gajowca
i to na bank to co ja mam w pierwszym roku się płozi w drugim puszcza w górę i kwitnie , potem puszcza wąsy i idzie na boki dalej. Mój posadzony na dwóch odmiennych stanowiskach
jedno przy starym pniu gdzie leżą kamyki i wilgoć się utrzymuje mimo podłoża po leżącym lasującym się węglu słońca tylko ciut późnym wieczorem, a tak pełny cień
drugi pod dużą wiśnią i obok wierzba wszystko wypija sucho jak proch nie podlewany nawet w upały , słońca prawie zero bo drzewa zabierają

oba krzaki rosną z podobnym natężeniem i osiągają podobne rozmiary, jak przekwitnie ścinam , bo by się jeszcze siał na potęgę. Jak powstanie szałas i bacówka to krzewy wokół nich planuję nim podsadzić
Sylvana 23:07, 04 gru 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wygooglowałam tego gajowca
i to na bank to co ja mam w pierwszym roku się płozi w drugim puszcza w górę i kwitnie , potem puszcza wąsy i idzie na boki dalej. Mój posadzony na dwóch odmiennych stanowiskach
jedno przy starym pniu gdzie leżą kamyki i wilgoć się utrzymuje mimo podłoża po leżącym lasującym się węglu słońca tylko ciut późnym wieczorem, a tak pełny cień
drugi pod dużą wiśnią i obok wierzba wszystko wypija sucho jak proch nie podlewany nawet w upały , słońca prawie zero bo drzewa zabierają

oba krzaki rosną z podobnym natężeniem i osiągają podobne rozmiary, jak przekwitnie ścinam , bo by się jeszcze siał na potęgę. Jak powstanie szałas i bacówka to krzewy wokół nich planuję nim podsadzić

Jasnota plamista jest trochę podobna do gajowca żółtego, ale z tego co ja widziałam to jasnota kwitnie na biało albo różowo a gajowiec na żółto.
A jak u ciebie kwitnie?
Mój już tak siedzi a raczej leży kilka lat i ani nie rośnie ani nie usycha - dziwne te moje rośliny...śpiące jakieś

Masz jakąś fotkę?
kamila66 23:07, 04 gru 2015

Sylvana napisał(a)

Będę próbować.....o ile z kalifornijską nie ma jeszcze takiego problemu z ustawieniem drabiny, to ze świerkami będzie gimnastyka, bo rosną w kupie.
Domyślam się, że ta chemia zleje i mnie.
Nie wiesz czy trzeba się jakoś specjalnie zabezpieczać, żeby się nie otruć, czy maseczka i okulary wystarczą?

To co ja mam nie jest szkodliwe dla człowieka (i pszczół), jak ubierzesz się w maskę i okulary (może najlepsze narciarskie lub do nurkowania to żadnych zagrożeń nie ma , tak będziesz się zaraz myć bo to ma dość nieprzyjemny zapach
Sylvana 23:26, 04 gru 2015

kamila66 napisał(a)

To co ja mam nie jest szkodliwe dla człowieka (i pszczół), jak ubierzesz się w maskę i okulary (może najlepsze narciarskie lub do nurkowania to żadnych zagrożeń nie ma , tak będziesz się zaraz myć bo to ma dość nieprzyjemny zapach

Byłam u ciebie i szukałam nazwy, ale się nie dopatrzyłam.
Czym ty pryskałaś....i czy to na ochojnika jodłowego pomoże, bo twój to świerczek (inny rodzaj robala).
sylwia_slomc... 23:31, 04 gru 2015

Sylvana napisał(a)

Jasnota plamista jest trochę podobna do gajowca żółtego, ale z tego co ja widziałam to jasnota kwitnie na biało albo różowo a gajowiec na żółto.
A jak u ciebie kwitnie?
Mój już tak siedzi a raczej leży kilka lat i ani nie rośnie ani nie usycha - dziwne te moje rośliny...śpiące jakieś

Masz jakąś fotkę?

Moja kwitnie na żółtoZa fotka muszę pogrzebać bo specjalnie nie fociłam, albo jutro cyknę jak nie zapomnę. A liatry możesz część wsiać teraz , część wiosną i zobaczysz , które będą lepiej wschodzić.
Sylvana 23:36, 04 gru 2015

Jak żółty to gajowiec...tylko dlaczego u mnie nie rośnie...skoro ty też go nie rozpieszczasz....wiem...nie lubi mnie
Biada mu jak ja go zacznę nielubić...

Z liatrą odpisałam już u ciebie, jutro ciacham i do doniczki....w razie czego kilka nasionek przechowam do wiosny
sylwia_slomc... 23:45, 04 gru 2015

Więcej nie mam , a i to przypadkiem bardziej

Agania 23:55, 04 gru 2015

Mala_Mi napisał(a)

W tym Raju się trochę produkowałam swego czasu Niestety fotki były na kliszę

Adrenalinka nas łączy

A "choinki" poczytaj o mszycy świerkowej.. właśnie te choinki atakuje Lecą stare igły. A tera myk myk do spania.. zaległości rzuciłam okiem tylko tu i tam.. nadrobię za jakiś czas.

Mała Mi porusza problem mszycy świerkowej, przy okazji pięknej fotografii z Twoim wizerunkiem miło mi poznać...ja góry odwiedzam tylko zimą...snowboard
Życzę miłego weekendu
Sylvana 23:56, 04 gru 2015

Ja cie...ale gąszcz....nie mam nawet 1/5 tego co ty.
Wygląda na to, że on sobie u ciebie spływa na dół a u mnie ma skarpkę a wędruje w przeciwnym kierunku.
Chyba zrobię odnóżki (tylko muszę poczytać jak) i przeniosę go gdzieś, bo ewidentnie to miejsce mu nie pasuje....może do kompostownika, jak już się zdecyduję na którąś wersję.
Ciekawe czy by się zgodził z hederą - takie pomieszane niteczki ciemna/jasna.
sylwia_slomc... 23:57, 04 gru 2015

Jeszcze takie mi się zaplątały